Avrupa Birliği, toplumsal cinsiyet eşitliğinden üç kuşak uzakta

Avrupa Birliği, toplumsal cinsiyet eşitliğinden üç kuşak uzakta

Cinsiyet eşitliği hakkında yayınlanan raporda, Avrupa Birliği’nin son yıllarda umutsuz bir gelişme oranı sergilediği ve mevcut bulgulara göre cinsiyet eşitliğine çok yakın olmadığı belirtiliyor.

Avrupa Cinsiyet Eşitliği Enstitüsü (EIGE) tarafından yayınlanan 2021 Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nde, AB tüm üye ülkeleriyle birlikte 100 üzerinden 68 puan aldı. Bu rakam, 2020’ye göre sadece 0.6 puanlık ve son 11 yılda 5 puanın altında bir iyileşmeye işaret ediyor.

Raporda, cinsiyet eşitliğinin her iki yılda bir yalnızca bir puan ilerlemesiyle devam edildiği takdirde, cinsiyet eşitliğine ulaşmanın yaklaşık üç nesil sonra gerçekleşeceği belirtiliyor.

Küresel Covid-19 salgınının ilerlemeyi yavaşlatmakla kalmayarak, toplumsal cinsiyet eşitliğindeki kırılgan kazanımları bile riske atmış olabileceği düşünülüyor.

Cinsiyet eşitliği neden yavaşlıyor?

Konuyla ilgili konuşan EIGE Direktörü Carlien Scheele; “Avrupa toplumsal cinsiyet eşitliğinde kırılgan kazanımlar elde etti. Ancak Covid-19 salgınının bir sonucu olarak büyük kayıplar ortaya çıkıyor. Ekonomik yansımaların kadınlar üzerindeki etkisi daha uzun sürüyor, erkeklerde ise ortalama yaşam süresi beklentisi düşüyor” dedi.

En büyük eşitsizlik liderlik pozisyonlarında belirginleşiyor. Rapora göre, kadınlar yönetim kademelerinde hala azınlık grubu içinde yer alıyor.

Çalışma, zaman ve sağlık gibi diğer temel alanlarda da ilerleme yavaşlıyor. Ücretsiz ev işleri ve çocuk bakımı gibi görevlerle taşınan yük, eşitlik anlamında kadınların aleyhine işlemeye devam ediyor ve küresel karantinalar nedeniyle daha da artıyor.

Üye ülkeler arasındaki farklılıklar

Avrupa Birliği’nde cinsiyet eşitliği konusunda önde gelen üç ülke sırasıyla 83,9 puan ile İsveç, 77,8 puan ile Danimarka ve 75,9 puan ile Hollanda bulunuyor.

Yunanistan, 52,5 puanla AB üyesi ülkeler arasında Macaristan ve Romanya’nın altında son sırada yer alıyor.

Almanya, 2010 yılından bu yana 6 puanlık bir iyileşme de dahil olmak üzere 68,6 puanla AB ortalamasının biraz üzerinde bir potansiyele sahip.

Lüksemburg eşitlik alanında büyük kazanımlar elde ederken, Slovenya 2018’den bu yana gerileyen tek ülke.

İtalya ve Malta da son on yılda büyük kazanımlar elde ederken, en az ve yavaş ilerlemenin Polonya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti’nde görüldüğü belirtiliyor.

Kaynak:

https://www.dw.com/en/eu-is-three-generations-away-from-gender-equality-report/a-59658384

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar