Avrupa Birliği plastik atık ihracatını yasaklıyor   

Avrupa Birliği plastik atık ihracatını yasaklıyor   

Avrupa Birliği 17 Kasım’da atık sevkiyatı düzenlemesine ilişkin varılan anlaşma kapsamında plastik atıkların bertaraf edilmek üzere ihracatına Avrupa içinde ve dışında yasak getirdi.

Ticari ve endüstriyel ambalaj atıklarının toplanması ve geri dönüşümünden sorumlu olan Belçika endüstri kuruluşu Valipac, toplanan plastik atıkların ihraç edilememesi ve Avrupa’daki yetersiz geri dönüşüm kapasitesi nedeniyle talebin çökme riski olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Avrupa Birliği ülkelerinde veya başka bir yerde bu malzemeyi geri dönüşüm için hiç kimsenin satın almak istememesi durumunda, bu atıklar orada stoklanacak ve sonunda yakılması gerekecek.

Valipac’a göre, Belçika tek başına yılda 100 bin ton ticari plastik ambalaj tüketiyor ve bunun yaklaşık 24 bin tonu halihazırda OECD dışına ihraç ediliyor.

Bu nedenle, endüstriyel plastik atıkların yaklaşık dörtte birini işlemek için bir çözüm olmadığı ifade ediliyor.

‘’Plastik ambalajların ayrıştırılması, toplanması ve geri dönüşümü için pazarın çökme riski var’’ uyarısını yapan kuruluş, ‘’AB’de geri dönüşüm kapasitesi çok az ve geri dönüştürülen malzemelerin alımı da çok az’’ dedi.

İşlenmemiş plastikten ambalaj yapmanın geri dönüştürülmüş malzeme kullanmaktan çok daha ucuz olduğunu belirten Valipac, ‘’Sonuç olarak, Avrupa’dan gelen plastik atıkların çoğu ikincil ürünlere dönüştürülmek üzere ihraç ediliyor, AB’de geri dönüştürülmüş plastik atık için talep düşük, bu da daha az geri dönüşüm kapasitesine yol açıyor’’ şeklinde açıklama yaptı.

Valipac, kısa vadede ve yeni geri dönüşüm kapasitesi eklenene kadar, AB’nin yeni atık sevkiyatı düzenlemesi ‘’döngüsel bir ekonomiye doğru büyümeyi tehdit ediyor’’ yorumunda bulundu.

AB çöp ihracatı yasağı anlaşması ‘’atık sömürgeciliği’’ sonu olarak çevre grupları tarafından alkışlandı. 

Avrupa geri dönüşüm endüstrisi konfederasyonu (EuRIC), Avrupa’da geri dönüştürülen malzemeler için pazarın teşvik edilmesi ve bir krizin önlenmesi için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiği konusunda hemfikir.

Valipac, halihazırda minimum yüzde 30 geri dönüştürülmüş malzeme içeren plastik ambalaj kullanan işletmelere mali teşvikler verdiğini belirtti.

Bir ticaret birliği olan Plastics Europe, geri dönüştürülmüş malzeme odaklı bir döngüsel ekonomiye geçişin ‘’plastiklerin yeniden kullanımını kolaylaştıran ve plastik atık geri dönüşümünü teşvike eden bir atık yönetim sistemi gerektiğinin altını çiziyor. Diğer önlemler arasında ‘’geri dönüştürülebilir plastik atık depolama ve yakma sürecinin kaldırılması’’ diyor.

‘’Atığın yüzde 35’i Türkiye’ye ihraç ediliyor’’ konusu kapsamında Dr. Sadun Bölükbaşı tarafından Change.org platformunda Avrupa’nın Plastik Atıkları Türkiye’ye Gelmesin talebiyle imza kampanyası başlatılmıştı.

Kaynak:

https://www.euractiv.com/section/circular-materials/news/recycling-market-in-europe-faces-collapse-after-eu-waste-export-ban/

      

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar