Afrika’da 1,5 milyon çocuk kronik zayıflık nedeniyle zor durumda

Afrika’da 1,5 milyon çocuk kronik zayıflık nedeniyle zor durumda

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Doğu ve Güney Afrika’da en az 1,5 milyon çocuğun aşırı zayıflık hastalığına maruz kaldığı ve tedavi görmedikleri konusunda uyarı yaptı. Bu sayı, hayatlarını kurtarmak veya kalıcı gelişim hasarlarından korumak için zamanında ulaşılamayan, acil  yardım ihtiyacı olan tahmini 3,6 milyon çocuğun yarısını temsil ediyor.

Doğu ve Güney Afrika’da kronik zayıflık hastalığından mağdur olan çocukların tedavisi mümkünken, hastalığı önleyememenin çok acı olduğunu söyleyen UNICEF’in Doğu ve Güney Afrika Bölgesi Direktörü Mohamed M. Fall, bağışçıların desteği sayesinde başarı öyküleri ve etkin sonuçların varlığına dikkat çekerken, Covid-19 ve iklim değişikliği gibi etkenlerin ihtiyaçları fazlasıyla artırdığını vurguladı.

Krizler katlanarak büyüyor

Bölge genelindeki aileler, artan gıda güvensizliği, ekonomik bozulma, salgınlar, benzeri görülmemiş sel ve kuraklık döngüleri ve çatışmalar dahil olmak üzere birden fazla krizle mücadele etmeye çalışıyor.

Milyonlarca insan hayatta kalabilmek adına yiyeceklerinin miktarını ve kalitesini azaltmak zorunda kalıyor.

Önlem çabaları, çocukların hayatta kalmasını sağlamanın, kalıcı bilişsel ve fiziksel hasarlardan ve çocuklukta yetersiz beslenmeden kaynaklanan ömür boyu sürecek etkilerden korumanın tek yolu olmaya devam ediyor.

UNICEF, engelsiz erişim ve öngörülebilir finansmanla hemen hemen her çocuğun hayatını kurtarmanın mümkün olabileceğine inanıyor.

BM ajansı, 2022 yılında acil durum müdahalesini büyütmek için 255 milyon dolara ihtiyaç olduğunu açıkladı.

Yardım ihtiyaçlarıyla ön planda olan ülkeler

Son 40 yılın en zor kuraklığıyla karşı karşıya olan Angola’da, UNICEF ve ortakları, 2020’ye oranla yüzde 40 daha fazla çocuğun tedavi edilmesine destek oldu.

Bölgede en yoğun çocuk nüfusuna sahip ülke olan Etiyopya’da, BM ajansı ve ortakları 2021’de tahmini olarak 500 bin aşırı zayıflık tehdidi altında olan çocuğa ulaştı. Ancak savaştan zarar gören kuzeyde yaşayan çocukların hayat kurtarıcı desteğe olan ihtiyacı devam ediyor.

Dört bölgede, yağışsız geçen üç yılın ardından hüküm süren kritik kuraklık dolayısıyla aileler hayatta kalma mücadelesi veriyor. 2022’nin ortalarına kadar kuraklıktan etkilenen bölgelerde çoğu çocuk olan 6,8 milyondan fazla insanın acil yardıma ihtiyaç duyacağı açıklanıyor.

Güney Sudan’da, beş yaşın altındaki 1,4 milyon çocuğun akut yetersiz beslenmeyle mücadele ettiği ve 310 binden fazlasının kronik zayıflık hastası olduğu belirtiliyor.

UNICEF ve ortakları 2021 yılında, 240 binden fazla çocuğun tedavi edilmesini sağladı. Ancak sellerin, besi hayvanlarının kaybına sebep olması, yiyecekleri ve tarlaları yok etmesi ve insani erişimi engellemesi nedeniyle acil durum devam ediyor.

BM ajansı ve ortakları, 2020 yılına kıyasla aşırı zayıflık tedavisi gören çocuk sayısını neredeyse iki katına çıkardı. Dolayısıyla beş yaş altındaki 55 bin çocuğun hayatının kurtarıldığı tahmin ediliyor.

2021 yılında Somali’de 255 binden fazla çocuk kronik zayıflık nedeniyle tedavi gördü. Ancak ülkede şimdiye kadar kaydedilen en şiddetli kuraklık yaşanırken, bu yıl aynı yaşlarda 1,3 milyon çocuğun mağdur olacağı tahmin ediliyor.

Kenya’da geçen yıl aşırı zayıflamaya yönelik tedavi yöntemleri yardımıyla en az 65 bin çocuğa ulaşıldı. Günümüzde tahminen 2,8 milyon insan gıda güvenliğinden yoksun durumdayken, 565 bin çocuk kronik zayıflık hastalığının sıkıntısını çekiyor ve durumun daha da kötüleşmesi bekleniyor.

Mozambik’te de gıda güvensizliğinin yarattığı olumsuz etkiler devam ediyor.

Kaynak:

https://news.un.org/en/story/2022/01/1110282?utm_source=UN+News+-+Newsletter&utm_campaign=c8c931541d-EMAIL_CAMPAIGN_2022_01_22_01_20&utm_medium=email&utm_term=0_fdbf1af606-c8c931541d-107950321

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar