AB Yeşil Mutabakat hedeflerine ulaşmak için STK’lar destekleniyor

AB Yeşil Mutabakat hedeflerine ulaşmak için  STK’lar destekleniyor

Avrupa Komisyonu, Avrupa genelindeki STK’ların pandemi esnasında uğradığı zararları telafi etmek ve AB Yeşil Mutabakatı’nın hedeflerine ulaşma çabalarını hızlandırmak amacıyla yürütülen yaklaşık 30 projenin 7,85 milyon doların üzerindeki fondan yararlanacağını açıkladı.

Yaşam Programı (Life Programme), çevre ve iklim eylemi için 1992 yılında hayata geçirilen Avrupa Birliği’nin finansman aracıdır. Bu tarihten itibaren Avrupa Komisyonu, çevre ve iklim departmanları aracılığıyla AB genelinde 6000’den fazla projeye ortak finansman sağlayarak, çevrenin korunmasını güçlendirmeye yönelik küçük ve orta ölçekli işletmeleri, araştırma merkezlerini ve akademik organları destekledi.

2021’den 2027’ye kadar devam edecek olan mevcut programın fazlarına, önceki döneme göre yüzde 60’lık bir artışla 6 milyar Dolar tutarında bütçe öngörülüyor. Programın bu evresinde, toplam bütçenin yüzde 40’ının Doğa ve Biyoçeşitliliğin korunmasına ayrılacağı belirtiliyor.

STK’lar farklı alanlardaki 27 projeyle destekleniyor

Life 2020 tavsiyelerinden biri, pandemi nedeniyle etkinliğini kaybeden STK’ların faaliyetlerini desteklemeye yardımcı olmaya yönelik bir çağrıydı. Bu çağrı, Yeşil Mutabakat’ın kapsayıcı bir şekilde uygulanması için bilgiyi güçlendirmeyi ve sivil toplumu yetkilendirmeyi amaçlayan savunuculuk faaliyetlerini yürütebilecek yerel STK’lar tarafından sunulan 27 iklim, enerji ve çevre projesinin seçilmesiyle sonuçlandı.

Projelerin Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Almanya, İrlanda, İspanya, Fransa, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Hollanda ve Birleşik Krallık’ta hayata geçirileceği açıklandı.

Projeler, 2030 AB Biyoçeşitlilik Stratejisi ile beraber yürüyecek

Girişimlerin çoğunun, sürdürülebilir gıda sistemlerini, kırsal ve doğal çevrenin korunmasını teşvik etmek adına 2030 AB Biyoçeşitlilik Stratejisi, Tarladan Sofraya Stratejisi ve Döngüsel Ekonomi Eylem Planı gibi kritik politikalarla bağlantılı olarak gerçekleşeceği belirtiliyor.

İtalyan ve İspanyol STK’ları sundukları projeleriyle en başarılı girişimler olarak dikkat çekti. Dünyaca ünlü İtalya’nın Garda Gölü’ne yönelik bir girişimin, kitle turizmine ve gölün biyolojik çeşitliliği ve ekosistemleri üzerindeki etkisine odaklanacağı belirtiliyor. WWF’in Bulgaristan’da, hükümet yetkililerinin iklim hedefini artırmalarına yardımcı olmaya katkıda bulunacağı, Belçika ve İspanya’da vatandaşlar arasında daha sağlıklı gıda modellerine geçişi inceleyen iki projenin hayata geçirileceği söyleniyor.

Almanya ve Macaristan’da, özellikle göllerin bulunduğu bölgelere odaklanan doğa restorasyon programlarına öncelik verileceği belirtiliyor.

Kaynak:

https://www.forbes.com/sites/danieladelorenzo/2022/01/31/eu-to-hand–785-million-to-ngos-fostering-eu-green-deal-goals/?sh=239ad085701f

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar