2024’te gezegenin iyiliği için yapabileceğimiz değişiklikler

2024’te gezegenin iyiliği için yapabileceğimiz değişiklikler

Dünyanın dört bir yanında iklim değişikliği konusunda alarm verilirken, gündelik hayatta yapacağımız basit değişikliklerle geleceğimizi iyileştirmeye yönelik alışkanlar edinebiliriz.

Daha sürdürülebilir ve gezegenin sağlığını gözeten alışkanlıklar edinerek, rutinimizde yapacağımız değişikliklerle geleceğimizi iyiye doğru şekillendirebiliriz.

Mutfağınızı yeşillendirin

Yerel ve mevsimlik ürünler tüketmek, daha az et ve daha fazla bitkisel besin yemek, özellikle baklagiller ve yeşillikler tüketmek, sürdürülebilir yeme alışkanlıklarına geçiş yapmanın basit yolları olarak tanımlanıyor.

ABD’de gıda atıklarının yaklaşık yüzde 40’ı evlerde meydana geliyor. Çöp sahalarına giden gıda atıkları genellikle metan gazı üretiyor ve bu da karbondioksitten daha etkili bir sera gazı olarak gezegene zarar veriyor. Yeşil beslenmeye yönelmenin yanı sıra gıda israfını da azaltarak sürdürülebilir alışkanlıkları bir adım öteye taşıyabiliriz.

Bitki bazlı beslenme: Et ve hayvansal ürünlerin tüketimini azaltarak daha fazla bitki bazlı gıdalara yönelmek, sera gazı emisyonlarını ve su kullanımını azaltmaya yardımcı olur.

Organik ve yerel gıdaları tercih etmek: Organik tarım, toprağın ve çevrenin korunmasına katkıda bulunurken, yerel gıdaları tercih etmek, ürün nakliyesinden kaynaklanan karbon emisyonlarını azaltır.

İsrafı önlemek: Yiyecekleri doğru şekilde saklamak, artan yemekleri yeniden değerlendirmek ve yemek planlaması yapmak, gıda israfını önlemeye yardımcı olur.

Doğal malzemelerle pişirme: Düdüklü tencere ve basınçlı pişirme yöntemleri, daha az enerji tüketerek yiyeceklerin daha hızlı pişmesini sağlar.

Su tasarrufu: Sebzeleri yıkarken biriken suyu bitkileri sulamak için kullanmak veya daha az su gerektiren pişirme yöntemleri seçmek su tasarrufuna katkıda bulunur. Aynı zamanda bulaşıkları elde yıkamak yerine bulaşık makinesi kullanmak da su tasarrufu için önemlidir.

Evde bahçecilik: Kendi sebzelerimizi, otlarımızı ve baharatlarımızı yetiştirmek, paketlenmiş ürünlerin karbon ayak izini azaltır ve taze gıda erişimini kolaylaştırır.

Ambalajsız alışveriş: Ambalajsız ürünler satan yerlerden alışveriş yaparak plastik kullanımını azaltabiliriz.

Vegan ve vejetaryen tarifler denemek: Haftada birkaç gün tamamen bitki bazlı beslenmek, hayvansal ürün tüketimini azaltmanın yanı sıra yeni lezzetler keşfetmemize olanak sağlar.

Aktif ulaşımı benimseyin: Yürüyüş, bisiklet kullanmak gibi aktif ulaşım seçenekleri, fiziksel sağlığımızı korurken çevre üzerindeki etkimizin de azalmasına yardımcı olur.

Toplu taşımayı tercih edin: İşe veya okula giderken otomobil yerine toplu taşıma araçlarını kullanmak, hem trafik yoğunluğunun hem de havadaki kirletici maddelerin azalmasına yardımcı olur.

Uzun mesafe seyahatlerinde alternatifler araştırın: Uzun mesafeli seyahatlerde, uçak yerine tren veya otobüs gibi daha çevreci ulaşım araçlarını tercih etmek, karbon emisyonlarını önemli ölçüde azaltır.

Yerel tatilleri keşfedin: Uzak destinasyonlara yapılan seyahatler yerine, yerel ve daha yakın destinasyonlarda tatil yapmak, hem karbon ayak izimizi azaltır hem de yerel ekonominin desteklenmesine yardımcı olur.

Işıkları kapatın: Günlük enerji tüketimimizde küçük değişiklikler yapmak, faturalarımızda ve aynı zamanda evsel emisyonlarımızda büyük fark yaratabilir.

Odadan çıkarken ışıkları kapatmak, gereksiz enerji tüketimini önler.

Tencere kapağı kullanın: Yemek pişirirken tencerenin kapağını kapalı tutmak, ısıyı içerde tutarak daha az enerji kullanmamızı sağlar.

Termostatı düşürün: Ev termostatınızı 1C derece düşürmek, enerji tüketimini ve aynı zamanda ısınma maliyetini azaltır.

Soğuk suda yıkama yapın: Çamaşır ve bulaşıkları daha düşük ısılarda yıkamak, enerji tüketimini azaltır.

Cihazları fişten çekin: Kullanılmadığında mikrodalga, kahve makinası gibi cihazların fişini çekmek, gereksiz enerji tüketimini önler.

LED ampuller kullanın: Bozuk halojen ampulleri daha verimli LED ampullerle değiştirmek, uzun vadede enerji tüketimini ve elektrik faturalarını düşürür.

Gardırobunuzu düzenleyin: Gezegene daha saygılı bir moda anlayışı için bazı önlemler alınabilir. Alışveriş yapmadan önce mevcut kıyafetlerinizi gözden geçirin ve yeni alacağınız her şeyin mevcut gardırobunuzla uyumlu olmasını sağlayın.

Hasarlı ürünleri atmayın: Giysi ve aksesuarlarınızı tamir edin veya tamir için mahalle terzilerinden hizmet alın.

İkinci el alışveriş yapın: İkinci el alışveriş yapmak hem para tasarrufu sağlar hem de gardırobunuzu zenginleştirir.

Daha az ama daha kaliteli giysi satın alın: Genellikle daha dayanıklı ve uzun ömürlü olan yüksek kaliteli giysileri tercih edin.

Alışveriş listesi hazırlayın: Her yıl dünya genelinde 2 milyar metrik ton katı belediye atığı üretiliyor ve bu rakamın 2050 yılına kadar yüzde 70 artması bekleniyor. Dolayısıyla düşünmeden yapılan alışverişleri ve gereksiz harcamaları önlemek için alışveriş listesi hazırlamayı alışkanlık edinin.

Yeniden kullanılabilir çantalar kullanın: Alışveriş yaparken yanınızda yeniden kullanılabilir çantalar taşıyın.

Bütün bu değişikleri yapmak hayatımıza iyilik katacak olmasına rağmen, gezegenin iyiliği için atılacak esas adımların, hükümetler ve büyük firmaların sorumluluğunda olduğunu unutmamak gerekir. 

Dünyada olup biten gelişmelerden haberdar olmak, iklim değişikliğinin asıl sorumlularını takip etmek, değişim sağlayacağını vaat eden, doğayı ve çevreyi gözeten politikacıları ve markaları desteklemek sorumlu bir vatandaş olarak alacağımız önlemler arasında yer almaktadır.

Kaynak:

https://www.theguardian.com/environment/2024/jan/02/how-to-reduce-food-waste-sustainability-resolution

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar