2021 yılı en sıcak beşinci yıl oldu

2021 yılı en sıcak beşinci yıl oldu

Kopernik İklim Değişikliği Servisi, 2021’in bazı bölgelerde rekor kıran sıcaklıklarla en sıcak beşinci yıl olduğunu ve atmosferde ısınan gaz miktarının artmaya devam ettiğini açıkladı.

Hükümetler, iklim değişikliğini engellemek için küresel sıcaklık artışını 1,5 C ile sınırlamaya kararlı ancak bilim adamları zamanın hızla tükenmekte olduğu konusunda uyarıyor.

Daha yüksek sıcaklıkların çevresel, insani ve ekonomik maliyetleri küresel olarak fark ediliyor.

Avrupa en sıcak yazını yaşarken, Amerika Birleşik Devletleri’nin batısı ve Kanada’daki sıcaklık rekorları birkaç derece kırıldı. Temmuz ve Ağustos aylarındaki kritik orman yangınları birçok bölgeyi yakıp kül ederek, yüzlerce kişinin ölümüne neden oldu.

Kopernik İklim Değişikliği Servisi direktörü Carlo Buontempo, bu yaşananlar, yollarımızı değiştirme, sürdürülebilir bir topluma doğru kararlı ve etkili adımlar atma ve net karbon emisyonlarını azaltma çabalarının hatırlatıcısı olduğunu söyledi.

Beşinci en sıcak yıl

Kopernik verileri, 2021’in, 2015 ve 2018’den çok az daha sıcak olarak kayıtlara geçen en sıcak beşinci yıl olduğunu gösteriyor. Ajans, son yedi yılın açık farkla kaydedilen en sıcak yedi yıl olduğunu da açıklıyor.

Ortalamanın üzerinde sıcaklıklara sahip bölgeler arasında ABD ve Kanada’nın batı kıyısı, kuzeydoğu Kanada ve Grönland, kuzey ve orta Afrika’nın büyük bölümleri ve Orta Doğu yer alıyor.

La Nina olarak bilinen hava olayı, 2021’in başında ve sonunda batı ve doğu Sibirya, Alaska ve orta ve doğu Pasifik’te ortalamanın altında sıcaklıklara neden oldu.

Avrupa’nın en sıcak yazı

Genel olarak Avrupa’nın yıllık sıcaklığı, kaydedilen en sıcak on yılın dışında olmasına rağmen yaz aylarında en yüksek sıcaklıklar yaşandı.

Temmuz ve Ağustos aylarında Akdeniz’i kasıp kavuran sıcak hava dalgası, özellikle Yunanistan, İspanya ve İtalya’yı etkiledi.

Doğu ve orta Akdeniz’deki sıcaklık artışları, başta Türkiye olmak üzere Yunanistan, İtalya, Tunus ve Cezayir’de yoğun orman yangınlarına sahne oldu.

Almanya, Belçika ve Hollanda’nın bazı bölgelerini harap eden sellerle birlikte aşırı yağışlı hava koşulları yaşandı.

Isınma nedeniyle atmosferdeki gazlar artıyor

Kopernik, iklim değişikliğine önemli ölçüde katkıda bulunan iki gazın dünya atmosferindeki konsantrasyonunun 2021 yılında arttığını açıkladı.

Karbondioksit konsantrasyonları geçen yıl milyonda 414,3 parçaya ulaşarak, 2020’ye benzer bir oranda çoğaldı.

Bilim adamları, atmosferdeki metan seviyelerinin, benzeri görülmemiş şekilde bir milyarda yaklaşık 1,876 parçaya ulaştığına dikkat çekti. Metan gazının büyüme hızı 2020’den daha yüksek seyretti.

Kopernik, son yirmi yıllık uydu verilerine kıyasla her iki oranın da çok yüksek olduğuna işaret ediyor.

Bilim adamları, karbondioksitten daha güçlü olduğu için metan seviyelerini düşürmenin önemli olduğunu, ancak atmosferdeki ömrünün çok daha kısa olduğunu belirtiyor.

2021’in sıcaklıkları hakkında daha detaylı verinin önümüzdeki günlerde Nasa ve İngiltere’nin Met Ofisi gibi kurumlar tarafından yayınlanacağı açıklanıyor.

Kaynak:

https://www.bbc.com/news/science-environment-59915690

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar