Yeni araştırma, Amazon orman sisteminin yarısının 2050’ye kadar çökme tehdidine dikkat çekiyor

Yeni araştırma, Amazon orman sisteminin yarısının 2050’ye kadar çökme tehdidine dikkat çekiyor

Yeni bir araştırma, iklim değişikliği, ormansızlaşma ve yangınların bir araya gelmesiyle Amazon ormanlarının yarısının 2050 yılına kadar benzeri görülmemiş stres faktörleriyle karşı karşıya kalacağını ortaya koyuyor. Bu durum, dünyanın iklim sistemi için yıkıcı sonuçlar doğurabilecek bir çökme noktasına doğru ilerlendiğine işaret ediyor.

Almanya’daki Potsdam İklim Etkileri Araştırma Enstitüsü (PIK) bilim insanlarına göre, gezegenin akciğerleri olarak nitelendirilen Amazon ormanları halihazırda iklim değişikliği, ormansızlaşma, biyolojik çeşitlilik kaybı ve aşırı hava koşulları nedeniyle baskı altında. 

Nature dergisinde yayımlanan yeni çalışma, 2050 yılına kadar Amazon ormanlarının yüzde 10 ila 47’sinin beklenmedik ekosistem geçişlerini tetikleyebilecek bileşik etkilere maruz kalacağını ortaya koyuyor. Bu durum, yemyeşil ormanların geniş alanlarının kuru savanaya dönüşmesine neden olabilir.

Bununla birlikte, Brezilya’nın güneydoğusundaki Amazonlar emdiğinden daha fazla sera gazı yayarak, karbon yutağı işlevini yerine getiremiyor. 

Uluslararası araştırmacılar ekibi, çalışmalarında Amazon’un dirençli kalması için aşılmaması gereken iklim ve arazi kullanım eşiklerini belirledi.

Bunlar: küresel ısınma, yıllık yağış miktarları, yağış mevsimselliğinin yoğunluğu, kurak mevsim uzunluğu ve yoğun ormansızlaşma. Bilim insanları, bu etkilerin her biri için Amazon orman sisteminin çökme noktasını geçmesini engelleyecek güvenli sınırlar öneriyor.

Çalışma, küresel ısınmanın mevcut gidişatı, ağaç kesimi ve yangınlar nedeniyle ormana yapılan doğrudan saldırılar göz önüne alındığında, Amazon ormanlarının yüzde 10 ila 47’sinin artan bozulma nedeniyle tehdit altında olacağını ve bu değerli ekosistemin limitlerini zorlayacağını ortaya koyuyor.

Amazon ormanlarının kaybı gibi devrilme noktalarının karmaşıklığını ve büyüklüğünü anlamak zor, ancak çalışmanın yazarlarına göre eylem çağrısı açık ve net. 

PIK’deki Future Lab Artificial Intelligence in the Anthropocene lideri ve Münih Teknik Üniversite’sinde Dünya Sistemi Modellemesi profesörü olan Niklas Boers, ‘’Amazon ormanlarını güvenli sınırlar içinde tutmak için yerel ve küresel çabaların birleştirilmesi gerekiyor’’ sözleriyle durumun öneminde dikkat çekti.

Kaynak:
https://www.euronews.com/green/2024/02/14/amazon-tipping-point-up-to-47-forest-threatened-by-climate-change-and-deforestation-study-?utm_source=newsletter&utm_campaign=green_newsletter&utm_medium=referral&insEmail=1&insNltCmpId=257&insNltSldt=10080&insPnName=euronewsfr&isIns=1&isInsNltCmp=1

https://www.carbonbrief.org/unprecedented-stress-in-up-to-half-of-the-amazon-may-lead-to-tipping-point-by-2050/?utm_source=cbnewsletter&utm_medium=email&utm_term=2024-02-21&utm_campaign=Daily+Briefing+15+02+2024

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar