“Her insanın içinde iyilik, her iyinin içinde gönüllülük var” sloganıyla faaliyet gösteren Online Gönüllü girişiminin Kurucuları Gülin Özdemir Dindar ve Yılmaz Dindar 14 Ocak’ta Radyo Gedik’te yayınlanan İyilik Elçileri’nin konuğu oldu. Gülin Özdemir Dindar ve Yılmaz Dindar, gönüllülüğün Türkiye’deki algısından, Online Gönüllü girişiminden ve Online Gönüllü 2.0 projelerinden bahsetti. “Evdeki Hayata Değer Kat!” mottosuyla yola
“Her insanın içinde iyilik, her iyinin içinde gönüllülük var” sloganıyla faaliyet gösteren Online Gönüllü girişiminin Kurucuları Gülin Özdemir Dindar ve Yılmaz Dindar 14 Ocak’ta Radyo Gedik’te yayınlanan İyilik Elçileri’nin konuğu oldu. Gülin Özdemir Dindar ve Yılmaz Dindar, gönüllülüğün Türkiye’deki algısından, Online Gönüllü girişiminden ve Online Gönüllü 2.0 projelerinden bahsetti.
“Evdeki Hayata Değer Kat!” mottosuyla yola çıkan Online Gönüllü’nün kurucu ortaklarından Gülin Özdemir Dindar, “Gönüllülük, deneyimleyene kadar ne olduğunu anlayamadığınız ama bir şekilde yakalandıysanız, bir daha bırakamayacağınız bir şey. Farklı bir insanın hayatına dokunuyor olmak, onun hayatına değer katıyor olmak başka herhangi bir başarı duygusuyla kapatılabilecek bir hissiyat değil. Gönüllülük ruhumuzun ihtiyaç duyduğu ve istemsizce hepimizin de yaptığı bir şey fakat bazen bunu gönüllülük olarak nitelendirmiyoruz” dedi. Online Gönüllü’nün Kurucu Ortaklarından Yılmaz Dindar ise, “Bazen gönüllülük yaptığımızın farkında olmuyoruz çünkü gönüllülüğü çok büyük, çok zor bir şey olarak kafalara yerleştirmişiz. Oysa çoğumuz gönüllülük yapıyoruz. Karşımızdakinin hayatına değer katıyorsak, bir şey beklemeden karşımızdakine yardım ediyorsak gönüllüyüzdür. Sloganımızla da bunun farkındalığını oluşturmak istiyoruz. Gönüllü faaliyetleri artmasına rağmen Türkiye’de gönüllülük oranı sadece yüzde altı. Gönüllü faaliyetlerde bulunduğumuzda, farklı Sivil Toplum Kuruluşlarında, dijital ortamda da fiili ortamda da aynı kişilerle karşılaşıyoruz çünkü aynı kişiler bu ekosistemi yürütmeye çalışıyorlar” eklemelerinde bulundu.
“Gönüllü kavramını duyduğunda kaç algısını kırmak istedik”
Online Gönüllü girişimi fikrinin nasıl ortaya çıktığından bahseden Gülin Özdemir Dindar, “Karı-koca karantinaya girince, ev içerisinde psikolojimizin zorlanmaya başladığı zamanlarda insanlara yardım etmemiz gerektiğini konuştuk. Bu dönemde dünya çapında büyük bir yardımlaşma hareketi vardı. Karşılıklı sohbet ederken, insanların bunu desteklemesi gerektiğini düşündük. Önceki gönüllülük projelerinden tanıştığımız arkadaşlarımızın da görüşlerini alarak üç gün gibi kısa bir sürede, 1 Nisan’da internet sitemiz ve sosyal medya hesaplarımızla yola çıktık” şeklinde konuştu. Yılmaz Dindar, “Ücretli olarak alamayacağımız her şey ücretsiz olarak açılmaya başladı ve bunları takip etmeye yetişemedik. Hangisi neredeydi derken, herkesin aynı dertten mustarip olduğunu görerek hepsini aynı çatı altında toplamaya ve insanlara sunmaya karar verdik. İsmimizin farklı olması durumunda takipçi sayımızın daha çok artacağını söyleseler de gönüllü kavramını duyduğunda kaç algısını kırmak istedik. Eline gitar alıp, canlı yayın açarak 10 kişinin bile motivasyonunu yükseltiyorsan, farkında değilsin ama gönüllüsün. O nedenle bu etkinlikleri aynı çatı altında toplarken bunları yapan herkesin bir gönüllü faaliyeti gerçekleştirdiğini göstermek bu algının yıkılması açısından çok önemliydi. Dokuz ayda altı bin 300 etkinliğin duyurusunu paylaştık ve altı bin 300 takipçiye ulaştık” açıklamasında bulundu.
“Kendini geliştirmek isteyen ve bireysel gönüllülük yapan gönüllüleri destekliyoruz”
Online Gönüllü 1.0’dan bahseden Gülin Özdemir Dindar, “Online Gönüllü’nün, gönüllülerin desteklenmesi mottosuyla yola çıkan kısmına 1.0 diyoruz. Burada evdeki hayata değer kattığımız, insanların tüm online ve ücretsiz içerikleri bulabilecekleri etkinlikleri, eğitimleri, müzeleri bir çatı altında topladığımız bir internet sitesi bulunuyor. Aynı zamanda sosyal medyada da duyurularımızı takip edebiliyorlar. Kişiler, gün içerisinde olan etkinlikleri, anlık olarak ne olduğunu görüntülemek için siteyi kullanabilirler. Bunlara ek olarak dönemsel olarak yakaladığımız ücretsiz etkinlikleri güncelliyoruz. Kendini geliştirmek isteyen ve bireysel gönüllülük yapan gönüllüleri destekliyoruz. Online Gönüllü 1.0’la edindiğimiz tecrübelerle farklı bir açığı daha keşfettik ve bunun için Online Gönüllü 2.0’ı hayata geçirmeye karar verdik” dedi.
“STK’ların ve firmaların birbirlerine ve gönüllülere ihtiyacı var”
Online gönüllü 2.0’ı anlatan Yılmaz Dindar, “STK’larda proje fikirleri çok fazla ama gönüllüye ve sponsorluğa çok ihtiyaç var. Diğer tarafta, kurumsal sosyal sorumluluk için firmaların bütçesi var ama projeyle ilgili deneyimi daha az ve yine gönüllüye ihtiyaç var. Yani her iki tarafın birbirine ve gönüllüye ihtiyacı var. Gönüllünün ise motivasyona ihtiyacı var. Online Gönüllü 1.0’la 18-25 yaş üniversite öğrencilerinden oluşan bir hedef kitlemiz oldu. Burada onların en büyük ihtiyaçlarının staj, eğitim, mentorlük olduğunu gördük. Kurguladığımız sistemle Online Gönüllü’nün STK’larla firmaların ortaklık kurabildiği, her iki tarafın da gönüllü bulabildiği, gönüllülerin de her yaptığı gönüllülükten bir puan topladığı bir platform hayal ettik. Gönüllüler, burada topladıkları puanlarla staj gibi konularda firmalara başvururken öncelikli olabilecek. Böylece amaç staj gibi görünecek fakat öğrenciler, staj için gönüllülük yaptığını unutacak ve gönüllü platformda daha fazla yer almaya başlayacak. Sonuçta da yüzde altılık gönüllülük oranı artacak. Aynı zamanda, iş başvurusunda da tecrübesizlik kısmı aşılacak” ifadelerine yer verdi.
Gülin Özdemir Dindar ise, “Aldıkları puanlarla beraber iş dünyasında gönüllülük deneyiminin ön plana alındığı bir konuma gelmesini hedefliyoruz. Aynı şekilde gönüllünün de bireysel motivasyon ihtiyacını karşılamayı amaçlıyoruz. Puanlama sisteminin bu noktada efektif olacağını düşünüyoruz. Gönüllü olmak isteyenler için bir formumuz var. Bir ay gibi bir sürede 600 gönüllüye ulaştık. Daha sonrasında projelerle gönüllüleri eşleştireceğiz” eklemesinde bulundu.
“Daha iyi bir dünyayı birlikte yaratmak dileğiyle” sloganıyla Serpil Güzel Ün’ün gönüllü olarak hazırlayıp sunduğu Radyo Gedik’te yayımlanan “İyilik Elçileri” programının, Online Gönüllü ile gerçekleşen yayınının podcastine aşağıdan ulaşabilirsiniz.
1 comment