Türk fizikçi yaşamın kökeni konusunda çığır açan çalışmasıyla gururlandırdı

Türk fizikçi yaşamın kökeni konusunda çığır açan çalışmasıyla gururlandırdı

Harvard Üniversitesinde doktorasını tamamlayan 26 yaşındaki Türk fizikçi Furkan Öztürk, bilimin 175 yıldır çözemediği 4 milyar yıl önce yaşamın nasıl başladığına ilişkin gizeme ışık tutan ‘’çığır açıcı’’ keşfi ile Harvard Üniversitesinden ödül aldı. 

2023 yılında yayımlanan araştırmalarıyla bilim dünyasında seslerini duyuran Öztürk ve ekibi, Nobel ödüllü bilim insanı Jack Szostak tarafından ‘’çığır açıcı’’ olarak nitelenen yaşamın kökenleri üzerine yaptıkları çalışmayla tekrar gündeme geldi.

Öztürk, bu çalışması nedeniyle geçtiğimiz ay Harvard Üniversitesi tarafından 2024 Gertrude and Maurice Goldhaber Ödülü’ne layık görüldü. Bu ödül, bölümdeki en seçkin öğrencilere takdim ediliyor.

Öztürk, Gertrude ve Maurice Goldhaber ödülüyle ilgili değerlendirmesinde, ‘’Araştırma konum, disiplinler arası ve çok niş bir alan olduğu için beklediğim bir sonuç değildi. O yüzden ödülü aldığımı öğrendiğimde epey şaşırdım. Ancak tabii ki bu mükemmel bir gelişme, bunun için çok gururluyum, kendim, ailem ve ülkem adına çok umutluyum. Çalışmam boyunca bu süreçten büyük keyif aldım. Yaşamın kökeni problemi adeta bir bulmaca gibi, elde ettiğimiz sonuçlar bu büyük bulmacanın önemli bir kısmının çözümüne yönelik ciddi bir adım. Surda bir gedik açtık, devamının da geleceğine inanıyorum ’ ifadelerini kullandı.

Henüz ‘’Yaşamın sırrını’’ çözebilen bir çalışma yok. Ancak, Öztürk ve ekibi, 2023 Haziran ayında yayımlanan araştırmaları ile 4 milyar yıl önce başlayan yaşamın kökenlerini anlamamız üzerine uzun süredir merak edilen soruyu aydınlatma noktasında önemli bir gelişmeye adım attı.

Fransız bilim insanı Louis Pasteur, 1848 yılında yaşam için gerekli bazı moleküllerin, tıpkı sol ve sağ ellerde olduğu gibi birbirinin ayna görüntüsü olmasına ilişkin ‘’homokiralite’’kavramını ortaya atmıştı. Homokiralite, yaşamın başlangıcı için ‘’olmazsa olmaz’’ olarak nitelendiriliyordu. Ancak o zamandan bu yana  bunun nedeni konusunda kesin yanıt bulunamadı.

Furkan Öztürk ve ekibi, bu sorunun yanıtını bulmak amacıyla yola çıktı. 

‘’Yaşamın sırrını buldu’’ gibi bir ifadenin doğru olmadığına vurgu yapan Öztürk, ‘’Tekerleği icat ederek otomobil yapamazsınız. Benzer şekilde ‘’yaşamın sırrı’’ da tek bir araştırmayla değil, birden fazla araştırmanın birbirlerini destekleyip daha büyük keşiflerin önünün açılmasıyla yanıtlanacak bir soru’’ dedi.

Bununla birlikte çalışma, yaşamın sırrını tamamen keşfetmese de kökeni hakkında en büyük problemlerden ve merak edilen gizemlerinden biri hakkında en net yanıtlardan birini veriyor.

Ödülünü, 6 Mayıs’ta Harvard Üniversitesi Fizik Bölümünde düzenlenecek törende alacak olan Furkan Öztürk, ‘’Mayıs ayında homokiralite üzerine yaptığım doktoramı tamamladıktan sonra kendi laboratuvarımın başına geçmek ve yaşayan sistemlerin fiziği ve yaşamın kökenleri üzerine olan araştırmalarıma devam etmek istiyorum’’ diyerek gelecek planlarını aktardı.

Kaynak:

https://en.shiftdelete.net/harvard-awards-turkish-physicist-for-solving-175-year-old-mystery/

https://www.trtworld.com/turkiye/turkish-physicist-makes-groundbreaking-discovery-on-origin-of-life-13742519

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar