Plastik atık kaynaklı tuğla kullanmak legodan ev yapmak kadar kolay

Plastik atık kaynaklı tuğla kullanmak legodan ev yapmak kadar kolay

Dustin Bowers tarafından kurulan Kanada merkezli sürdürülebilir bir girişim olan PLAEX Building Systems Inc. plastik atıktan geri dönüştürülmüş tuğlalar üretti. ‘’Plaex-crete’’ olarak adlandırılan bu bloklar hafif olmalarına rağmen çok dayanıklı ve çevre dostu.

Görünümü ve dokusu açısında betona çok benzeyen Plaex tuğlasında, geleneksel betonda görülen su emme, ayrışma, yarılma ve çatlama gibi yaygın sorunlar bulunmuyor.

PETE,LDPE, PP ve HDPE gibi plastikler Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu (EPR) girişimlerinde yer alan ortaklardan temin ediliyor. Bu plastikler öncelikle çiftlik ve tarımsal atıklardan elde ediliyor ve daha sonra çimento benzeri bir dokuya sahip macun oluşturacak şekilde ekstrüderden geçiriliyor. Elde edilen bu macun nihai ürünün büyük bir kısmını oluşturuyor. Geri kalan yüzde 10’luk kısım renklendiriciler, UV inhibitörleri ve alev geciktiriciler gibi ek bileşenlerden oluşuyor.

Plaex-crete bloklar, geleneksel tuğladan %35 daha hafif.

Atık malzemeler işlenerek ve preslenerek iki tip blok üretiliyor: Peyzaj duvarları ve dairesel köşebentler için kullanılan LinX tuğlaları ve duvar yapımında kullanılan Brick&Panel tuğlaları.

Bu bloklar hafif olmalarına rağmen, deforme olmuyor veya çökme ihtimali olmadan çok ağır yüklere kadar dayanıklılık sergiliyor.

PLAEX-crete üretim süreci, plastik ve agrega atıklarının düzenli depolama alanlarından uzaklaştırılmasına, karbon ayak izlerinin azaltılmasına ve doğal kaynakların korunmasına katkıda bulunuyor.

Konut yapımında kullanılan Plaex tuğlalar, legodan ev yapmak kadar kolay. Kesmek yok, harç karıştırmak yok sadece birbirine bir tık sesiyle kilitle ve inşa et tekniğiyle çalışıyor.

Ayrıca benzersiz kilitlenme sistemi, hem su hem de hava geçirmez bir yapıya olanak sağlıyor.

Şirketin web sitesi, iki katlı bir binanın minimum ekipman kullanılarak 11-12 günde inşa edilebileceğini öne sürüyor.

Yeni malzemenin geliştiricileri, sürdürülebilir ve verimli bir inşaat geleceği öngörüyor.

Şirketin web-sitesine yazılanlara göre;

‘’PLAEX ürünleri, şu anda kullanılmayan büyük miktarda plastik ve agrega atığını çöp sahalarından yönlendiriyor. Hiç bir ağacın kesilmesi gerekmiyor ve sistemimiz kullanıldığında yeni inşaatlar için gereken çimento ürünlerinin miktarı büyük ölçüde azalıyor. Sonuç olarak bu durum, yeni inşaatların karbon ayak izini azaltıyor.’’

Bunlar ek olarak tuğlaların dayanıklılığını ve gücünü test etmek isteyen ekip, buldozer çarpması etkisini denedi ve blokların basınç ve de darbeye karşı olan direncini gösterdi.

New Atlas dergisine göre bloklar halihazırda ev inşasında kullanılamıyor. Şirketin bu konuda izin arayışında.

Halihazırda bu bloklar sadece depolama, duvar ve çevre düzenlemesi gibi uygulamalarda kullanılıyor. 

PLAEX, tuğlaların ev tasarımında kullanılabilirliğini göstermek amacıyla mimarlık firması JOT Design ile ortak oldu.

Kaynak:

https://interestingengineering.com/innovation/lego-bricks-90-recycled-plastic-waste

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar