NASA ötegezegende ilk kez metan gazı buldu

NASA ötegezegende ilk kez metan gazı buldu

NASA’nın James Webb Teleskobu (JWST), yaklaşık 163 ışık yılı uzaklıktaki WASP-80 b olarak adlandırılan gezegenin atmosferinde ilk defa metan gazı tespit etti.

Gökbilimciler çığır açan bu keşifleriyle ötegezegenin (güneş sistemi dışındaki gezegen) atmosferik sırlarını açığa çıkarmayı başardı. 

Su buharı daha önce çok sayıda ötegezegende tespit edilmiş olmasına rağmen, metan gazı şimdiye kadar ilk defa tespit ediliyor. Dolayısıyla bu keşif gezegenlerin atmosfer yapılarını anlamada büyük öneme sahip.

WASP-80 b

Yeni keşfin yapıldığı ötegezegen WASP-80 b, ‘’sıcak Jüpiter’’ olarak sınıflandırılıyor. Birçok özelliğiyle Jüpiter’e benzemesine rağmen onun aksine, kendi ana yıldıza son derece yakın.

Bu göreceli yakınlık nedeniyle WASP-80 b’yi etrafında döndüğü kırmızı cüceden ayırmak kolay değil. Bilim insanlarına göre bu iş, bir kişinin tek saç telini 14,5 kilometre uzaktan tespit etmeye benziyor.

WASP-80 b’nin yıldızına olan bu yakınlığı, gezegen yüzündeki sıcaklıkların 552 dereceye çıkmasına neden oluyor. Jüpiter’de ise sıcaklığın -148 dereceye kadar düştüğü biliniyor.

Yeni keşif ötegezegenleri güneş sistemimizdekilerle karşılaştırmak için eşsiz bir fırsat sunuyor. Bu karşılaştırma, tanıdık gezegenler ile uzak yıldız sistemlerinde bulunanlar arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları ortaya çıkarabilir.

Araştırma ekibinin bulguları neticesinde ortaya çıkan bu önemli çalışma Nature dergisinde yayımlandı.

Kaynak:

https://interestingengineering.com/science/nasa-detects-methane-on-distant-exoplanet-for-the-first-time?utm_source=Blueprint+Daily&utm_campaign=4266647ed7-EMAIL_CAMPAIGN_2023_11_27_12_00&utm_medium=email&utm_term=0_5201d9a22f-4266647ed7-%5BLIST_EMAIL_ID%5D

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar