Microsoft’dan dünyanın en büyük temiz enerji anlaşması

Microsoft’dan dünyanın en büyük temiz enerji anlaşması

Microsoft ve Kanada merkezli çok uluslu alternatif yatırım yönetimi şirketi olan Brookfield arasında, altı yıl boyunca yenilenebilir enerji projeleri geliştirmek üzere 10 milyar ABD doları değerinde dünyanın en büyük yeşil enerji anlaşması imzalandı.

Microsoft ile ortak olan Brookfield Renewable Partners, 2026 yılından itibaren 10 nükleer santralin üretimine eşdeğer 10,5 gigawatt’tan fazla yenilenebilir enerji kapasitesinin hayata geçirilmesine öncülük edecek. Brookfield’e göre, bu anlaşma daha önceki kurumsal yenilenebilir enerji alımlarının tamamını gölgede bırakıyor. 

Brookfield Global PPA ve Origination Direktörü James Philips, ‘’Küresel çerçeve anlaşması sayesinde Brookfield ve Microsoft, 2030’dan önce ABD ve Avrupa’da 10 GW’tan fazla yeni inşa edilecek yenilenebilir kapasite sözleşmesi imzalayacak’’ dedi.

Microsoft’un bu önemli hamlesi, yenilenebilir enerjinin benimsenmesine yönelik uzun süredir devam eden taahhüdü ile uyum sağlıyor.

Dünyanın önde gelen kurumsal temiz enerji tedarikçilerinden biri olarak tanınan Microsoft, halihazırda 20 GW’tan fazla yenilenebilir enerji sözleşmesine sahip. 2021 yılında, 6,7 milyar kWh’lık yüksek kapasiteli elektrik kullanımının tamamını küçük hidroelektrik, rüzgar ve güneş enerjisi kaynaklarından karşılayarak en iyi yeşil enerji kullanıcıları arasında seçkin bir yer edindi.

Microsoft’un Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Adrian Anderson, ‘’Nüfusumuzu ve satın alma gücümüzü tüm elektrik tüketicileri için kalıcı olumlu etki yaratmak için kullanmak istiyoruz’’ dedi.

5 GW’tan fazla veri merkezi kapasitesini faaliyete geçiren Microsoft, önümüzdeki altı ay içinde sunucu gücünü 1 GW artırmayı ve ardından 2025’in ilk yarısında 1,5GW’lık ek yeni veri merkezi kapasitesi oluşturmayı planlıyor ve bu doğrultuda hız kesmeden yoluna devam ediyor.

Brrookfield ile yapılan anlaşma Microsoft’un yapay zeka girişimlerini desteklerken bir yandan da genişleyen veri merkezlerinin enerji taleplerini karşılama konusundaki kararlılığına yardımcı oluyor.

Microsoft 2030 yılına kadar karbon negatif olma – ürettiğinden daha fazla emisyonu dengeleme – hedefiyle çalışıyor.

Bu amaç doğrultusunda Microsoft’un karbon giderme portföyünde, ağaçlandırma, toprakta karbon biriktirme, karbon yakalama ve depolama ile biyoenerji ve doğrudan hava yakalama gibi bir dizi negatif emisyon teknolojileri yer alıyor.

2020’den başlayarak bu yılın sonuna kadar 1 milyar ABD doları tutarında kaynak aktarım yolunda ilerleyen Microsoft’un İklim İnovasyon Fonu, bu yatırımla iklim değişikliğiyle doğrudan mücadele etmek için en son teknolojilerden yararlanarak karbon azaltma ve uzaklaştırma çabalarını hızlandırmaya hazırlanıyor.

Bunlara ek olarak Microsoft, 2030 yılına kadar küresel çapta kampüs operasyonları araç filosunu elektrikli hale getirmeyi hedefliyor.

Microsoft attığı adımlarla sektöre öncülük etmekle kalmıyor, aynı zamanda müşterilerinin karbon ayak izlerini azaltmalarını da sağlıyor. Düşük karbonlu çözümleri benimsemeleri için müşterileriyle iş birliği yapıyor.

Şirket ayrıca, karbon azaltma ve uzaklaştırma çabalarını ileriye taşımak için gereken kolektif eyleme dikkat çekerek çalışan katılımını teşvik ediyor.

Kaynak:

https://sustainabilitymag.com/articles/microsoft-record-breaking-10bn-renewable-energy-deal

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar