Kanser oranlarının 2050 yılına kadar yüzde 77 artması bekleniyor

Kanser oranlarının 2050 yılına kadar yüzde 77 artması bekleniyor

4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde kanserin sağlık sistemleri üzerindeki artan yükünün altını çizen Birleşmiş Milletler yetkilileri tarafından, küresel kanser vakalarının yüzyılın ortasına kadar yüzde 77 civarında artmasının beklendiği açıklandı.

BM Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) uzmanlaşmış bir kolu olan Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı’nın (IARC) son bulgularına göre, 2022’de tahmin edilen 20 milyon kanser vakasının, 2050 yılında 35 milyondan fazla olacağı tahmin ediliyor.

Bu artış, nüfusun yaşlandığını ve aynı zamanda insanların risk faktörlerine maruz kalma oranındaki değişiklikleri yansıtıyor. Hava kirliliğinin yanı sıra tütün ve alkol kullanımı ve obezite önemli faktörler arasında gösteriliyor.

2050 yılında zengin ülkelerin, ilave 4,8 milyon yeni vakayla birlikte kanser hastalıklarında en büyük mutlak artışı yaşaması bekleniyor.

Düşük ve orta gelirli ülkelerde kanser vakalarında daha yüksek oranda bir artış görülmesi beklenirken, ölüm oranının neredeyse iki katına çıkması öngörülüyor.

IARC’nin Küresel Kanser Gözlemevi tahminleri, 185 ülkeden elde edilen en güvenli veri kaynaklarına dayanıyor ve 36 farklı kanser türünü kapsıyor.

Dünya genelinde yaygın olan kanser türleri

IARC göre, 2022 yılında on kanser türü küresel olarak yeni vakaların ve ölümlerin yaklaşık üçte ikisini oluşturdu. 

Akciğer kanseri 2,5 milyon yeni vakayla dünya genelinde en sık görülen kanser türü oldu. Yeni vakaların yüzde 12’sinden fazlasına ve ölümlerin yüzde 18,9’una neden olan akciğer kanseri, ölümlerin önde gelen nedeni olarak gösteriliyor.

Kadınlarda meme kanser, dünya genelinde 2,3 milyon vakayla (yüzde 11,6) görülme sıklığı açısından ikinci sırada yer alıyor ve ölümlerin yüzde 6,9’unu oluşturuyor.

Yaygın olarak görülen diğer kanser türleri ise kolorektal, prostat ve mide kanseri.

Kolorektal kanser, kansere bağlı ölümlerde ikinci sırada yer alırken, karaciğer, meme ve mide kanseri onu takip ediyor.

Rahim ağzı kanseri Dünya genelinde en sık görülen sekizinci kanser türü ve küresel ölüm nedenleri arasında dokuzuncu sırada yer alıyor. Çoğu Sahra Altı Afrika’da olmak üzere 25 ülkede kadınlarda görülen başlıca kanser türü.

4 Şubat Dünya Kanser günü öncesinde yayımlanan IARC bulguları, özellikle meme kanserinde çarpıcı eşitsizlikleri ortaya çıkardı.

Ajans verileri, zengin ülkelerdeki 12 kadından birine yaşamı boyunca meme kanseri tanısı konacağını ve bu sebepten ötürü 71 kadından birinin yaşamını yitireceğini ortaya koydu. Bununla birlikte, yoksul ülkelerdeki her 27 kadından birine meme kanseri tanısı konulacak ve 48 kadından biri hayatını kaybedecek.

IARC Kanser Gözetim Şubesi Başkan Yardımcısı Dr. İsabelle Soerjomataram, bu kadınların geç teşhis ve kaliteli tedaviye yetersiz erişimleri nedeniyle hastalıktan ölme risklerinin çok yüksek olduğunu aktardı.

DSÖ araştırması, kanser hizmetlerinde de önemli küresel eşitsizlikler olduğunu ortaya çıkardı. 

Kaynak:

https://news.un.org/en/story/2024/02/1146127?utm_source=UN+News+-+Newsletter&utm_campaign=faaad45871-EMAIL_CAMPAIGN_2024_02_02_01_00&utm_medium=email&utm_term=0_fdbf1af606-faaad45871-%5BLIST_EMAIL_ID%5D

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar