Guterres, iklim cehennemine giden otoyoldan çıkışın mümkün olduğunu söyledi

Guterres, iklim cehennemine giden otoyoldan çıkışın mümkün olduğunu söyledi

BM Genel Sekreteri tarafından yapılan açıklamada, iklim krizi ile başa çıkabilmek için artan karbon emisyonlarına yönelik küresel mücadele ihtiyacının eşi benzeri görülmemiş seviyede olduğunu, bunun refah ve sürdürülebilir kalkınma için de fırsatlar yarattığını vurguladı.

New York’taki Amerikan Doğal Tarih Müzesi’nde bulunan ikonik Okyanus Yaşamı Aile Salonu’nda yaptığı konuşmada, ‘’gerçeklerle yüzleşme zamanının’’ geldiği uyarısında bulundu.

Guterres, ‘’İklim söz konusu olduğunda biz dinazor değiliz. Bir meteoruz. Sadece tehlike altında değiliz- tehlike biziz. Ama aynı zamanda çözüm de biziz’’ dedi.

Avrupa Komisyonu Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin geçtiğimiz ayın tarihin en sıcak Mayıs ayı olduğunu gösteren son raporuna değinen Guterres, sanayi öncesi seviyelerin 1.5C üzerindeki sıcaklık artışı sınırını canlı tutmak için küresel emisyonların her yıl yüzde dokuz oranında düşmesi gerektiğini söyledi.

Geçtiğimiz yıl bu oran yüzde 1 artmıştı.

BM Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), 2015 yılında Paris Anlaşmasında belirlenen hedef olan 1.5C sınırının önümüzdeki beş yıldan birinde geçilme ihtimalinin %80 olduğunu bildirdi.

Genel Sekreter, ‘’Gezegenimizle Rus ruleti oynuyoruz. İklim cehennemine giden otoyoldan bir çıkış yoluna ihtiyacımız var. Gerçek şu ki, çarkın kontrolü bizde’’ dedi.

Dünyayı kurtarmak için 18 ay

‘’Uçurumun kenarından dönmek hala mümkün’’ diye sözlerine devam eden Guterres, ancak daha etkin mücadele edilmesi gerektiğini ve her şeyin liderlerin bu on yıl içinde ve özellikle de önümüzdeki 18 ay içinde alacakları kararlara bağlı olduğunun altını çizdi.

Derece sorunu

Guterres, küresel ısınmada yarım derecelik bir farkın bazı ada devletilerinin ya da kıyı topluluklarının sonsuza dek yok olması anlamına gelebileceğini söyledi.

Bilim insanları Grönland Buz Tabakası ve Batı Antarktika Buz Tabakasının çökebileceğine ve deniz seviyesinin aşırı yükselmesine neden olabileceğine dikkat çekiyor. Eğer 1.5C hedefine ulaşılamazsa, 300 milyon insanın geçim kaynağı ile birlikte tüm mercan resif sisitemleri yok olabilir.

Genel Sekreter, Doğu Asya’dan ABD’nin batı sahillerine kadar uzanan aşırı hava koşullarının iklim kaosu nedeniyle turbo şarjla ‘’hayatlarını mahvettiğini, ekonomileri zorladığını ve sağlığı vurduğunu’’ söyledi.

Fosil yakıt mafyası

Guterres, Dünyanın dört bir yanındaki milyarlarca insan iklim değişikliği nedeniyle hayatlarının pahalılaştığını görürken, ‘’İklim kaosunun mafya babaları olan fosil yakıt holdingleri rekor karlar elde ediyor ve vergi mükellefleri tarafından finanse edilen trilyonlarca sübvansiyonla ziyafet çekiyor’’ diye sesini yükseltti.

Petrol ve gaz endüstrisindeki pek çok kişinin, reklam ve halkla ilişkiler şirketlerinin yardım ve desteğiyle iklim eylemlerini geciktirmeye çalışırken ‘’utanmazca yeşil yıkama’’ yaptıklarını da sözlerine ekledi.

Bu şirketlere gezegenin yok edilmesine yardımcı olmaktan vazgeçmeleri çağırında bulunan Genel Sekreter, ‘’Bugünden itibaran yeni fosil yakıt müşterileri almayı durdurun ve mevcut müşterilerinizi bırakmak için planlar yapın’’ dedi.

Kurtuluş elimizde

Ormanlar ve okyanuslar zararlı karbonu emmeye davam ediyor ve korunmaları gerekiyor. Dünya genelinde yenilenebilir enerji sektörü, maliyetlerin düşmesiyle birlikte patlama yaşıyor ve halihazırda dünya elektrik arzının yüzde 30’unu karşılıyor.

‘’Ekonomik mantık fosil yakıt çağının sonunu kaçınılmaz kılıyor.’’

Genel Sekreter, insanlık ve gezegen için mümkün olan en güvenli geleceği sağlamak amacıyla alınması gereken acil önlemleri sıraladı:

·      Emisyon azaltımı

·      İnsanların ve doğanın aşırı iklim koşullarından korunması

·      İklim finansmanının artırılması

·      Fosil yakıt çalışmalarına kısıtlama getirilmesi

Guterres, ulusal iklim eylem planlarının 1.5C sınırına uygun olması ve 2030, 2035 ve önümüzdeki on yıllarda yol boyunca tüm küresel kilometre taşları için mutlak emisyon azaltım hedeflerini içermesi çağrısında bulundu.

İklim adaleti açısından, en savunmasız ulusların, yaratılmasında hiçbir payları olmayan bir iklim krizinin etkileriyle baş başa bırakılmalarının utanç verici olduğunu söyledi.

BM Başkanı, ‘’Zenginlerin klimalı baloncuklarda korunduğu, insanlığın geri kalanının ise yaşanamaz topraklarda ölümcül hava koşullarına maruz kaldığı bir geleceği kabul edemeyiz’’ dedi.

İklim eylemi için hep birlikte

‘’İklim finansmanı bir lütuf değildir. Herkes için yaşanabilir bir geleceğin temel unsurudur’’ diyen Guterres, ‘’Hiçbir ülke ya da kurum iklim krizini tek başına çözemez’’ ifadelerine yer verdi.

Bugüne kadar harekete geçilmesi için baskı yapan toplumun her düzeyindeki iklim aktivistlerine teşekkür eden Genel Sekreter, ‘’Sizler tarihin doğru tarafındasınız. Çoğunluk adına konuşuyorsunuz. Devam edin; cesaretinizi ve umudunuzu kaybetmeyin. Şimdi seferber olma zamanı, şimdi harekete geçme zamanı, şimdi teslim etme zamanı. Bu bizim gerçekle yüzleşme zamanımız’’ dedi.

Kaynak:

https://news.un.org/en/story/2024/06/1150661?utm_source=UN+News+-+Newsletter&utm_campaign=29ca6ed786-EMAIL_CAMPAIGN_2024_06_09_01_15&utm_medium=email&utm_term=0_fdbf1af606-29ca6ed786-%5BLIST_EMAIL_ID%5D

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar