Geri dönüşümde dizel yakıt devri başlıyor

Geri dönüşümde dizel yakıt devri başlıyor

Sosyal girişimci Priyanka Bakaya, ‘Renewlogy’ girişimiyle plastik atıklardan dizel yakıt elde ediyor.

Bir yaz tatilini Hindistan’da elektronik atıklar üzerine çalışarak geçirmeye karar veren Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) öğrencisi olan Priyanka Bakaya, çalışma sırasında plastik atıkların genellikle yakıldığını ya da sorumsuzca doğaya bırakıldığını fark eder. Bu olay kendisini plastik atıklar üzerine çalışmaya iter. Plastik atık sorununa bir çözüm bulabilmek için okuluna geri dönen Bakaya, 2011 yılında plastik atıkları temel moleküler yapısına geri döndürmek için kimyasal geri dönüşüm patentine sahip olan Renewlogy’i kurar. Kimyasal atık dönüşümü projesiyle 2013 ve 2014’te “Genç kadın deha” ödülünü alan Bakaya, teknoloji ve çevreye karşı tutkulu olduğu için atık ve geri dönüşüme odaklandığını belirtir. Bakaya, dünyayı daha yaşanabilir bir hale getirmek istediği için Renewlogy’i kurar. 

Bakaya’nın plastik atıkları kimyasal olarak geri dönüştüren ticari ölçekli tesisleri şu an Amerika ve Kanada’da faaliyet gösteriyor. Bu tesislerde değeri düşük plastik atıklar benzin gibi yüksek değere sahip yeni ürünlere dönüştürülüyor.

Okyanuslarda elektriksiz çalışan biyoçit teknolojisi 
Bakaya, bir süre sonra ileride ortağı olacak Hannah Trimble ile tanışır. İkili, sürdürülebilirlik, tasarım ve kadın işçiye verilen değer gibi konularda ortak hedeflere inandıklarını fark ederler. Okyanuslara dökülen plastiklerin canlılığı yok ederek, atıkların en az 267 çeşit deniz canlısını etkilediğini keşfetmeleri, birlikte yola çıkma sebeplerinin başında gelir. 

Bu soruna bir çözüm bulmak için yola çıkan ikili, Renewlogy Ocean projesi ile okyanuslara plastiğin karışmasına engel olmak için 100 adet bioçit üretmeyi hedefliyor. Bioçit’le toplanan materyaller, ana şebekeden güç tüketmeyen mobil sistemle toplanıp, elde edilen gelirlerin, plastik toplayan kadınlara verilmesi planlanıyor. Böylelikle dünya atıklardan temizleniyorken yerel halk için yeni bir iş alanının oluşturulması sağlanacak. Bu sene ilk bioçit Hindistan’da bulunan Ganj nehri kıyısına kurulacak.

Kerem Efendioğlu
ADMINISTRATOR
PROFİL

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar