Emisyon azaltım hedefleri belirleyen 34 ülkenin yarısından fazlası başarısız oldu

Emisyon azaltım hedefleri belirleyen 34 ülkenin yarısından fazlası başarısız oldu

2009 yılında Koprnhag’da düzenlenen BM İklim Değişikliği Konferansı’nda 30’da fazla ülke 2020 yılına kadar emisyonlarını azaltma sözü verdi. Ancak birçoğu bu hedeflere ulaşamadı.

Yeni bir araştırmaya göre, emisyon azaltma sözü veren 34 ülkeden 19’u iklim tahhütlerini tam olarak yerine getirmekte zorlandı.

COP15 Kopenhag veya Kopenhag İklim Zirvesi olarak bilinen konferansta dünya ülkeleri küresel bir iklim anlaşmasına varamadı. 

Kirliliğin azaltılması ve küresel sıcaklık artışının sınırlandırılması amacıyla iddialı hedefler belirleyen Paris Anlaşması, 2015 yılında gerçekleştirilen COP21 zirvesinde kabul edildi. Her ülkenin kendi hedeflerini belirlemesi sonucunda büyük farklılıklar ortaya çıktı.

Örneğin Amerika Birleşik Devletleri, 2005 emisyon seviyelerine göre yüzde 17 aralığında bir azaltım sözü verirken, Hırvatistan 1990 seviyelerine göre emisyonlarını yüzde 5 oranında azaltmayı hedefledi. Norveç ise 1990 emisyon seviyelerine kıyasla yüzde 30 ila 40 oranında bir azaltım sözü verdi.

Nature Climate Change dergisinde yayımlanan University College London araştırmacıları tarafından yapılan yeni çalışmada, 2009 yılında belirlenen ve net bir zaman çizelgesi ile emisyon azaltım hedeflerini içeren 34 ülkenin hedefleri incelendi. 

‘’Tüketim bazlı’’ emisyonlara odaklanan araştırmacılar, bir ülkenin kendi sınırları içindeki faaliyetlerinden kaynaklanan emisyonlarla birlikte yurtdışında üretilen ithal malların karbon ayak izini de dikkate aldılar.

34 ülke arasından 12’si ülke hedeflerine hiç ulaşamadı. Bu ülkeler, Avustralya, Avusturya, Kanada, Kıbrıs, Japonya, Hollanda, Norveç, Portekiz, Slovenya, İspanya ve İsviçre olarak açıklandı.

Yedi ülke, araştırmacıların ‘’yarı yol grubu’’ olarak adlandırdıkları grubun bir parçası olarak emisyonlarını azalttılar. Başka bir anlatımla, emisyonlarını başka ülkelere devrederek azaltım sağladılar. 

Bu tür bir ‘’karbon kaçağı’’ küresel emisyon seviyelerini azaltma çabalarını baltalamakla birlikte emisyonların dışarıya verildiği ülkelerde kirliliğin artmasına neden oldu. ‘Yarı yol grubu’ ülkeleri arasında Belçika, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Macaristan, Lüksemburg, Malta ve Polonya yer alıyor.

On beş ülke, kendi sınırları içindeki bölgesel emisyonlarla birlikte tüketim kaynaklı emisyonlar bakımından iklim hedeflerine ulaştı. Bu ülkeler Bulgaristan, Hırvatistan, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Almanya, Yunanistan, İtalya, Letonya, Litvanya, Romanya, Slovakya, İsveç, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri olarak belirlendi.

İklim hedefleri farklı olan ülkelerin bu alanda adımlar atarken farklı seviyelerden başlamaları iklim yolculuklarını karşılaştırmak açısından oldukça zor oldu. Ancak araştırmacılar birkaç ortak nokta buldu. Emisyon hedeflerini tutturamayan ülkeler için en büyük etken kişi başına düşen GSYH’deki artış ve nüfus artışı oldu. 

Büyüdükçe daha fazla enerji kullanan bu ekonomiler, enerji verimliliğini artırabilseler bile, bu durum emisyonları azaltmaları için yeterli olmadı. Hedeflerine ulaşan ülkelerde, temiz enerjiyi artırmak ve kömür enerjisinden uzaklaşmak kilit önem taşıyan unsurlar olarak dikkat çekti.

Araştırmacılar bu çalışmanın, ülkelerin COP15’te verdikleri azaltım taahhütlerinin ne kadarını yerine getirdiklerini ölçmek için yapılan ilk analiz olduğunu belirtiyor.

Çalışmanın baş yazarı Jing Meng tarafından yapılan açıklamada, ‘’2009’daki taahhütlerine ulaşmakta zorlanan ülkelerin emisyonlarını daha da azaltmakta büyük zorluklarla karşılaşma olasılığından endişe ediyoruz’’ dedi.

Çalışma aynı zamanda bir ülkenin ekonomisini büyütürken emisyonlarını azaltmasının önündeki zorlukları da vurguluyor. Bu da, zengin ülkelerin iklim lideri olma ve başka bir ülkenin emisyonlarının artmasına neden olabilecek ‘’karbon kaçağını’’ azaltma sorumluluğunu beraberinde getiriyor.

Kıdemli yazar Dabo Guan yaptığı açıklamada, ‘’Zengin ülkeler iklimin hafifletilmesi konusunda yeterli çabayı göstermedikleri gibi bu durumu yaratmada öncü rol oynadılar’’ dedi. 

Kaynak:

https://www.fastcompany.com/91106558/emissions-reduction-targets-cop15

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar