Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), pandeminin dünya genelinde yaklaşık 15 milyon insanın ölümüne neden olduğunu tahmin ediyor. Bu rakam, iki yılda beklenen normal ölümlerden yüzde 13 fazlasına işaret ediyor. DSÖ, birçok ülkenin Covid-19 ölüm oranlarının eksik sayıldığına inanıyor ve rapor edilen rakamın yalnızca 5,4 milyon olduğunu belirtiyor. Rapor edilen 5,4 milyon Covid-19 kaynaklı ölümün üzerinde fazladan
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), pandeminin dünya genelinde yaklaşık 15 milyon insanın ölümüne neden olduğunu tahmin ediyor. Bu rakam, iki yılda beklenen normal ölümlerden yüzde 13 fazlasına işaret ediyor.
DSÖ, birçok ülkenin Covid-19 ölüm oranlarının eksik sayıldığına inanıyor ve rapor edilen rakamın yalnızca 5,4 milyon olduğunu belirtiyor.
Rapor edilen 5,4 milyon Covid-19 kaynaklı ölümün üzerinde fazladan ortaya çıkan 9,5 milyon ölümün çoğunluğunun dolaylı ölümler yerine doğrudan virüs kaynaklı ölümler olduğunu düşünülüyor.
DSÖ tarafından kullanılan ölçüme aşırı ölüm ya da ölüm fazlası deniyor. Bu ölçüm, bir bölgede gerçekleşen ölüm oranlarına bağlı olarak normalde beklenenden daha fazla bireyin kaybı olarak açıklanıyor.
Bu hesaplama yöntemi yalnızca Covid kaynaklı ölümleri değil, aynı zamanda bireylerin ihtiyaç duydukları bakım için hastanelere erişememe gibi ikincil etkilerden kaynaklanan kayıpları da kapsıyor. Bunun yanında, bazı bölgelerde kayıtların etkin tutulmaması ve krizin başlangıcında yeterli test yapılmaması ölüm sayısındaki eksikliğe neden oldu.
Rakamların ölçeği hakkında konuşan DSÖ Veri Analisti Dr. Samira Asma, bunun bir trajedi olduğunu ve kaybedilen hayatların sayısının gerçeği yansıtmaması konusunda hükümet yetkililerinin sorumlu tutulması gerektiğini öne sürdü. Can kayıplarının gerçek boyutunu bilemezsek, bir sonraki pandemiye daha iyi hazırlanma fırsatını kaçıracağımıza işaret etti.
Covid-19 kaynaklı en yüksek can kaybı Hindistan’da gerçekleşti
Hindistan’da resmi rakamların 10 katı olarak, 4,7 milyon Covid-19 kaynaklı ölümün gerçekleştiği ve bu rakamın küresel ölümlerin neredeyse üçte birine tekabül ettiği DSÖ tarafından açıklandı.
Hindistan hükümeti, metodoloji hakkında ‘’endişeleri’’ olduğunu söyleyerek bu tahmini sorgularken, diğer çalışmalar ülkedeki ölümlerin ölçeği hakkında benzer sonuçlara ulaştı.
Bazı gelişmiş ülkelerin aşırı ölüm oranları, küresel ortalamanın üzerinde
DSÖ rakamlarına göre, Hindistan’ın yanı sıra toplam aşırı ölümlerin en yüksek olduğu ülkeler arasında Rusya, Endonezya, Brezilya, ABD, Meksika ve Peru yer alıyor. Rusya’daki gerçek can kayıplarının, ülkede kaydedilen ölümlerin üç buçuk katı olduğu öne sürülüyor.
Rapor ayrıca, her ülkenin nüfus büyüklüğüne göre aşırı ölüm oranlarını da dikkate alıyor. İngiltere, Amerika, İspanya ve Almanya gibi ülkelerin aşırı ölüm oranlarının küresel ortalamanın üzerinde olduğuna dikkat çekiliyor.
Raporun hazırlanmasında yardımcı olan akademisyenler, bölgedeki ölümlerle ilgili çok az veri olduğundan Sahra altı Afrika ülkeleri için tahminlerinin daha spekülatif olduğunu kabul ediyor. Afrika’daki 54 ülkeden 41’i için güvenilir istatistik verilerinin bulunamadığı belirtiliyor.
Seattle’daki Washington Üniversite’sinden İstatistik Profesörü Jon Wakefield, daha iyi veri toplama sistemlerine olan acil ihtiyaca dikkat çekerek, bireylerin ölümlerine dair gerçeği yansıtan kayıt olmamasının büyük bir utanç meselesi olduğunu söyledi. Doğru ve zamanında veri alınabilmesi için ülkelerin kayıt sistemlerine yatırım yapılması gerektiğini önemle vurguladı.
Kaynak: