Brezilya ve Kolombiya’da orman kaybı azalıyor ama dünya genelinde devam ediyor

Brezilya ve Kolombiya’da orman kaybı azalıyor ama dünya genelinde devam ediyor

Washington merkezli kar amacı gütmeyen araştırma kuruluşu Dünya Kaynakları Enstitüsü’ne bağlı örgütün uydu görüntülerinden derlenen son analize göre, insanoğlunun henüz tahrip edemediği tropik bölgelerdeki orman kaybının 2022’ye göre yüzde 9 azaldığı belirtildi.

Global Forest Watch (GFW) tararfından yayımlanan raporda, Amazonlar’daki orman kaybı 2023’te azalma eğilimi gösterirken dünya genelinde İsviçre büyüklüğünde orman alanı kaybedildi.

Maryland Üniversitesi araştırmacılarının GFW için gerçekleştirdiği çalışmada tahribatın hala çok yüksek olduğunun altı çizilirken 2023’te yaklaşık 3,7 milyon hektar birincil orman kaybı yaşandı. Bu alan Bhutan’dan biraz daha küçük veya 10 futbol sahasına eşdeğer. 

‘’Dünya iki adım ileri, iki adım geri attı’’ diyen GFW Direktörü Mikaela Weisse düzenlediği basın toplantısında, Brezilya ve Kolombiya’daki orman kaybı azalmasının Kanada gibi başka ülkelerdeki daha büyük kayıplarla büyük ölçüde kompanse edildiğini söyledi.

Kanada’da 2022 yılında yaşanan devasa orman yangınları 80.000 kilometrekarelik alanın kül olmasına neden oldu. Yıllık ortalamanın üç katına denk gelen bu kayıp dünyanın geri kalanındaki orman kaybındaki gerilemenin durmasına neden oldu.

Weisse, ormansızlaşmayı başarıyla yavaşlatan ülkelerden öğrenilmesi gereken şeyler olduğunu belirtti.

Çevre örgütü WWF’ye göre orman tahribatı, ağaçlar tarafından depolanan büyük miktarda karbonun salınmasına neden olduğu için dünyanın yaşadığı sıcaklık artışlarının yaklaşık yüzde 10’undan sorumlu.

Brezilya ve Kolombiya’da ormansızlaşma neden yavaşladı?

Raporda, Brezilya ve Kolombiya’nın orman kaybını önemli ölçüde azaltmasının başlıca nedenlerinden biri olarak siyasi liderlikteki değişim gösteriliyor. Her iki ülkedeki yeni liderler çevrenin ve ormanların korunmasına önem veriyor.

Brezilya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Bolivya en fazla birincil orman kaybına uğrayan tropik ülkeler sıralamasında üst sıralarda yer alıyor. Fakat Brezilya’daki tahribatın özellikle Devlet Başkanı Luiz Inacio da Silva’nın etkin orman koruma politikaları sayesinde yüzde 36 azaldığı bildiriliyor. Yeniden seçilmesinden bu yana Lula, çevre karşıtı önlemleri iptal etti, yeni Yerli bölgelerini tanıdı ve yasadışı ağaç kesimi gibi uygulamalara karşı kolluk kuvvetlerini güçlendirdi.

Benzer şekilde komşu Kolombiya’da da orman tahribatında yüzde 49’luk önemli bir düşüşe imza atılırken Weisse, bu başarıda Devlet Başkanı Gustavo Petro’nun ormanlık alanlara hakim silahlı gruplarla yürüttüğü barış sürecinin kilit rol oynadığını aktardı.

Geçtiğimiz yıl yapılan anket sonuçları, ormanların korunması dünya liderleri için bir öncelik haline geldiğinde ilerleme kaydedileceğini gösteriyor.

2023 yılında yangınlar, küresel orman kaybının yarısından fazlasını oluşturdu. 

Dünya Kaynakları Enstitüsü Ormanlar Direktörü Rod Taylor, 2021’de 140’tan fazla ülkenin on yılın sonuna kadar orman kaybını sona erdirmeyi taahhüt ettiğini ve bu hedefin her yıl tahribatta büyük düşüşler gerektirdiğini söyledi.

Kaynak:

https://www.euronews.com/green/2024/04/04/two-steps-forward-two-steps-back-forest-loss-falls-in-brazil-and-colombia-but-the-world-is

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar