31 Ağustos Uluslararası Afrika Kökenli İnsanlar Günü

31 Ağustos Uluslararası Afrika Kökenli İnsanlar Günü

Köle ticaretinin insanlık tarihinin en karanlık bölümlerinden biri olduğunu kabul eden Birleşmiş Milletler, ırkçılık, kölelik, köle ticareti ve sömürgecilik kurbanları olan özellikle Afrika kökenli insanlar için onuru ve eşitliği savunuyor.

Birleşmiş Milletler tarafından ilk kez 2021 yılında kutlanan ‘’Uluslararası Afrika Kökenli İnsanlar Günü’’, Afrika diasporasına dair farkındalık yaratmayı ve Afrika kökenli insanlara karşı her çeşit ayrımcılığı ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

Irk üstünlüğüne dair hiçbir doktrinin bilimsel ve ahlaki açıdan doğruluğu bulunmamakla birlikte bu tür ayrımcılıkların toplumsal açıdan adaletsiz, tehlikeli ve insan haklarına aykırı olması nedeniyle reddedilmesi gerekiyor.

Dünya genelindeki herkesin, eşitlik ve ayrımcılık yapmama ruhuyla birleşmeye ve işbirliği yapmaya her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğu vurgulanıyor.

BM Genel Kurulu, ulusal, bölgesel ve küresel düzeydeki eylemlerle 2015-2024 yılını Afrika Kökenli İnsanlar için Uluslararası On Yıl olarak ilan etti. Bu on yılın belirlenme sebebi olarak, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda Afrika kökenli insanlara karşı hem ırkçılığın ve ayrımcılığın azaltılması hem de sosyal adalet ve katılım politikaları ile insan haklarının geliştirilmesi esas alındı.

Hedefler arasında Afrika kökenli insanların tüm haklarına ve temel özgürlüklerine saygı duyulması, bu hakların korunması ve yerine getirilmesini teşvik etmek ve onların çeşitli mirasları, kültürleri ve topluma katkıları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak yer alıyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres bu özel güne ait verdiği demeçte, Afrika kıtasının ve de Afrika kökenli insanların, dünyanın ortak mirasını oluşturan dünya medeniyetleri ve kültürlerinin gelişimi, çeşitliliği ve zenginliği üzerinde yarattığı önemli etkiye vurgu yaptı.

Son yıllarda yükselen küresel ırkçılık karşıtı harekete dikkat çeken Genel Sekreter, değişim için yenilenmiş bir ivme görüldüğüne değinerek George Floyd’un öldürülmesinin, insanları ırkçılığı protesto etmeye yönelttiğini ve ırksal adalet konusunda önemli tartışmalara yol açtığını söyledi.

2020 yılı ırksal ayrımcılığın uluslararası ve ulusal düzeyde ele alınması açısından bir dönüm noktası oldu

Afrikalılara ve Afrika kökenli insanlara yönelik süregelen şiddeti ve adalet sistemlerindeki yapısal ırkçılığı kınamak için 19 Haziran 2020 tarihinde BM İnsan Hakları Konseyi, ‘’Kolluk kuvvetleri tarafından aşırı güç kullanımı veya diğer insan hakları ihlalleri ile kısıtlanmasına karşı Afrika kökenli insanların temel hak ve özgürlüklerinin korunması ve desteklenmesi’’ kararını kabul etti.

Guterres, bu konularda BM tarafından hayata geçirilen ‘’Afrika Kökenli İnsanlar Daimi Forumu’’ ve ‘’ Kanun Hükmü Kapsamında Irksal Adaleti ve Eşitliği Geliştirmeye Yönelik Uzman Mekanizması’’nın kurulması gibi girişimlere dikkat çekti.

Genel Sekreter, Birleşmiş Milletler genelinde ırkçılık karşıtlığını bir yönetim önceliği haline getiren Guterrres, bu bağlamda ‘Irkçılıkla Mücadele ve Herkes İçin Onurun Teşvik Edilmesine İlişkin Stratejik Eylem Planı’’nın uygulanmasını denetlemekle görevli 13 Özel Danışman atadı ve bir ekip oluşturdu.

Birleşmiş Milletler Başkanı, ülkeleri, Afrika kökenli insanların ve onların topluluklarının tam katılımıyla, eski ve yeni ırk ayrımcılığı yöntemleri ile mücadele etmeye, aynı zamanda köklü yapısal ve kurumsal ırkçılığın ortadan kaldırılması için somut adımlar atmaya çağırdı.

Kaynak:

https://news.us15.list-manage.com/track/click?u=372753f560ef60c400f1a4f3f&id=2a4aaea7ba&e=8b42edf312

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar