“Yurt dışı tecrübesi gençlere cesaret ve küresel bakış kazandırıyor”

“Yurt dışı tecrübesi gençlere cesaret ve küresel bakış kazandırıyor”

Gençlere global ve pratik tecrübeler sunarak dünyayı farklı açılardan görmeleri ve değişime açık bireyler olmaları için faaliyet gösteren AIESEC Türkiye’nin İstanbul Pazarlama Koordinatörü Emirhan Yurtsever ile gençlerde yaratmak istedikleri değişimi ve programlarını konuştuk.

AIESEC’in kuruluş amacı nedir? Türkiye’de ne zamandır faaliyet gösteriyor?

AIESEC, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra 1948 yılında yedi farklı ülkeden yedi farklı gencin dünyada kültürlerarası etkileşimi oluşturabilme hayaliyle bir araya gelmesiyle kuruldu. Üyelerine hem gelişim hem de yurt dışı staj fırsatı sağlayan kurum olarak dünyanın en büyük gençlik organizasyonu haline geldi. Türkiye’de ise 1954 yılında Nihat Gökyiğit, Nejat

Eczacıbaşı ve Ali Osmanoğlu tarafından kuruldu. AIESEC şu anda 100’den fazla ülkede faaliyet gösteriyor. Türkiye’de 17 şehirde 19 birimimiz var.

Dünyamızın geleceğinin şekillenmesinde her genç insanın pozitif role sahip olarak sorumluluğunu alması ve bu kapsamda genç bireylerin potansiyellerini kullanması için şansı ve gerekli aracı hak etmesi gerektiğine inanıyoruz. Gençlere global ve pratik tecrübeler sunarak dünyayı farklı açılardan görmelerini amaçlarken, değişime açık bireyler olmalarına da katkı sağlıyoruz. Bu doğrultuda gelecekleri için doğru adımı atabilmelerinin temellerini oluşturmalarına yardımcı oluyoruz.

AIESEC bünyesine katılan gençler, kendilerini hangi alanlarda geliştirme fırsatı buluyor?

AIESEC’te departmanlar halinde çalışıyoruz ve her departman özelinde gençlere fonksiyonel bilgiler veriliyor. Bunların arasında iş geliştirme, pazarlama, satış, ürün elçiliği bulunuyor. Artık geleceğimiz çok yönlülük üzerine şekilleniyor ve aslında sizin kendi alanınız olmasa bile farklı alanlarda bilgi sahibi olmak günümüz dünyasında çok önemli. Bunun dışında AIESEC, lider geliştirmeyi amaçlayan bir organizasyon. Gençlerin içindeki liderlik becerilerini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Burada çözüm odaklılık, dünya vatandaşlığı, kişisel farkındalık, başkalarına etki edebilme gibi özelliklerini geliştirebiliyorlar. Ayrıca sosyallik bakımından da kendilerini geliştirebilmeleri için bünyemizdeki üyelerimize devamlı alan yaratmaya çalışıyoruz.

Programlarınızdan bahseder misiniz?

İlk olarak Birleşmiş Milletler’in belirlediği 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı etrafında şekillenen Global Volunteer’dan bahsetmek istiyorum. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına kaliteli eğitim, sıfır açlık, eşitsizliklere son, erişilebilir ve temiz enerji, toplumsal cinsiyet eşitliği gibi örnekler verebilirim. Liderlik becerileri kazanmak ve dünya sorunlarına etki etmek için tasarlanmış bir program aslında. Bu program kapsamında yurt dışında gönüllü olarak sosyal sorumluluk projelerine katılım gösteriyorsunuz. Global Talent, uzmanlaşmak istediğiniz alanda yurt dışında profesyonel bir tecrübe edinmenizi sağlıyor. Teorik bilginin pratiğe döküldüğü bir yer diyebiliriz. Yetkinliklerinize göre startuplarda, iş geliştirme merkezleri ya da uluslararası firmalarda 6-78 hafta arasında çalışabiliyorsunuz. Bir staj deneyimi yaşarken bunu yurt dışı deneyimiyle birleştirmiş oluyorsunuz. 6-12 hafta kısa dönem, 13-26 hafta orta dönem ve 27-78 hafta uzun dönem stajlarımız mevcut. Orta ve uzun dönem stajlarımızda stajyerlerimiz için maaş desteği de sağlanıyor.

Öğretmenlik alanı öğrencileri ya da bu alandan mezun olmuş gençlerimiz için de Global Teacher başlığı altında bir programımız var. Öğretmenlerimiz, profesyonel bir şekilde yurt dışındaki sivil toplum kuruluşları, eğitim kurumları ya da uluslararası okullarda 9-78 hafta arasında çalışıyor. Kendi kişisel gelişimlerini sağlarken başka bir toplumun gelişimine de etki etmiş oluyorlar. Aynı şekilde kısa, orta ve uzun dönem öğretmenlik stajlarımız mevcut ve öğretmenlerimiz için her dönemde maaş desteği sağlanıyor.

Son olarak Global Host’tan bahsedeyim. Gerek maddi manevi sebepler gerek zaman sıkıntılarından dolayı hepimiz yurt dışına çıkma fırsatı bulamıyoruz. Ama bir şekilde dilimizi, kültürümüzü geliştirmek istiyoruz. Bu da Global Host sayesinde sağlanabiliyor. Tamamen güvenlikleri sağlanarak yurt dışından gelen gönüllülerimizin buradaki gönüllülerimizde konaklaması şeklinde gerçekleşiyor. Cinsiyet tercihinden zaman tercihine kadar tercihler yapabiliyorsunuz. Zaten kişi gelmeden önce de sizinle iletişime geçiliyor.

AIESEC kapsamında yurt dışı deneyimine erişen gençlerde nasıl bir değişim gözlemleniyor?

Gönüllülük projeleri kapsamında öncelikli olarak Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ışığında dünyaya hizmet ederek, kendi geleceklerini şekillendirmek ve dünya vatandaşı olmak için adım atmış oluyorlar. Farkındalıkları ve gönüllülük bilinçleri de artmış oluyor aynı zamanda. Farklı bir kültür tanımanın yanı sıra devamlı bir İngilizce pratiği sağlandığı için yabancı dilleri de gelişmiş oluyor. Staj projeleri için bunlara ekleme yapmak gerekirse kendi alanlarında yurt dışı pazarını tanıma fırsatı buluyorlar. Gelecekleri için güzel bağlantılar kazanabiliyorlar. Adım atmaktan korkmayan, konfor alanından çıkmayı başarabilmiş, dünyaya farklı açıdan bakabilen gençler olarak hayatlarına devam edebildiklerini söyleyebilirim.

Özel sektörle nasıl iş birlikleri yapıyorsunuz? Önceki projelerden örnekler verebilir misiniz?

Gençliğin Sesi gibi özel sektöre genç kitlemizi sunabileceğimiz etkinliklerimiz, ulusal ve lokal kongrelerimiz oluyor. Buralarda kitlemizi görebilmeleri, kitlemizin de onları tanıyabilmesi için işbirliği yaptığımız kurum ve kuruluşlara yer veriyoruz. Yurt dışındaki firmalara stajyer desteği sağlamamızın yanı sıra yurt dışından firmalara stajyerler de sağlıyoruz. Bunun dışında firmalara gönüllü desteğimiz de oluyor. Kurumsal sosyal sorumluluk üzerine özel okullar ve özel kurumlarla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Kerem Efendioğlu
ADMINISTRATOR
PROFİL

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar