“Yurt dışı fırsatları çok bilinmiyor fakat birçok imkân mevcut”

“Yurt dışı fırsatları çok bilinmiyor fakat birçok imkân mevcut”

YÖRET Vakfı’nın Online Merak Ediyordum Öğrendim Dizisi’nin 2021 yılındaki ilk söyleşisinin konusu “Gençken Değerlendirilmesi Gereken Fırsatlar” oldu. Söyleşide Gezgin, Blogger, YOBBA Kurucusu Doğan Can Karabudak Avrupa Birliği fırsatlarını kullanarak seyahat etme imkanlarını anlattı.

Gençlere harekete geçmelerini öğütleyerek sözlerine başlayan Gezgin, Blogger, YOBBA Kurucusu Doğan Can Karabudak, “Genelde yurt dışı fırsatları çok bilinmiyor ve insanlar bu fırsatları araştırmıyorlar ama aslında birçok imkân mevcut. Bu fırsatların insanın karşısına en çok çıktığı zaman ise 18-25 yaş arası. Bu da genelde üniversite dönemine denk geliyor. Üniversitenin kapısından içeri adım attığınız andan itibaren Erasmus, Erasmus stajı, Erasmus +, AISEC, Interrail gibi birçok fırsatla karşılaşıyorsunuz ancak bunlar araştırılmıyor. Dil eksikliği, yaş ve maddi imkânsızlıklar yurt dışına çıkmaya ve seyahat etmeye engel değil” dedi.

“Sadece üniversite öğrencilerinin ve gençlerin faydalanabileceği bir program değil”

Erasmus+ programını anlatan Karabudak, “Bu, sadece üniversite öğrencilerinin ve gençlerin faydalanabileceği bir program değil. Eğitim, spor, gençlik alanında yapılan çalışmaları kapsayan AB tarafından oluşturulmuş bir program. Sınırlar arasında iletişimi artırabilmek, kültürel değişimi sağlayabilmek, gençlerin ve insanların birbirleriyle etkileşim sağlaması amacıyla No Borders isimli bir sistem kuruldu. 30 yılı aşkındır devam eden Erasmus+ programının 2014-2020 yılları arasındaki bütçesi 14,7 milyar Euro’ydu. Bu fon, 2021-2027 döneminde iki katına çıkarılarak 26 milyar Euro oldu.  Ulaşım, konaklama, yeme-içme ve vize masraflarınız program tarafından karşılıyor. Program, eğitim alma, iş deneyimi kazanma ve gönüllü olma fırsatları sağlıyor. Eğitim, gençlik ve spor alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar, işletmeler, eğitim çalışanları, örgün eğitim öğrencileri, gençler, gençlik çalışanları ve halk eğitim merkezi çalışanları bu programdan faydalanabiliyor” açıklamalarında bulundu.

“Kültürlerin birbirleriyle değişiminin sağlanabilmesi amaçlanıyor”

Avrupa Birliği’nin Erasmus+ programı dahilinde oluşturulan Erasmus Gençlik Değişimi programına da değinen Karabudak, “Bu program kültürlerin birbirleriyle değişiminin sağlanabilmesi için oluşturulmuş bir fon. 13-30 yaş arasındaki kişiler faydalanabiliyor. Askerlik yapma, not ortalaması, dil, para, staj zorunluluğu aranmıyor. En az beş en fazla ise 21 gün sürmek üzere kısa vadeli gerçekleşiyor. 16-60 katılımcıya kadar kabul ediliyor ve bir grup liderleri oluyor. Uçak biletleri, konaklama, üç öğün yemek ve çay-kahve molaları, bazı koşullarda 25 yaş altında olan kişilerin vize masrafları karşılanıyor. Gençlik Çalışanlarının Hareketliliği Programı ise kurumların kapasitelerini artırabilmek adına gerçekleştiriliyor ve yaş sınırı bulunmuyor” dedi.

“Harekete geçin”

Son olarak AB Dayanışma Programı’ndan bahseden Karabudak, “Program, 17-30 yaş arasındaki gençlere kendi dayanışma projelerini oluşturarak toplumsal, çevresel ve insani zorlukları ele alma fırsatı sunuyor. Program kapsamında gönüllülük, iş ve staj programı ve dayanışma projeleri olmak üzere üç hareketlilik programı var. Maalesef Türkiye AB üyesi olmadığı için iş ve staj programından faydalanamıyor. Programın iki aya kadarlık kısa dönemi ve 12 aya kadarlık uzun dönemi mevcut. Katılımcıların seyahat, konaklama, yemek, yerel ulaşım, sigorta ve vize masrafları karşılanıyor. Aynı zamanda da aylık cep harçlığı veriliyor. Yurt dışı fırsatlarından artık haberdarsınız, şimdi lütfen harekete geçin” diyerek çağrıda bulundu.

YÖRET Vakfı’nın bir sonraki etkinliği 13 Ocak günü “Türkiye’de Çocuğa Yönelik Ayrımcılık” hakkında gerçekleşecek.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar