Yoksulluk içinde yaşayan çocukların sayısı 2020’de yaklaşık 1,2 milyara yükseldi

Yoksulluk içinde yaşayan çocukların sayısı 2020’de yaklaşık 1,2 milyara yükseldi

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Dünya Bankası tarafından yayınlanan ortak rapora göre, çocuklu hanelerin en az üçte ikisi pandemi sürecinde gelir kaybetti.

UNICEF Program Grubu Direktörü Snajay Wijesekera, ailelerin yiyecek veya temel sağlık hizmetlerini karşılayamadığını, konut almaya güçlerinin yetmediğini söyleyerek bu endişe verici tabloda en yoksul hanelerin daha da yoksulluğa itildiğine işaret etti.

Ortak basın açıklamasına göre, kaybedilen kazançlar tüm hanelerin dörtte birinde yetişkinleri yiyeceksiz bıraktı. Çocuklu veya çocuksuz hanelerdeki yetişkinlerin yaklaşık dörtte biri, pandemi sırasında işsiz kaldı.

Kayıp bir on yılı önleme

Son verilere göre, Covid-19 salgınının yarattığı ekonomik kriz en çok çocukları ve aileleri tehdit ediyor.

Eğitim, sağlık, barınma, beslenme, hijyen veya suya erişimi olmayan çok boyutlu yoksulluk içinde yaşayan çocukların sayısı 2020’de yaklaşık 1,2 milyara ulaşırken, tahminen 100 milyon çocuğun daha benzer yoksulluğa düşeceği tahmin ediliyor.

Temel gereksinimlerden yoksunluk

Rapor, salgın sırasında okullar kapalıyken hanelerin yüzde 40’ında çocukların herhangi bir eğitim almadığına ve temel gereksinim olan eğitimden yoksun bırakıldıklarına dikkat çekiyor.

Çocuklara yönelik eğitim ve sağlık hizmetlerindeki kesintiler ve bir milyardan fazla bireyin bütçesini etkileyen sağlık harcamaları gibi unsurlar birleştiğinde, insan sermayesinin gelişiminin frenlenmesi ve üretken bireylerden yoksun bir toplumun ortaya çıkmasıyla karşılaşılabilir.

Nesiller boyu eşitsizlik

Rapor, Covid-19’dan önce dünya genelinde altı çocuktan birinin aşırı yoksulluk yaşadığını ve hane üyelerinin günde 1,90 doların altında bir gelirle hayatta kalma mücadelesi verdiğini söylüyor.

Çocukların yüzde 40’ından fazlası orta derecede yoksulluk içinde yaşarken, gelişmekte olan ülkelerde yaklaşık bir milyar çocuk çok boyutlu yoksulluk altında yaşadı. Pandemi nedeniyle bu rakamlarda yüzde 10 oranında artış oldu.

Bu durumun, gelecek nesiller için eşitsizlikleri artırabileceği ve çocukların ebeveynlerinden daha iyi olma ihtimalini azaltabileceği öne sürülüyor.

Daha fazla sosyal koruma

Üç ve daha fazla çocuğu olan hanelerin gelir kaybı yaşama olasılığı yüksek olmasına rağmen, devlet yardımı alma olasılıkları da buna paralel olarak yüksekti. Bu yardımı alan haneler krizin olumsuzluklarından daha az etkilendi.

UNICEF ve Dünya Bankası, çocuklar ve aileleri için sosyal koruma sistemlerinin hızla iyileştirilmesi ve yaygınlaştırılması için ortak çağrıda bulunuyor.

Bu desteğin, aileleri ekonomik sıkıntıdan kurtarmak ve gelecekteki krizlere hazırlıklı olmalarına yardımcı olmak adına nakit transferleri ve çocuk yardımlarını içermesi ve evrenselleştirilmesi gerektiği belirtiliyor.

Dünya Bankası yetkililerine göre, pandeminin başlangıcından bu yana, 200’den fazla ülke veya bölge binlerce sosyal koruma önlemini hayata geçirdi. Banka, bu önlemlerin uygulanması sürecinde 12,5 milyar dolar destek sağlayarak, dünya genelinde yaklaşık bir milyar bireye ulaştı.

Kaynak:                                        

https://news.un.org/en/story/2022/03/1113502?utm_source=UN+News+-+Newsletter&utm_campaign=0651705e11-EMAIL_CAMPAIGN_2022_03_10_01_00&utm_medium=email&utm_term=0_fdbf1af606-0651705e11-107950321

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar