Yeşil yıkamaya farkındalık yaratacak terimler sözlüğü

Yeşil yıkamaya farkındalık yaratacak terimler sözlüğü

Moda sektöründe yaygın hale gelen yeşil yıkama stratejisinden rahatsızlık duyan ve bu konuda harekete geçen Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu ile birlikte Avrupa Birliği, tüketicileri yanıltmak amacıyla abartılı çevre dostu pazarlama mesajları kullanan işletmelere karşı sert önlemler alma taahhüdünde bulundu.

Moda sektöründe düzenleyici gözetimin yeterli düzeyde olmaması, kulağa teknik gibi gelen terimlerin ‘’çevre dostuymuş gibi’’ algılanmasına yol açarak en temel sorunu yaratıyor.

Bu bağlamda, yeşil yıkamaya farkındalık yaratmak üzere teknik terimlerin doğru anlaşılmasını sağlayan sözlük başvurulması gereken en değerli kaynak olarak karşımıza çıkıyor.

Bu terimlerden en sık karşılaştıklarımız sırasıyla;

Karbon nötr

Bir kuruluşun ‘’karbon nötr’’ veya başka bir deyişle net sıfır olabilmesi için operasyonları sonucu atmosfere yaydığı emisyon kadar karbonu bertaraf etmesi gerekir.

Vogue dergisinin Avrupa sürdürülebilirlik editörü Dana Thomas, tedarik zincirindeki emisyonları önemseyen ve fiilen azaltmak için karbon kredileri gibi araçlarla daha iyi sistemler kuran şirketlerin üstünlüğünü savunuyor.

Tedarik zincirindeki emisyonları hesaba katmayan şirketlerin, kağıt üzerinde ve yıllık raporlarda rakamları dengeleme yoluyla daha iyi göstererek karbon nötrün arkasına saklandıklarını belirtiyor.

Döngüsel

Moda sektöründe ‘’döngüsellik’’, yeniden kullanılabilen, onarılabilen ve tekrar tekrar geri dönüştürülebilen yeniden elde edilmiş malzemelerden yapılmış ürünleri ifade eder.

Döngüsel terimi, genellikle geri dönüştürülen veya yapısal olarak daha sağlam bir malzemeye dönüştürülen bileşenlere sahip ürünleri tanımlamak için kullanılır.

Bu tanımı yeterli bulmayan Eco-Age CEO’su Harriet Vocking, ‘’gerçek döngüsellik için, ürünün tekrar geri dönüştürülmesini sağlayacak geçerli bir kullanım ömrü çözümü olması gerekir’’ diyor.

Döngüselliğin bir başka önemli unsuru, trendlerden bağımsız olarak tasarlanmış, uzun süre kullanılabilecek ve onarılabilecek özellikte olan dayanıklı ürünler yaratmaktır. Dolayısıyla, kaliteden ödün veren geri dönüştürülmüş malzemeler kullanılarak üretilen ürünler döngüsel olarak etiketlenemez.

Moose Knuckles kıdemli sürdürülebilirlik müdürü Tara St. James, döngüselliği bir üründen ziyade iş modeli veya sistem olarak düşünmeyi savunuyor.

Organik

Tara St. James, ‘’organik’’ teriminin pamuk, keten veya kenevir gibi doğal lifleri tanımlamak üzere yanlış kullanıldığını söylüyor.

Böcek ilacı, ot öldürücü ve yaprak dökücü zehirli ilaçlar, genetiği değiştirilmiş organizmalar, sentetik boyalar veya petrol bazlı malzeme içermeyen ürünler organik olarak tanımlanır.

Dolayısıyla ‘’Better Cotton’’ gibi girişimler tarafından üretilen, genetiği değiştirilmiş organizmalar kullanılarak elde edilen pamuk organik değildir.

Bir markanın ürününü organik olarak pazarlayabilmesi için, pamuğun, kenevir veya ketenin nerede yetiştirildiğini bilmesi gerekir.

Rejeneratif (Yenileyici)

Harriet Vocking, ‘’rejeneratif moda’’yı, gezegenden aldığından fazlasını geri veren moda olarak tanımlıyor.

Rejeneratif terimi moda sektöründe kullanıldığında genellikle belirli bir tarım sistemini ifade eder. Thomas, ‘’yenileyici’’ terimi, organik maddeyi yeniden oluşturarak, biyoçeşitliliği eski haline getirme, karbon emisyonunu azaltma ve su döngüsünü iyileştirme yoluyla iklim değişikliğini tersine çevirmek anlamına geliyor’’ diyor.

Tarım uygulamalarında ‘’Rejeneratif Organik Sertifikası’’ için 2017 yılında oluşturulmuş küresel bir standart olmasına rağmen, dünya genelinde bunu başarabilen 129 çiftlik bulunuyor.

Sürdürülebilir

Thomas, ‘’Sürdürülebilir’’ teriminin kelime anlamı olarak çok yanlış kullanıldığını belirtiyor. Oxford sözlüğü, çevresel sürdürülebilirliği, uzun vadede doğal düzenin korunması, kaynakların tükenmemesi ve doğanın kendini yenileme özelliğinin zarar görmemesi için tasarlanmış uygulamaları içeren bir derecelendirme olarak tanımlıyor.

Bir işi gerçekten sürdürülebilir kılabilmek için ‘’bütüncül düşünmek’’ ve gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerin tamamına yeşil uygulamaları dahil etmek gerekiyor.

Sıfır atık

St. James, ‘’sıfır atık’’ teriminin bir marka felsefesi veya iş modelini tanımlamak için kullanıldığını ve bunun doğru bir strateji olmadığını söylüyor.

Hiçbir şeyin atılmaması ve sarf edilmemesi gibi kulağa oldukça basit gelen bir anlam ifade eden sıfır atık terimi, daha farklı uygulamalar için de kullanılmaktadır.

En yaygın ‘’sıfır atık’’ uygulaması, sıfır atık modellerini kullanarak verim sağlayan ürünler geliştirmek. Bu kapsamda yapılan uygulamalarda, kumaş kesintileri ve artıkları en aza indirgenecek şekilde kesiliyor. Diğer sıfır atık uygulamaları, atık malzemelerin geri dönüşüm veya ileri dönüşüm için geri kazanılması olarak tanımlanıyor.

Kaynak:

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2023/apr/17/fashion-greenwashing-glossary-what-do-circular-sustainable-and-zero-waste-really-mean

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar