Yenilenebilir enerji geçişine örnek olan beş yenilikçi proje

Yenilenebilir enerji geçişine örnek olan beş yenilikçi proje

Dünyanın geleceğini iyileştirmek ve iklim değişikliğinin üstesinden gelmek için, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji geçişine yapılan yatırımların üç kat artırılması ve fosil yakıt kaynaklarına olan desteklerin 2025 yılına kadar aşamalı olarak kaldırılması gerekiyor.

Bu bağlamda, küresel temiz enerji geçişi şimdiden hız kazanmış durumda. Yenilikçi teknolojiler, petrol ve doğalgaz kaynaklarını kullanmak yerine güneşin gücünden yararlanıyor. İnşa edilen yeni evler ve yenilikçi pişirme yöntemleri enerjinin kullanım verimliliğini artırarak emisyonların aşağı çekilmesine yardımcı oluyor.

İklim krizini çözmek için bilim, medya ve hayırseverlik yoluyla toplu eylemi hızlandırma çalışmaları yürüten ‘’One Earth’’ sivil toplum kuruluşu, doğa koruma, temiz enerji ve rejeneratif tarım alanlarında kabul görmüş projelerin yer aldığı bir veri tabanı olan ‘’One Earth Project Marketplace’’de finansman arayan yenilikçi projelerle küresel ortakları bir araya getiriyor.

One Earth Project Marketplace’te yer alan ve temiz enerji geleceğine ışık tutan beş yenilikçi proje

1.Yeni ve sürdürülebilir teknoloji ile inşa edilen konutlar Great Plains kabilelerine sıcak yuva sağlıyor

Marjinal topluluklara verimli barınma ve yerel kaynaklı temiz enerji çözümleri sağlayan InOurHands sivil toplum kuruluşu, Batı Dakota’da bulunan Pine Ridge sakinlerine düşük maliyetli, enerji verimli, çevre dostu evler inşa etmek için Red Cloud Yenilenebilir Enerji Merkezi ile ortak oldu.

Pine Ridge, yüzde 89 işsizlik oranıyla önemli boyutta konut sorununun yaşandığı Amerika’nın en yoksul topluluklardan biri.

Lakota Thiyuha Projesi ile 40-50 ev inşa edilecek. Her ev haşere geçirmez, kasırgalara dayanıklı ve çevre dostu olma özelliğine sahip olacak ve her on yılda bir 100 metrik ton karbondioksit emisyon tasarrufu sağlayacak şekilde tasarlanacak.

Bu girişim, dünya genelinde marjinal ve yoksul topluluklar için benzer konutları ölçeklendirmeyi amaçlıyor.

2.Nijerya’daki kadın girişimcileri destekleyen proje

Nijerya’da yaygın olarak kullanılan yemek pişirme amaçlı ocakların yaydığı dumanın solunması sağlık risklerini beraberinde getiriyor. Aynı zamanda ormansızlaşmaya ve karbon emisyonlarının artmasına katkıda bulunuyor.

Women’s Clean Cookstove Project, Nijerya genelinde emisyonlara ve kirli dumana sebep olmayan temiz ocakları teşvik etmek ve satmak için Women’s Earth Alliance (WEA) ve Women’s Initiative for Sustainable Environment (WISE) tarafından başlatılan uzun soluklu bir girişim.

Program, temiz ocak işletme eğitimi, liderlik ve savunuculuk becerileri geliştirme ile birlikte temiz ocak satın alımı için finansman desteği sağlıyor.

Women’s Clean Cookstove Project girişimi, birinci yılında Kaduna eyaletinde yaşayan 13 bin kişiye ulaşarak, ocak işletmeleri kurmalarını sağlama yoluyla 30 kadın lideri destekledi.

3.Filipinli yerel toplulukların Mikro Güneş Enerjisi Şebekeleri için kredi finansmanı sağlanması

On milyondan fazla Filipinlinin elektriğe yeterli erişimi bulunmuyor. Ülkenin takımadalardan oluşan coğrafi yapısı nedeniyle, dağlık ve uzak adalarda yaşayan toplulukların ana şebekelere bağlanması mümkün olamıyor. Bu topluluklar aydınlatma kaynağı olarak gaz lambalarından yararlanıyor.

Filipinler’de tasarlanan New Energy Nexus projesi, dezavantajlı bölgelerde temiz enerji kurulumu için çalışmalar yürütüyor. Solar Hope organizasyonu ile işbirliği yapan yeni girişim tarafından, yerli topluluklara güneş enerjisiyle çalışan teknolojiler ve ekipmanlar sağlanmasının yanı sıra kurulum ve bakım eğitimi veriliyor.

4.Nepal’deki küçük çiftçilerin mahsul verimini artırmak için güneş enerjisi ile çalışan su pompaları

Nepal’deki pek çok çiftçi ailenin sulama imkanları sınırlı. Bu nedenle çiftçiler, altı aylık zirai büyüme mevsiminde yeterli su kaynağını sürdürebilmek için dizel veya benzinli pompalara önemli miktarda yatırım yapmak zorunda kalıyor.

Empowered by Light’s projesi ile güçlendirilen kadın liderliğindeki Kalpavriksha, küçük ölçekli çiftliklere güneş enerjisi ile çalışan pompa teknolojisi getirmek amacıyla çalışmalar yürüten bir sosyal girişim.

Proje kapsamında kadınlara, pompaların satın alınması ve kurulum maliyetlerinin yanı sıra satış, kurulum ve geri ödeme tahsilatları konusunda eğitim verilecek.

Light’s projesi, kadınların iş yönetimi ve girişimcilik becerileri geliştirmelerine olanak sağlarken, pompaları kiralayan çiftçi ailelerin geçim kaynaklarını önemli ölçüde iyileştirecek.

5.Zambaya’nın uzaktaki bir köyüne ileri dönüştürülmüş EV otobüs pilleri ile enerji sağlanıyor

Zambiya’nın Aşağı Zambezi bölgesinin oldukça uzağında yer alan Mugurameno okulu ve köyünün elektrik şebekesine erişimi yok ve yakın gelecekte de olması beklenmiyor.

Enerji şebekesine erişimi olmayan toplulukların güneş enerjisi ve diğer yenilenebilir kaynakları kullanarak yaşam kalitelerini iyileştirmelerine ve yerel ekosistemlerini korumalarına yardımcı olan ‘’Empowered by Light’’ sivil toplum kuruluşu, Mugurameno okulu ve köyü için tasarlanmış uygun maliyetli enerji depolama seçeneği olan EV pillerin kullanımını test etmek üzere güneş enerjisi mühendislik şirketiyle ortak oldu.

Güvenilir ve temiz enerji sağlayacak olan proje, öğrencilerin ve yetişkinlerin daha iyi eğitim almalarına katkıda bulunacak. Aynı zamanda yılda 12,77 ton karbondioksit emisyonun dengelenmesine yardımcı olacak.

Örnek olarak ele alınan bu beş proje, yenilenebilir enerjinin iklim değişikliğini hafifletme ve uzak bölgelerde yaşayan bireylerin yaşam kalitesini iyileştirme konusundaki sonsuz potansiyeli gözler önüne seriyor.

Güneş enerjisinden yararlanma ve pillerin yeniden kullanılması yoluyla çözüm geliştiren girişimler, daha temiz ve güvenilir bir enerji kaynağı elde etmeye yardımcı olurken, marjinal topluluklarda girişimciliği ve ekonomik kalkınmayı teşvik ediyor.

Kaynak:

https://www.oneearth.org/five-innovative-projects-ushering-in-the-renewable-energy-transition/

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar