Yarını Kodlayanlar yeni dönem hedeflerini açıkladı

Yarını Kodlayanlar yeni dönem hedeflerini açıkladı

Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği işbirliğiyle hayata geçirilen “Yarını Kodlayanlar” projesi adım adım büyüyor. Son üç yılda 60 ilde 43 bini aşkın çocuğa ulaşan proje kapsamında, önümüzdeki bir yılda 81 ilde 100 bin çocuğa daha kodlama eğitimi verilmesi hedefleniyor. Türkiye Vodafone Vakfı, projenin 4’üncü yılında iki büyük işbirliğine de imza atacak. Eğitici eğitimlerine Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlerini de dahil eden Vakıf, dünyanın en büyük eğitim platformlarından The Clubhouse Network ile işbirliği yaparak 14-17 yaş arasındaki gençlere Yapay Zeka eğitimleri verecek.

Toplumsal değişim ve gelişimin öncüsü olma hedefiyle faaliyet gösteren Türkiye Vodafone Vakfı, dijital geleceğe hazır nesiller yetiştirilmesi hedefiyle Habitat Derneği işbirliğiyle hayata geçirdiği “Yarını Kodlayanlar” projesini geliştirmeye ve yaygınlaştırmaya devam ediyor. Proje kapsamında Ağustos 2016’dan bu yana 60 ilde 43 bini aşkın çocuğa ulaşan Türkiye Vodafone Vakfı, önümüzdeki bir yılda 81 ilde 100 bin çocuğa daha kodlama eğitimi vermeyi hedefliyor.

Türkiye Vodafone Vakfı, projenin 4’üncü yılında, iki büyük işbirliğine de imza atacak. Eğitici eğitimlerine Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlerini de dahil eden Vakıf, dünyanın en büyük eğitim platformlarından The Clubhouse Network ile işbirliği yaparak 14-17 yaş arasındaki gençlere Yapay Zeka eğitimleri verecek. Böylece, bir yandan kodlama eğitimlerini tüm Türkiye’de yaygınlaştırırken, bir yandan da belli illerde fiziksel eğitim lokasyonlarıyla eğitimlere derinlik katarak içeriklerini zenginleştirecek.

MEB öğretmenlerine kodlama eğitimi

“Yarını Kodlayanlar” projesinde eğitimler gönüllü öğretmenler aracılığıyla veriliyor. Son üç yılda ağırlıklı olarak Habitat Derneği bünyesinde görev alan ve çoğunluğu üniversite öğrencisi olan toplam 355 gönüllü eğitmenle ilerleyen projede, bu yıl, devlet okullarındaki öğretmenlere de eğitici eğitimi veriliyor. İlk etapta, Nisan ayında 38 öğretmen “Temel Kodlama Eğitimi” adı altında, dört günlük algoritma, Scratch 3.0 ve Microbit eğitimi aldı. Yeni dönemde, 40 öğretmene Scratch programlama eğitimi verilerek, kendi illerinde diğer öğretmenleri yetiştirmesi ve görev yaptıkları okullarda kodlama eğitimi vermesi sağlanacak.

19 ülkede 25 bin gence ulaşıyor

Tüm dünyada dezavantajlı konumda olan 14-17 yaş arası gençlerin fikir ve yeteneklerinin teknoloji aracılığıyla geliştirilmesini hedefleyen The Clubhouse Network, ilk kez “Yarını Kodlayanlar” projesi ile Türkiye’ye geliyor. MIT Media Lab ve Boston Bilim Müzesi işbirliğiyle 1993 yılında kurulan platform, gençlerin kendilerini güvende hissedecekleri, kendi projelerini geliştirirken öğrenebilecekleri, kendilerine olan güvenlerini artırabilecekleri ve 21’inci yüzyıl becerilerini geliştirebilecekleri bir ekosistem sunmak için çalışıyor. Bugün 19’u aşkın ülkede 100’den fazla Clubhouse her yıl 25 bin gence ulaşıyor.

İlk Clubhouse İstanbul’da

“Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamında Türkiye’deki gençlerin de The Clubhouse Network bünyesindeki özel eğitimlere erişmesi sağlanacak. Gençlere dijital dünyanın önemli alanlarından biri olan Yapay Zeka öğretilecek. Yapay Zeka eğitimleri; Yapay Zeka Nedir ve Kullanım Alanları, Veri Bilimi, Yapay Zeka Algoritmaları, Makine Öğrenmesi, IoT ve Bulut’un Yapay Zekadaki Yeri gibi konuları kapsayacak. The Clubhouse Network işbirliği için İstanbul, Ankara ve Trabzon olmak üzere üç pilot il belirlendi. Eğitimler, Ocak ayı itibarıyla İstanbul’da başlayacak. Proje için 45 gönüllü eğitmen, 1,5 ay boyunca haftada iki gün okul sonrası gençlerle çalışıp onların proje geliştirmelerine yardımcı olacak. Her bir genç, toplam 24 saatlik eğitim alacak. 2020 sonuna kadar üç ilde bin gence ulaşılması hedefleniyor.

Adanalı çocuklar bir kez daha Çin yolcusu

“Yarını Kodlayanlar” projesi katılımcılarından, Adana Vakıfbank Ortaokulu öğrencilerinin oluşturduğu “XSun Team” ve “Futurecore” takımları, 28 Kasım – 1 Aralık tarihlerinde Çin’de düzenlenecek MakeX Robotik Yarışması 2019 Dünya Finali’ne katılacak. Dünya çapında en prestijli robotik yarışması olma hedefiyle 2017’den bu yana düzenlenmekte olan yarışmada bu yıl 20 ülkeden 300 takım yarışacak. Aysel Sena Sarıay ve Berkay Eldemir’in oluşturduğu “Futurecore” 6-13 yaş kategorisinde, Onur Ata Özyiğit ve Deniz Gündeşlioğlu’nun oluşturduğu “XSun Team” ise 12-16 yaş kategorisinde yarışacak. “XSun Team”, geçen yıl da MakeX Robotik Yarışması Dünya Finali’ne katılmış ve 56 takımın yarıştığı “Junior High School” kategorisinde dünya üçüncüsü olmuştu.

“XSun Team” ve “Futurecore”, 6-16 yaş grubuna hitap eden MakeX Starter kategorisinde yarışacak. Bu kategorinin teması “Şehir Muhafızı” olacak. Yarışmacılardan, sembolik olarak, termik santrallerin yıkılması, yol bakımı, çöp ayrıştırma gibi şehir sorunlarına görevlerle çözüm bulmaları istenecek. Yarışmaya Türkiye’den toplam dört takım katılacak.

Kerem Efendioğlu
ADMINISTRATOR
PROFİL

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar