Yapay zeka çelik endüstrisine yeşil reçeteli çözümler sunuyor

Yapay zeka çelik endüstrisine yeşil reçeteli çözümler sunuyor

ABD merkezli bir girişim, çelik endüstrisindeki karbon emisyonlarını azaltmak için yapay zeka kullanımına öncülük ediyor.

Karbondan arındırılması zor sektörlerin başında gelen ve küresel karbon emisyonlarının yüzde 11’inden sorumlu olan çelik endüstrisinde karbon emisyonlarının hafifletilmesine hizmet edecek yapay zeka temelli bir çözüm bulundu.

New York merkezli bir sürdürülebilirlik platformu olan Fero Labs, üretimi daha verimli hale getirmek için yazılım programlarında yapay zeka kullanıyor. Dolayısıyla şirketlerin karlılık ve sürdürülebilirlik arasında seçim yapmak zorunda kalmayacaklarını savunuyor.

Çelik üretim tesisleri, genellikle çok fazla atığa neden olan kaynak yoğun faaliyet ortamları yaratır. Bunun üstesinden gelmek için çalışmalar yürüten Fero Labs, üretim sürecinde yeşil tarifler oluşturmak amacıyla yapay zekadan yararlanıyor.

Geri dönüşüm için eritilen her hurda çelik yığını, yeni geliştirilecek çeliğin mukavemetini azaltan kendine özgü bir kimyasal bileşime sahiptir. Dolayısıyla çeliğin geri dönüştürülmesi oldukça yorucu ve zorlu bir iş. 

Nihai ürünün endüstri standartlarını karşılaması için, fabrikalar genellik her hurda yığınına yeni çıkarılmış madenler ekleyerek onu bir alaşıma dönüştürür. Ancak bu süreç maliyetli olmakla beraber nihai ürün kalitesinin belirlenmesini karmaşık hale getirir ve üretim sürecinde eklenen malzemeler emisyon artışına yol açar.

Fero Labs kurucu ortağı ve CEO’su Berk Birand, ‘’yapay zeka, üretim mühendislerinin çelik üretim süreçlerinin sanal replikalarını oluşturarak bu sorunu çözmelerine yardımcı olmak üzere şirketin yazılım platformunu güçlendiriyor’’ dedi.

Yapay zeka çelik endüstrisi için yeni çözümler sunabilir

Birand’a göre çelik endüstrisi, gerçekte ihtiyaç duyduğundan yaklaşık yüzde 9 daha fazla kaynak tüketiyor. Ancak yapay zeka, teknolojinin tüm geri dönüşüm süreçlerini okuyup, en iyi uygulamaları önerdiği için ihtiyaç duyulan yeni alaşım miktarının azaltılmasına yardımcı olabiliyor.

Yazılım, Bayesian makine öğrenimi yaklaşımı sayesinde geçmiş verilerden öğrenerek belirli miktarda geri dönüştürülen erimiş çelik partisine eklenmesi gereken malzeme miktarını ön görebiliyor. Ayrıca iyileştirme alanlarını ve üretim süreçlerindeki israfı belirlemek, azaltmak ve ortadan kaldırmak için süreçlerle doğrudan etkileşime giriyor.

Birand yapay zeka modelinin, ‘’insan hatası riskini azaltırken her partinin ve sürecin verimliliğini büyük bir itina ve hassasiyetle en üst seviyeye çıkarabileceğini söyledi.

Yeterli miktarda düzenli üretim verileri ile desteklenen yazılımın gerçek zamanlı talimatlar sağladığını ve böylece üreticilerin acil sürdürülebilirlik girişimlerini ilerletmek için karlılık ve kalite hedeflerinden taviz vermelerine fırsat vermediğini aktardı.

Yapay zeka modellerinin, verimi en üst düzeye çıkaracak, kalite değişimini ve hurdayı azaltacak, yardımcı programları en aza indirecek doğru tarifi, ısıyı ve operasyonel verimliliği tanımlayacak şekilde ayarlandığını belirtti.

Birand tarafından yapılan açıklamaya göre, Fero Labs’ın makine öğrenimi algoritmaları, yazılımı kullanan beş fabrikada şirket için uzman çelik mühendislerin sayısını neredeyse beş katına çıkardı. Aynı zamanda geleneksel yöntemlerle mümkün olandan daha karmaşık problemler üzerinde çalışmalarına da olanak sağladı.

Daha önceleri mühendislerin aylarca süren özverili çalışmaları artık birkaç dakika içinde yapılıyor. Bu gelişme, maliyetlerin düşürülmesine, emisyon azaltımına ve performansın optimize edilmesine yardımcı oluyor.

Fero Labs’ın AI çözümünü kullanan müşterileri, 20 milyon doların üzerinde tasarruf sağlamanın yanında 100 bin tondan fazla karbondioksit emisyonunu bertaraf etti ve bir milyon sterlin değerinde hammadde tasarrufu sağladı.

Fero Labs yönteminin ABD’deki çelik üretiminin tamamı için ölçeklendirilmesi durumunda yılda 11,9 milyon ton karbon emisyonunun önlenebileceği tahmin ediliyor. Bu miktar, New York şehrinin yıllık emisyonlarının dörtte birine eşdeğer.

Kaynak:

https://qz.com/fero-labs-ai-steel-recycling-carbon-emissions-1850961339?utm_source=email&utm_medium=Quartz_Daily_Brief_Europe_Africa&utm_content=1851000807

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar