Verilerle hızlı moda sektörünün gezegene maliyeti

Verilerle hızlı moda sektörünün gezegene maliyeti

Çevre üzerinde son derece zararlı etkiler yaratan hızlı moda sektörü, küresel karbon emisyonlarının yaklaşık yüzde 10’undan sorumlu olmasının yanında, neden olduğu kaynak israfının büyüklüğü ve ürettiği atık miktarıyla kritik çevresel yıkımlara yol açıyor.

Yıllık bazda üretilen 100 milyar giysinin 92 milyon tonu çöp sahalarında son buluyor. Başka bir ifadeyle, her saniye başına bir kamyon dolusu giysinin çöp sahasına düşmesi anlamına geliyor. Bu akım devam ettiği takdirde, on yılın sonunda hızlı moda atıklarının yılda 134 milyon tona çıkması bekleniyor.

Hazır giyim sektörünün yarattığı küresel emisyonların 2030 yılına kadar yüzde 50 oranında artacağı öne sürülüyor

Hızlı moda israfını önlemek için tedbirler alınmadığı takdirde, sektörden kaynaklanan küresel emisyonların on yılın sonunda iki katına çıkacağı tahmin ediliyor.

ABD’de yaşayan ortalama bir tüketici her yıl 37 kilogram giysiyi çöpe atıyor

ABD’de her yıl 11,3 milyon ton tekstil atığının çöpe gittiği tahmin ediliyor. Bu miktarın, kişi başına yılda 37 kilogram ve saniyede yaklaşık 2 bin 150 parça giysiye eşdeğer olduğu belirtiliyor.

Bir giysinin giyilme sayısı 15 yılda yaklaşık yüzde 36 oranında azaldı

Savurganlık kültürü, yıllar içinde giderek daha vahim bir boyut kazandı. Halihazırda, birçok giysinin atılmadan önce yalnızca yedi ila 10 kez giyildiği tespit edildi. Giyilme sayısını gösteren istatistiğin 15 yıl içinde yüzde 36 oranında düştüğü belirtiliyor.

Moda endüstrisi küresel su kirliliğinin yüzde 20’sinden sorumlu

Tekstilde boyama ve apreleme işlemlerinin, küresel karbondioksit emisyonlarının yüzde 3’ünden ve küresel su kirliliğinin yüzde 20’sinden sorumlu olduğuna işaret ediliyor. İplik işleme ve elyaf üretimi fosil yakıt enerjisine dayalı enerji yoğun süreçler içermesi nedeniyle yüksek kaynak kaybına neden oluyor.

Bir kilogram pamuk üretmek için 20 bin litre su kullanılıyor

Büyük miktarda su kirliliğine neden olan hızlı moda endüstrisi aynı zamanda, yüksek miktarlarda suyun israf edilmesine de katkı sağlıyor. Bir tişört imal etmek için yaklaşık 2 bin 700 litre su kullanılıyor. Bu miktar, bir kişinin 900 günlük içme suyu ihtiyacına denk geliyor.

Giysilerin geri dönüştürülmemesi nedeniyle her yıl 500 milyar dolar kaybediliyor

Her yıl atılan giysilerin büyük çoğunluğunun geri dönüştürülmemesi, savurganlık kültürünün en kritik yanını oluşturuyor. Geri dönüşüm teknolojilerinin yetersiz olması nedeniyle, giysi üretiminde kullanılan malzemelerin yalnızca yüzde 12’si geri dönüştürülüyor. Giysileri oluşturan kumaşlar, liflerin, aksesuarların ve tamamlayıcı parçaların karmaşık kombinasyonlarından oluşur. Elyaflar, suni filamentler, plastikler ve metallerin problemli karışımlarından oluşan tekstilleri işleyen teknolojilerin eksikliği nedeniyle geri dönüşümde etkin ve verimli bir yaklaşım sağlanamıyor.

Okyanuslarda bulunan mikroplastiklerin yüzde 10’u tekstil kaynaklı

Giysilerin birçoğu hem ucuz hem de dayanıklı olan naylon veya polyesterden imal edildiğinden büyük oranda mikroplastik içeriyor. Her yıkama ve kurutma döngüsü, kanalizasyon sistemlerine dökülen ve su yollarına ulaşan mikrofilamentler saçıyor. Her yıl yarım milyon ton büyüklüğünde kirletici, diğer bir anlatımla 50 milyardan fazla plastik şişeye eşdeğer kirliliğin okyanusa ulaştığı tahmin ediliyor.

2020 yılında Amerika’da iade edilen 2,6 milyon ton giysi çöp depolama sahalarında son buldu

Tüketicilerin iade ettikleri ürünlerin birçoğu çöplükte son buluyor. İade edilen ürünleri yeniden dolaşıma sokmak onlardan kurtulmaktan daha maliyetli olduğundan, genellikle atık olarak sınıflandırılma yöntemi tercih ediliyor. 2020 yılında Amerika’da online satışların iadelerinden kaynaklanan 16 milyon ton karbondioksit emisyonunun, bir yıl boyunca 3,5 milyon aracın emisyonuna eşdeğer olduğu öne sürülüyor.

Hızlı moda markaları 2000 yılına göre iki kat daha fazla giysi üretiyor

Üretimdeki bu çarpıcı artış, imalat öncesi ve sonrası tekstil atıklarında da artışa neden oluyor. Hazır giyim için biçilen parçalar nedeniyle çok sayıda malzeme israf ediliyor. Bir çalışmaya göre, giysi üretiminde kullanılan kumaşın yüzde 15’inden yararlanılmadığı ve atık olduğu tahmin ediliyor.

Kaynak:

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar