Unilever tedarik zinciri emisyon hedeflerini güncelledi

Unilever tedarik zinciri emisyon hedeflerini güncelledi

Birleşik Krallık merkezli, yiyecek ve hızlı tüketim ürünleri alanında dünyanın en büyük kuruluşlarından olan Unilever, şirketin emisyonlarını azaltma ve iklim hedeflerine ulaşma stratejisini özetleyen ve 2030 yılına kadar hedeflenen toplam Kapsam 3 emisyonlarında yüzde 39’luk mutlak bir azalma anlamına gelen yeni değer zinciri emisyon hedeflerini ortaya koyan İklim Geçiş Eylem Planı’nı (Climate Transition Action Plan-CTAP) duyurdu. 

Unilever’in yeni iklim geçiş planı, 2020 yılında yayınlanan ilk CTAP’nin güncellenmiş şekli olarak tanımlanıyor. Yeni plan kapsamında 2039 yılına kadar tedarik zinciri genelinde net sıfır emisyona ulaşma hedefleniyor.

Şirketin 2020 yılında uygulamaya koyduğu ek hedefler arasında 2030 yılına kadar Kapsam 1 ve 2 emisyonlarında yüzde 100’lük bir azalma sağlamak, 2025 yılına kadar Kapsam 1 ve 2 emisyonlarını yüzde 70 oranında azaltmaya yönelik bir ara hedef ve 2030 yılına kadar ürünlerinin ortalama karbon ayak izini azaltma hedefi yer alıyordu. Kapsam 1 ve 2 emisyonlarını yüzde 70 oranında azaltmaya yönelik ara hedefe 2023 yılında ulaşıldı. 

Şirket, bugüne kadar operasyonel emisyonlarını 2015 yılına göre yüzde 74 oranında, ürünlerin emisyon yoğunluğunu ise 2010 yılına göre yüzde 21 oranında azalttığını açıkladı.

Unilever CEO’su Hein Schumacher ve Yönetim Kurulu Başkanı Ian Meakins tarafından yeni CTAP konusunda yapılan ortak açıklamada:  

‘’Tarımsal ve enerji yoğun kimyasal bileşenlere olan bağımlı bir şirket olarak, daha düşük emisyonlu bir işletme haline gelmenin birçok faydası olduğuna inanıyoruz. Esnekliği artırıyor, verimliliği geliştiriyor ve değer zincirimizi karbon fiyatları gibi geçiş risklerine karşı geleceğe hazırlıyor, aynı zamanda inovasyonu tetikliyor ve en iyi yetenekleri çekmemize yardımcı oluyor.’’ ifadelerine yer verildi.

Yeni CTAP, Unilever’in 2030 Kapsam 3 hedefini desteklemek için izlediği, şirketin bilime dayalı emisyon azaltma hedefleri kapsamında kilit tedarikçilerin geçişini hızlandırmayı amaçlayan Tedarikçi İklim Programı gibi bir dizi temel girişiminin ana hatlarını çiziyor.

Diğer girişimler arasında ormansızlaştırma içermeyen bir tedarik zincirinin yönetilmesi, yenilenebilir termal enerjiye geçiş, ambalajlamada geri dönüştürülmüş plastik kullanımı ve elektrikli ve alternatif yakıtlı araçların kullanımını yaygınlaştırırken lojistik ve ulaşım ağı verimliliğinin artırılması gibi girişimler yer alıyor.

Unilever, ilk iklim dönüşüm planını 2021 yılında hissedar oylamasına sunan ve yüzde 99 destekle kabul edilen programını hayata geçirerek, bu alanda öncü olan küresel şirketler arasında yerini aldı.  

https://www.esgtoday.com/unilever-sets-new-goals-to-cut-value-chain-emissions-by-2030/

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar