UNESCO: Kız çocuklarının eğitimine daha etkin yatırım yapılması çağrısında bulundu

UNESCO: Kız çocuklarının eğitimine daha etkin yatırım yapılması çağrısında bulundu

BM Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) başkanı, hükümetleri, insanlığın yarısını oluşturan kız çocukları ve kadınların geride kalmamasını sağlamak için atılacak adımları hızlandırmaya çağırdı.

UNESCO Başkanı Audrey Azoulay Çin’in Pekin kentinde yaptığı konuşmada, Çin hükümetinin UNESCO’nun çalışmalarına her zaman büyük önem verdiğini ve aktif olarak desteklediğini, Çin’in desteğiyle kurulan UNESCO Kız Çocukları ve Kadınların Eğitimi Ödülü’nün dünya genelinde eğitimin teşvik edilmesinde önemli bir rol oynadığını ifade etti.

‘’2023 UNESCO Kadın ve Kız Çocuklarının Eğitimi Ödülü’’ törenine ajansın Özel Temsilcisi Profesör Peng Liyuan ile birlikte başkanlık eden Azoulay, ‘’Kız çocuklarının ve kadınların eğitime erişimlerine yönelik küresel yatırımların yoğunlaştırılması’’ çağrısında bulundu.

Eşitlik çabaları

Başkan Azoulay, uluslararası toplum tarafından 1995 yılında BM Kadın Hakları Bildirgesi ve Eylem Programının kabul edilip hayata geçirilmesinden bu yana eğitimde önemli ilerleme kaydedildiğini söyledi.

Günümüzde dünya genelindeki kız çocuklarının yüzde 90’ı ilköğretimi tamamlamış durumda ve yüzde 40’tan fazlası yüksek öğrenime erişebiliyor.

Bu dinamiğin devam etmesi gerekiyor diyen başkan, eğitimde cinsiyet eşitliği henüz gerçekleşmedi ve ‘’Şu anda dünya üzerinde okuma yazma bilmeyen yetişkinlerin üçte ikisini kadınlar oluşturuyor’’ ifadelerini kullandı.

UNESCO Ödülü, kız çocuklarının ve kadınların eğitimini geliştirmek amacıyla bireyler, kurumlar ve kuruluşlar tarafından yapılan olağanüstü ve yenilikçi çabaları onurlandıran bir platform. Her yıl düzenlenen ödül töreni etkinliği, 2015 yılında hayata geçirildi ve Çin hükümeti tarafından destekleniyor. Bu yılki törende Pakistan ve Çin’den iki proje ödül almaya hak kazandı.

Kız çocukları için daha iyi bir gelecek projesi

Pakistan’da Star Schools adıyla bilinen okul programı acil durumlarda kız çocuklarının eğitimini sağlıyor. Afgan ve Rohingyalı mülteciler ile geçen yıl yaşanan ölümcül ve yıkıcı sel gibi doğal afet mağdurları da dahil olmak üzere 540 binden fazla azınlık kız çocuğu bu yardımdan yararlanıyor.

Projeyi yürüten Pakistan Kız Çocukları Eğitim Birliği (PAGE) İcra Direktörü Fajer Pasha, ‘’Star Schools’da eğitim alan kız çocuklarının sadece okuryazar olmalarını değil aynı zamanda kendine güvenen ve her şeyden önce haklarının farkında olan bireyler olarak yetişmelerini istiyoruz. Böylece kendileri için bir geleceğin var olduğuna inansınlar’’ dedi.

Kız çocuklarına öncelik verilmesi

Çin’deki Spring Bud projesi, 31 eyalete yayılmış 56 etnik gruptan dört milyon ergen kız çocuğunun kaliteli eğitime erişimini destekliyor. China Children and Teenagers’ Fund (CCTF) girişimi, dokuz yıllık zorunlu eğitimin ülke genelinde tam olarak uygulanmadığı ve ailelerin okul ödemeleri ve ders kitaplarının masraflarını ödemek zorunda olduğu dönemde hayata geçirildi.

‘’Kırsal kesimde yaşayan ailelerin bazıları çocuklarını okula gönderemeyecek kadar yoksul’’ diyen CCTF Genel Sekreteri Zhang Yanhong, uzak bölgelerdeki eski kültürel önyargılardan etkilenen bazı ebeveynlerin, çocuklarını okula göndermeye gücü yettiğinde kız çocukları yerine erkeklere öncelik verdiklerini söyledi.

Kültürel miras ziyareti

Çin devlet başkanı Şi Cinping ile görüşen UNESCO Genel Direktörü Azoulay, Çin’in UNESCO ile olan ilişkisinden memnuniyetini dile getirdi ve kültürel mirasın korunması, bilim, kültür ve teknoloji alanlarında Çin ile işbirliğinin daha da genişletilmesinin çok değerli olduğunu açıkladı.

Azoulay, Çin’de bulunduğu süre içinde iki Dünya Mirası alanını ziyaret etti. Bunlardan biri Pekin’deki ‘’Yasak Şehir’’ ve diğeri tarih öncesi insan topluluklarına ait fosillerin bulunduğu Zhoukoudian’daki ‘’Pekin Adamı’’nın (Homo erectus pekinensis) bulunduğu bölge oldu.

Dünya Mirası olarak adlandırılan alanlar, insanlık için olağanüstü evrensel değere sahip doğal ve kültürel yerler ve gezegende 1.000’den fazla kültürel miras alanı bulunuyor. 1972 yılında kabul edilen ‘’Dünya Mirası Sözleşmesi’’ kapsamında bu değerli alanlar UNESCO tarafından korunuyor.

Kaynak:

https://news.un.org/en/story/2023/09/1141707?utm_source=UN+News+-+Newsletter&utm_campaign=53c5a63537-EMAIL_CAMPAIGN_2023_09_30_12_00&utm_medium=email&utm_term=0_fdbf1af606-53c5a63537-%5BLIST_EMAIL_ID%5D

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar