UNEP: Atık suyun sahip olduğu potansiyelin boşa akmasına izin vermeyelim

UNEP: Atık suyun sahip olduğu potansiyelin boşa akmasına izin vermeyelim

BM Çevre Programı (UNEP) tarafından yapılan açıklamada, çevre ve sağlık açısından uzun süredir tehlikeli olarak kabul edilen atık suyun, gübre kullanımını dengelemek için alternatif enerji ve temiz su kaynağı olarak kullanılmamış bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

UNEP, ‘’Atık Su: Sorunu çözüme dönüştürmek’’ adlı yeni raporunda, arıtılmış atık suyun yalnızca yüzde 11’inin yeniden kullanıldığı, ancak dünyadaki arıtılmamış atık suyun yaklaşık yarısının hala nehirlere, göllere ve denizlere girdiği konusunda uyardı.

Ayrıca, atık sudan kaynaklanan karbondioksit emisyonları önemli düzeyde olup, küresel havacılık endüstrisinden kaynaklanan emisyonların biraz altında.

Doğru politikalar uygulandığında, atık su yarım milyar insana alternatif enerji sağlayabilir, tuzdan arındırma süreçleriyle elde edilen suyun 10 katından fazlasını sağlayabilir ve sentetik gübrelere olan talebi azaltabilir.

UNEP Deniz ve Tatlı Su Şubesi Başkanı Leticia Carvalho, ‘’Küresel olarak atık su potansiyelle dolu, ancak şu anda güvendiğimiz ekosistemleri kirletmesine izin veriliyor’’ dedi.

‘’Fırsatların boşa gitmesine izin vermemeliyiz: atık suyun alternatif bir temiz su, enerji ve önemli besin kaynağı olma vaadini gerçekleştirmenin zamanı geldi’’ ifadelerini kullandı.

UNEP, Küresel Atık Su Girişimi (GWWI) platformu ve Norveçli sivil toplum kuruluşu GRID-Arendal’ın ortak yayını olan rapor, bu yılki Dünya Su Haftası’nın en önemli çıktılarından biri oldu.

Potansiyel çözümler

Rapor, atık suyun iklim sorunu olmaktan çıkıp çözüme dönüşme potansiyelini vurguluyor.

Atık su, biyogaz, ısı ve elektrik üreterek arıtılması için gerekenden beş kat daha fazla enerji üretebilir.

Uygun atık su yönetimi, ülkelerin iklim değişikliğine uyum sağlamasına ve su güvensizliğini azaltmasına yardımcı olabilir. Atık sudaki nitrojen, fosfor ve potasyumun yeniden kullanılması, küresel tarımsal besin talebinin yüzde 13,4’ünü karşılayabilir.

Doğru yönetilen atık su aynı zamanda Almanya’dan daha büyük bir alan olan yaklaşık 40 milyon hektar alanın sulanması potansiyeline sahiptir.

Başarılı örnekler

Raporda ayrıca Çin, Kolombiya, Danimarka , Mısır, Almanya, Hindistan, İsrail, Namibya, Senegal, İsveç, Singapur, Solomon Adaları ve Tunus gibi hem yüksek hem de düşük gelirli çeşitli ülkelerden başarılı atık su yönetimi projeleri örnek olarak sunuluyor.

Girişimler, birden fazla iklim bölgesi ve ekonomide ölçeklenebilir çözüm potansiyelini ortaya koyuyor.

Aynı zamanda hükümetleri ve işletmeleri atık sulara ‘’döngüsel ekonomi’’ fırsatı olarak bakmaya ve değerli kaynağın yaratabileceği potansiyel iş ve gelirlerin çerçevesini çizmeye çağırıyor.

GRID-Arendal Direktörü Peter Harris, ‘’bu eylemlerin başarılı olması için altta yatan bazı kritik koşulları iyileştirmek için baskıyı yüksek tutmamız gerekiyor’’ diyor.

Bunun gerçekleşebilmesi için bireyler ve kurumlar olarak hepimizin daha etkili yönetişime, yatırıma, inovasyonu desteklemeye, verileri güçlendirmeye, uygulama kapasitesini geliştirmeye ve en önemlisi davranışlarımızı değiştirmeye ihtiyacımız var’’ sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Kaynak:

https://news.us15.list-manage.com/track/click?u=372753f560ef60c400f1a4f3f&id=91c04783d7&e=8b42edf312

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar