“Türkiye’nin dijitalleşme sürecini hızlandırmayı hedefliyoruz”

 “Türkiye’nin dijitalleşme sürecini hızlandırmayı hedefliyoruz”

Girişimciliğin önemini bilen ve değişimin anahtarı olduğuna inanan iş insanları ve fikir önderleri tarafından kurulan Türkiye Girişimcilik Vakfı, girişimcilik kültürünün yaygınlaşması ve girişimciliğin gençler arasında bir kariyer seçeneği haline gelmesi hedefiyle çalışıyor.  
GİRVAK Genel Müdürü Mehru Aygül ile vakfın en ilgi çeken programlarından biri olan Oyun ve Uygulama Akademisi ve teknoloji girişimciliği hakkında konuştuk. 

Oyun ve Uygulama Akademisi’nin kuruluş hikayesinden bahsedebilir misiniz?  

Oyun ve Uygulama Akademisi Google Türkiye, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi destekleriyle Girişimcilik Vakfı ve T3 Girişim Merkezi iş birliğinde, Teknofest 2021’de hayata geçen, Türkiye’de oyun geliştirme, uygulama yazılımcılığı ve bu iki alanın girişimcilikle bir araya gelmesini destekleyen bütüncül bir yetkinlik kazandırma programı. Program kapsamında bursiyerler kariyer hayatları boyunca faydalanabilecekleri yetkinlikler kazanarak, tamamladıkları eğitimler için sertifika almaya hak kazanıyor. 

Kimler programa başvurabilir? Kabul sürecinden bahsedebilir misiniz?  

Program herhangi bir üniversite veya bölüm kısıtlaması olmadan 18-29 yaş arasında bulunan üniversite öğrencisi veya mezunu olan herkesin başvurusuna açık ve ücretsiz. Üç adım süren bir başvuru sistemimiz bulunuyor. İlk olarak bir ön başvuru formu dolduruyorsunuz. Ardından sizden Youtube için bir motivasyon videosu hazırlamanızı bekliyoruz. Son olarak ise açık uçlu vaka soruları soruyoruz. 

Akademi ikinci yılında da, yüzde 50’si kadın adaylardan belirlenecek 2000 bursiyeriyle yeni eğitim dönemine 1 Aralık’ta başlayacak. Girişimcilik, proje yönetimi, oyun ve yazılım alanlarına ilgili, yaratıcı, öğrenmeyi seven, yeniliklere açık olan herkesi bekliyoruz.  

Kabul edilenleri nasıl bir serüven bekliyor? Eğitim içeriğiniz hakkında bilgi verebilir misiniz? 

Oyun ve Uygulama Akademisi’nde, gençlere yeni dijital beceriler edinmelerini sağlayacak eğitimler sunarak Türkiye’deki nitelikli iş gücünün yetiştirilmesine katkı sunuyoruz. Gençlerin hızla gelişen Bilgi İletişim Teknolojileri çağında talep gören yazılım, oyun tasarımı, uygulama geliştirme, proje yönetimi, girişimcilik gibi farklı alanlarda yetkinlik kazanmasını ve böylece Türkiye’nin dijitalleşme sürecini hızlandırmayı hedefliyoruz.  

Akademi’nin üçüncü yılında geçtiğimiz yıllardan farklı olarak, yapay zeka ile oyun ve uygulama geliştirme eğitimlerini ekliyoruz. Aynı zamanda bu sene Akademi’de iki adet Game&App Jam olup, ikincisi yapay zeka odaklı Game&App Jam olarak gerçekleşecek. 

Bursiyerler, alanlarında uzman eğitmen kadrosu ile Flutter, Unity ve Oyun Sanatı (Game Art) gibi oyun ve uygulama geliştirme eğitimlerine ücretsiz erişim imkanının yanı sıra, Coursera’da yer alan tamamen Türkçe Google Proje Yönetimi Sertifika Programı’na tam burslu dahil olabilecek ve yazılımcılar için İngilizce; temel girişimcilik, hukuk, finans ve insan kaynakları eğitimlerinden oluşan teknoloji girişimciliği eğitimlerine ve kariyer hızlandırma etkinliklerine katılabilecek.  

Kariyer Hızlandırma Etkinlikleri ile teknoloji ve yazılım sektöründen isimlerle bir araya gelme fırsatı yakalayacak olan bursiyerler, Akademi boyunca geniş bir profesyonel ve girişimci ağına erişmenin yanı sıra, sektörel ihtiyaçları, trendleri ve iş alım süreçlerini uzmanlardan öğrenecekler. Akademi sonunda tüm öğrendiklerini deneyimleyecekleri Mezuniyet Bootcamp’inde ise takımlar halinde oyun veya uygulama geliştiren bursiyerlerden jüri oylarıyla seçilen ilk üç takım, farklı bir girişimcilik ekosistemiyle tanışacağı yurt dışı ziyaretine katılmaya hak kazanacak. Ek olarak, Girişimcilik Vakfı’ndan mentorluk desteği ile T3 Girişim Merkezi’nin sağlayacağı uluslararası düzenlenen Take Off Girişim Zirvesi’nde stand açma hakkına da sahip olacaklar. 

Akademi’de sunulan tüm eğitim ve etkinlikler gençlerin işe başlamadan deneyim kazanmalarını, proje geliştirmelerini ve portfolyo oluşturabilmelerini sağlıyor. Kariyer hızlandırma etkinlikleri, networking ve sosyal beceri eğitimleri ile sektörü ve kendilerini daha iyi tanımalarını ve kariyer adımlarını daha güvenle atmalarını desteklemeye çalışıyoruz.  

Programdan mezun olan öğrenciler daha sonrasında neler yapıyor? 

İlk iki yılında Türkiye’nin 81 şehrinden katılan toplamda 4 bin 500 bursiyere ulaşan Akademi’de, 590’dan fazla oyun ve uygulama geliştirildi. Akademi yeni döneminde de tamamen ücretsiz ve çevrimiçi olarak 2 bin genç bursiyere yeni bir kariyer yolculuğuna başlamaları için ilham, bilgi ve geniş bir topluluğa katılma imkanı sunacak.  

Teknoloji girişimciliği neden önemli? Program teknoloji girişimciliğinin gelişmesini nasıl destekliyor? 

Teknoloji girişimciliği dünyada çok fazla ilgi çeken bir alan haline geldi, özellikle dijitalleşen günümüz dünyasında bu tarz start up’ların gelişimi pek çok açıdan ekosistemi ve ekonomiyi besleme imkanına sahip. Akademi’de Teknoloji Girişimciliği eğitimlerimiz olan temel girişimcilik, girişimciler için hukuk, girişimciler için finans ve girişimciler için İK eğitimlerimiz ile gençlerin bu konuda 360 derece bilgi sahibi olmalarını sağlarken ideathon ile girişimci bakış açısıyla teknoloji tabanlı bir fikir üretme ve geliştirme fırsatı sunuyoruz aynı şekilde Akademi Mezuniyet Bootcamp’inde ise bir ekiple birlikte girişimci bakış açısıyla bir ürün veya uygulama geliştirmelerini sağlıyoruz. 

Akademi mezunu gençlerin tüm öğrenimleri ve deneyimleri sayesinde teknoloji sektöründe fark yaratan gençler olmalarını destekliyor ve onları networking, kariyer hızlandırma etkinlikleri ile ekosisteme kazandırıyoruz. Gençlerin teknoloji girişimcisi, yazılımcı, ürün yöneticisi, proje yöneticisi, oyun veya uygulama geliştiricisi gibi pozisyonlarda yer alabilmeleri için ihtiyaç duydukları tüm eğitim ve etkinlikleri sunuyoruz.  

Burada sadece teknoloji girişimi çıkması önemli değil aynı zamanda girişimci zihin yapısına sahip gençlerin olması hali hazırdaki kurumları da dönüştürecek ve geleceğe hazırlayacak. Bu zihin yapısına sahip genç, bir sorun gördüğünde tanıyabilecek ve ona uygun teknoloji tabanlı çözüm üretebilecek yetkinliğe gelecek. Akademi’nin girişimcilik kültürüyle gençleri buluşturmasının yanında gençleri sosyal beceriler, networking, ingilizce gibi alanlarda geliştirmesini de çok anlamlı bir faaliyet. Bütüncül bir yaklaşımla gençler sosyal beceriler anlamında da güçleniyorlar, topluluk yönetimi ile birlikte öğrenme süreçleri ile ilgili de güçleniyorlar. 

18-29 yaş arası üniversiteli veya mezun gençlere 450 saatin üstünde eğitim ve kariyer hızlandırma fırsatları sunan Oyun ve Uygulama Akademisi için son başvuru tarihi 31 Ekim! 

Başvurmak için: https://oyunveuygulamaakademisi.com/

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar