Türkiye’de koruma altındaki 20 bin çocuktan yalnızca 6 bini koruyucu ailenin yanında

Türkiye’de koruma altındaki 20 bin çocuktan yalnızca 6 bini koruyucu ailenin yanında

Kurumsal internet radyosu Radyo Gedik’te her perşembe saat 11.00-12.00 arasında bir sivil toplum kuruluşunu veya sosyal girişimi ağırlayan İyilik Elçileri’nin 20 Şubat’taki konuğu Hayat Sende Derneği Genel Sekreteri Nur Çubuk Karan oldu.

2007 yılında devlet koruması altında yetişen bir grup idealist genç tarafından, devlet koruması altında yetişen çocuk ve gençlerin haklarına erişimlerinin daha rahat olabilmesini, aynı zamanda ayrımcılığa uğramadan hayatın içinde var olabilmelerini sağlamak ve hak savunusu yapmak amacıyla kurulan Hayat Sende Derneği’nin Genel Sekreteri Nur Çubuk Karan, “Hak savunusu devletin koruması altında yaşayan çocukların ve gençlerin haklarını korumak, onların toplum içindeki ötekileştirmelerini engellemek. Derneğimizin en büyük vizyonu ise bütün kurumların kapatılıp çocukların sevgi dolu ailelerde büyütülmesi. Bunun için alternatif bakım modeli olarak koruyucu ailelik var. Fakat Türkiye’de bu konuda insanlar endişeli, sistemi ve modeli bilmiyorlar. Aslında, koruyucu ailelik 1979 yılından beri var ama birçoğumuz bunu yeni yeni duyuyoruz. Ayrıca evlatlık modeliyle çok karıştırılıyor” sözleriyle derneği anlattı.

Koruma altındaki çocukların resmi vasisi devlet

Nur Çubuk Karan’ın verdiği bilgilere göre, yoksulluk, ebeveynlerin kaybı, istenmeyen gebelikler durumunda terkedilme gibi sebeplerle birçok çocuk ve genç biyolojik ailesiyle yaşayamayabiliyor. Bu durumda devlet koruma kararı çıkarıyor ve çocuğun vasisi resmi olarak devlet oluyor ve devlet kurumlarında bakılıyorlar. Şu an Türkiye’de 20 bin çocuk devlet koruması altında; 800’den fazlası evlatlık olarak verilmiş, 6 bini koruyucu ailede ve yaklaşık 13 bini şu an devlet kurumlarında bulunuyor. Bu kurumların adı sevgi evi, çocuk evi, çocuk destek merkezi olarak geçiyor. Artık yetimhane, yetiştirme yurdu gibi isimler kullanılmıyor.

Koruma altındaki çocukların sorunları ve hakları neler?

Koruma altındaki çocukların ve gençlerin sorunlarını, “Çocuğun ailesiz yetişmesi şiddetle eşdeğer. Akran zorbalığına, ötekileştirmeye, sosyal etiketlenmeye maruz kalıyorlar. Aidiyet duygusu da tabii ki oluşmuyor” sözleriyle ifade eden Karan, devlet korumasıyla kazandıkları haklarını da özetledi. Buna göre, devlet koruması altındaki çocuklar ve gençler eğitim ve sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanıyor, üniversitede KYK yurtlarında kalabiliyorlar. Çalışma hayatına atılırken kamu personeli sınavına girmeden devlet memuriyeti hakları var. Özel sektörde çalışmak isteyenlerin SGK primlerini ise beş yıl boyunca devlet ödüyor.

Koruma kararı kaldırıldıktan sonra ne oluyor?

Koruma Sonrası Rehber

Kurumlarda yetişen çocukların birtakım bilgi ve becerileri öğrenebilmesi adına Hayat Sende Derneği, Deneyimden Çocuğa Projesi kapsamında “Koruma Sonrası Rehber”i çıkarttı. Rehberde, koruma sonrasında ev kiralama, banka hesabı açma gibi karşılaşılacak durumlara yönelik bilgiler yer alıyor. Projenin ikinci kapsamında ise bu rehberin oluşturulmasına katkıda bulunan gençler mentor abi/abla olarak, devlet kurumlarında kalan 15-18 yaş arası gençleri bilgilendirecek.

Kimsesiz değil, devlet korumasındaki çocuk

Medyada içerik sağlayıcıların kullandığı dil sosyal etiketlenmeyi arttırıyor. Bu sebeple, Hayat Sende Derneği, “Sosyal Duvarları Yıkalım” projesi kapsamında Doğru Sözlük’ü oluşturdu. Bu sözlükte mümkün mertebe, ötekileştirme ve şiddeti kaldıran bir dil kullanıldı. Örneğin, kimsesiz çocuk değil devlet korumasındaki çocuk, yetiştirme yurdu değil, sevgi evi demek gerekiyor. #yanlışıdoğrusu

Topluma mesaj: “Bizim artık bu çocukları görmemiz lazım”

İyilik Elçileri Podcast’in tamamını dinlemek için: https://soundcloud.com/radyogedik/iyilik-elcileri-nur-cabuk-karahan

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar