Türkiye ve Suriye’de gıda güvenliği sorunu artıyor

Türkiye ve Suriye’de gıda güvenliği sorunu artıyor

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Eşgüdüm Ofisi (OCHA) sözcüsü Jens Laerke Cenevre’de verdiği demeçte, Türkiye ve Suriye’de yaşanan depremlerin ardından bölgedeki mevcut durumun acil destek ihtiyacının halen devam ettiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler ve ortakları, dokuz milyondan fazla insanın doğrudan etkilendiği Türkiye’deki yaklaşık dört milyon kişiye temel ev ihtiyaçları ve üç milyon kişiye gıda yardımı ile ulaşarak Hükümet önderliğindeki müdahaleyi destekliyor.

Aşı, gezici sağlık klinikleri ve ilaçlarla destek yapıldı

Bunlara ek olarak, Birleşmiş Milletler 4,6 milyon doz aşı, gezici sağlık klinikleri ve muhtelif ilaçlarla Sağlık Bakanlığı’na destek verdi.

Yaklaşık 8,8 milyon insanın depremden etkilendiği Suriye’nin kuzeybatısında yaşanan şiddetli yağmurlar yerinden edilmiş ailelerin yaşamlarını daha da zorlaştırıyor, kampları su basıyor ve binlerce çadırı yıkıyor.

Temel yardımlar sağlanıyor

Birleşmiş Milletler ve ortakları acil durum barınağı, yiyecek, su, sanitasyon ve hijyen malzemeleri sağlıyor. En ağır şeklide etkilenen şehirler arasında yer alan Halep, Lazkiye ve Hama’da yüz okulun sığınak olarak kullanıldığı bildirildi.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’de depremlerin yaşandığı bölgede yer alan ve ülkenin tarımsal üretimine önemli katkıları olan 11 kentin doğrudan etkilenmesiyle gıda üretiminin yüzde 20 zarar gördüğü belirtildi.

Türkiye’nin ‘’bereketli toprakları’’ olarak nitelendirilen bölge, ülkenin tarımsal gelirinin yaklaşık yüzde 15’ini oluşturuyor. Etkilenen bölgelerdeki insanların üçte birinden fazlası geçimlerini tarımdan sağlıyor ve şu anda yaşama tutunma mücadelesi veriyor.

Nakdi yardımla çiftliklere destek

FAO, çiftçilere nakdi yardım sağlayarak, çiftliklerini iyileştirmeleri için yardımcı oluyor.

Ancak gelecekteki mahsulleri güvence altına almanın belirsizliği ve gübre kıtlığı gibi olumsuz unsurlar gıda üretiminin sürdürülmesini tedhit ediyor.

FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, ‘’Gübre ve tohum sağlayarak çiftçileri desteklememiz gerekiyor.’’ dedi. Gıda erişimini ve krizini önlemek ve yükselen gıda fiyatlarını hafifletmek için acil desteğe ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Kaynak

https://news.us15.list-manage.com/track/click?u=372753f560ef60c400f1a4f3f&id=3e63544743&e=8b42edf312

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar