Türkiye fazla gıdanın yüzde 98’ini gömüyor

Türkiye fazla gıdanın yüzde 98’ini gömüyor

Gıda Kurtarma Derneği (GKTD), “Türkiye’de Gıda Atığını Önleme ve Azaltımı için GKTD Kapasite Arttırımı” başlıklı projesini 4 Aralık tarihinde İstanbul Point Hotel Barbaros’ta, alanında uzman konuşmacıların da katılımıyla tanıttı.

Gıda Kurtarma Derneği’nin (GKTD), “Türkiye’de Gıda Atığını Önleme ve Azaltımı için GKTD Kapasite Arttırımı” projesini sunduğu ve konu hakkında çalıştay düzenlediği günün açılış konuşmasını ve proje tanıtım sunumunu Gıda Kurtarma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Berat İnci gerçekleştirdi. İnci, Türkiye’de gıda atığının yüzde 44’ünün toprağa gömüldüğünü ya da yakıldığını ve bunların da gıda kazanımı hiyerarşisinin en alt tabakasına denk geldiğini açıkladı. GKTD olarak bugüne kadar 335 bin ihtiyaç sahibine, 20 bin bağış dağıtım operasyonu gerçekleştirdiklerini belirten İnci, çalıştayın doğru paydaşları doğru konu başlıklarında buluşturmak amacıyla düzenlendiğini ifade etti.

Türkiye, fazla gıdanın yüzde 98’ini gömüyor

İyi örnek sunumlarına da yer verilen etkinlikte, ilk olarak sözü Fazla Gıda CEO’su Olcay Silahlı aldı. Türkiye’nin, fazla gıdanın yüzde 98’ini gömdüğünü, bunun da yıllık 300 milyar TL gıda atığına tekabül ettiğini belirten Silahlı, Türkiye’de 16 milyon kişinin de açlık sınırının altında yaşadığını ifade etti. Olcay Silahlı, Fazla Gıda olarak, 2017’den bugüne 36 şehirde 14 milyon kilo gıda bağışı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bir sonraki konuşmacı olan Migros Ticaret A.Ş Kalite Yönetimi Grup Müdürü Hülya Günay, Migros olarak her yıl 10 Migros mağazasının cirosu kadar gıda kurtardıklarını açıkladı. Günay, “Fazla Gıda ile 1800 ton gıdayı ihtiyaç sahiplerine dağıtarak, çöpe atılmaktan kurtardık. Bu da 4 milyon öğün demek. Bunun yanında dernekler yardımıyla, 2018 yılında, 641 ton gıda atığını barınak ve sokak hayvanlarına ulaştırdık. Yine 2018 yılında, 5 bin 281 ton tüketime uygun olmayan atık, enerji geri kazanımı ve biyokompost elde etmek için biogaz tesisine gönderildi” dedi.

Nestle Türkiye Müşteri Hizmetleri Müdürü Hakan Kavala konuşmasında; 2020 Ocak ayı itibariyle gıda bağışında bulunacaklarını ve geçtiğimiz Ağustos ayı itibariyle de sıfır atığa geçtiklerini belirtti. Kavala, Nestle Türkiye olarak, gıda atıklarından aylık 125 ton hayvan yemi ve 75 ton biyogazla elektrik üretimi gerçekleştirdiklerini söyledi.

Türkiye su krizinden sadece 11 yıl uzakta

Savunuculuk konusunda kampanya örneği olarak “Yarının Suyu” sunumunu gerçekleştiren Reckitt Benckiser Pazarlama Direktörü Tarık Bayar, Türkiye’nin 2030’da su fakiri bir ülke olacağını belirtti. Bayar, İstanbul’da bir bireyin günlük su tüketiminin 190 litre olduğuna değinirken, su krizinin sadece 11 yıl uzaklıkta olduğunu ifade etti.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar