Birleşmiş Milletler ajansı tarafından yayınlanan yeni rapora göre, plastik kirlilik tarımsal alanlarda yaygın hale geldiğinden gıda güvenliği, insan sağlığı ve çevre için önemli bir tehdit oluşturuyor. Gıda ve Tarım Örgütü(FAO)’nün tarımsal plastikler ve sürdürülebilirlik değerlendirmesi; gıdaları yetiştirmek için kullanılan tarımsal alanların her gün daha büyük miktarlarda plastik kirleticilere maruz kaldığına işaret ediyor. Konuyla ilgili açıklamasında
Birleşmiş Milletler ajansı tarafından yayınlanan yeni rapora göre, plastik kirlilik tarımsal alanlarda yaygın hale geldiğinden gıda güvenliği, insan sağlığı ve çevre için önemli bir tehdit oluşturuyor.
Gıda ve Tarım Örgütü(FAO)’nün tarımsal plastikler ve sürdürülebilirlik değerlendirmesi; gıdaları yetiştirmek için kullanılan tarımsal alanların her gün daha büyük miktarlarda plastik kirleticilere maruz kaldığına işaret ediyor.
Konuyla ilgili açıklamasında FAO Genel Müdür Yardımcısı Maria Helena Semedo, toprağın tarımsal plastiklerin önemli alıcılarından biri olduğunu ve okyanuslardan daha fazla miktarda mikroplastik içerdiğini söylüyor.
Şaşırtıcı rakamlar
FAO uzmanları tarafından derlenen verilere göre, tarımsal tedarik zincirleri her yıl 12,5 milyon ton plastik ürün kullanırken, buna ek olarak 37,5 milyon ton plastik de gıda ambalajında kullanılıyor.
Tarımsal gıda üretimi ve hayvancılık, yılda toplam 10,2 milyon ton olarak hesaplanıyor. Bunu 2,1 milyon tonla balıkçılık ve süt ürünleri ve 0,2 milyon tonla ormancılık takip ediyor.
Asya kıtasının, yoğun tarımsal üretiminde kullanılan plastikler nedeniyle en büyük tüketici olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca, bölgede uygun alternatifler olmadığından, tarımda plastiğe olan talebin artarak devam edeceği belirtiliyor.
Riskleri tartmak
Tarımda kullanılan plastik ürünler, yabani otları azaltmak için toprağı örtmek gibi; üretkenliğe büyük ölçüde yardımcı oluyor, bitkilerin büyümesini koruyor ve hızlandırıyor. Mahsul mevsimlerini uzatmak ve verimi artırmak için kullanılan plastik ağlar; fideleri ve fidanları hayvanlardan koruyor.
Bununla beraber, 2015’ten önce üretilen 6,3 milyar ton plastiğin neredeyse yüzde 80’inin gerektiği gibi imha edilmediği açıklandı.
Büyük plastik kütlelerin deniz faunası üzerindeki etkileri iyi belgelenmiş olsa da, bunların parçalanmaları sırasında serbest bırakılan etkiler potansiyel olarak tüm ekosistemleri etkiliyor.
Gezegende hiçbir yer mikroplastik açısından güvenli değil
Beş milimetreden küçük olan mikroplastikler insan dışkısında ve plansentalarında bulundu. Hamile annelerin sisteminden de fetüslere bulaştığı tespit edildi.
Plastik kirliliği ile ilgili çoğu bilimsel araştırma suyla ilgili ekosistemlere yönelik olsa da, FAO uzmanları tarım topraklarının çok daha fazla miktarda mikroplastik içeriğine sahip olduğunu düşünüyor.
BM ajansına göre, küresel tarım faaliyetlerinin yüzde 93’ü karada gerçekleştiğinden, bu alanda daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.
Önemli öneriler
Uygulanabilir alternatifler bulunmadığı için plastiklerin yasaklanması mümkün olamıyor ve neden oldukları zararları ortadan kaldıracak sihirli değnek de mevcut değil.
Rapor, ‘Yeniden Tasarla, Azalt, Yeniden Kullan, Geri Dönüştür ve Kurtar’ modeline dayalı birkaç çözüm tanımlıyor. Tarımsal gıda zincirleri boyunca plastiğin her türü için kapsamlı, gönüllü davranış kuralları geliştirmeyi tavsiye ediyor ve özellikle mikro ve nanoplastiklerin sağlık üzerindeki etkileri konusunda daha fazla araştırma yapılması çağrısında bulunuyor.
Kaynak: