“Toplumsal cinsiyet eşitliğine katkıda bulunmaya kararlıyız”

“Toplumsal cinsiyet eşitliğine katkıda bulunmaya kararlıyız”

Kadınların toplumsal yaşama katılımını desteklemek, toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle mücadele etmek ve kadınlara yönelik şiddetin önüne geçmek üzere bugüne kadar çeşitli çalışmalar yapan AXA Sigorta, geçtiğimiz günlerde “Ev İçi Şiddete Karşı Şirketler Ağı”na katıldığını duyurdu. AXA Sigorta Bireysel Teknik ve Sağlık Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Sanem Çıngay ile şirket içinde ve dışında kadınların hayatına değer katmak üzere yaptıkları çalışmaları konuştuk.

AXA Sigorta olarak kısa bir süre önce Ev İçi Şiddete Karşı Şirketler Ağı’na katıldınız. Bu ağın amacı nedir? Bu oluşumda yer almanızın öneminden bahsedebilir misiniz?
Toplumsal cinsiyet eşitliği, AXA Sigorta olarak benimsediğimiz ve yaygınlaştırmaya çalıştığımız çok önemli değerler arasında yer alıyor. Bu yüzden de kadınların toplumsal yaşama katılımını desteklemek, toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle mücadele etmek ve kadınlara yönelik şiddetin önüne geçmek için çalışmalar yapıyoruz. Ev İçi Şiddete Karşı Şirketler Ağı da Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ve Sabancı Vakfı’nın desteği, TÜSİAD iş birliği ve Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Formu’nun uygulayıcı ortaklığında 10 yıldır yürütülen bir oluşum. Bu oluşumla, İş Dünyası Ev İçi Şiddete Karşı (BADV) projesine dahil olan yaklaşık 100 şirketin katılımıyla tüm şirketlerin kadına yönelik şiddetle etkin bir biçimde mücadele etmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği için çalışması hedefleniyor. AXA Sigorta olarak Ev İçi Şiddete Karşı Şirketler Ağı’nda yer alarak diğer kurumlarla birlikte etki alanı daha geniş çalışmalara imza atmayı ve ağa başka şirketlerin de katılmasını sağlamayı amaçlıyoruz.

2020 yılında Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensiplerini imzaladınız. Şirket içinde ve dışında kadınların hayatına değer katacak hangi çalışmaları gerçekleştiriyorsunuz?

Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensiplerini imzalayarak toplumsal cinsiyet eşitliğine katkıda bulunmak konusundaki kararlılığımızı ortaya koyduk. Bu kararlılıkla kadın paydaşlarımız için olduğu kadar toplumdaki tüm kadınlar için de değer yaratacak çalışmalar yapmaya çalışıyoruz. Öncelikle, şirketimizdeki kadın çalışan sayısının fırsat eşitliğini destekleyecek düzeyde olmasına dikkat ediyoruz. Tüm dünyada AXA Grubu çalışanlarının yarısını kadınlar oluşturuyor. Aynı zamanda acente kanalımızda da kadın istihdamını destekleyecek çalışmalar yapıyoruz.

Toplum genelinde kadınların hayatına değer katabilmek adına ise kadın girişimcilerin sayısının artması hedefiyle bir ürün sunuyoruz. Kadın Girişimci Sigortası ürünümüzle kendi işini kuran kadınların iş yerlerini teminat altına almanın yanı sıra özel ve profesyonel hayatlarını kolaylaştırmak adına bir dizi asistans hizmeti sağlıyoruz.

Kadın çalışan oranınız nedir? Şirketinizde kadın istihdamını artırmaya yönelik çalışmalarınız var mı?
AXA Grubu olarak tüm dünyada çalışanlarımızın yüzde 52,2’sini kadınlar oluşturuyor. Şirketimiz bünyesinde kadın istihdamını artırmak üzere çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalarımız özellikle fırsat eşitliği ilkesi etrafında şekilleniyor ve kadınların liderlik kadroları da dahil olmak üzere şirketteki tüm pozisyonlarda var olmalarını hedefliyor. Bu amaçla 2016 yılında AXA Grubu’nun başlattığı Women In Insurance girişimiyle kadınların hayatına değer katacak çözümler üretmeye odaklanıyoruz, kadınlar için hem ev hem de iş yaşantılarında destek alabilecekleri bir çözüm ortağı olmaya çalışıyoruz.

Öte yandan kadınların iş hayatında daha çok yer alabilmelerinin yolunun iş yerlerinin ve çalışma ortamlarının onlar için güvenli alanlar olmasından geçtiğinin de bilincindeyiz. Bu yüzden 2021 yılında Aile İçi Şiddetle Mücadele Politikası’nı uygulamaya başladık ve bu politikayı oryantasyon süreçlerimize de dahil ettik.

AXA Sigorta olarak tüm kadınlar için iş yerinde ve ofis dışında, toplumsal hayatın farklı alanlarında bir çözüm ortağı olmak için çalışmaya devam edeceğiz.

Bir ülkedeki ekonomik büyüme için kadınların iş gücüne katılımı oldukça önemli. Siz dünyada ve Türkiye’deki kadın istihdamı konusunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Toplumsal cinsiyet eşitliğinin, kadınların toplumsal ve ekonomik hayata eşit katılımının gündeminde yer bulmadığı, konuşulmadığı bir ülke yok. AXA Sigorta olarak biz de bu anlamda hem dünyadaki hem de ülkemizdeki gelişmeleri takip ediyoruz. Pandemi öncesine kadar ülkemizde kadınların istihdama katılımı ve kadın girişimci oranlarının, yeterli seviyelere ulaşmamış olsa dahi, artışını mutlulukla takip ediyorduk. Ancak tüm dünyada tam anlamıyla fırtına etkisi yaratan pandemi bu alanda da kazanımlarımızı önemli ölçüde etkiledi. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün verilerine göre yüzde 32 seviyelerinde olan kadın istihdam oranı 2000 yılındaki seviyeye döndü. Bireylerin ekonomiye, iş hayatına eşit katılımı sağlanmadan sürdürülebilir bir büyümeden söz edemeyiz. Ekonomik hayatta değer yaratmak isteyen kadınların desteklenmesi bu sebeple belki de her zamankinden daha fazla önem taşıyor.

Selin Babacan
ADMINISTRATOR
PROFİL

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar