Toplumsal cinsiyet eşitliğine ayna tutan rapor dikkat çekiyor

Toplumsal cinsiyet eşitliğine ayna tutan rapor dikkat çekiyor

Otomotiv yan sanayiinde faaliyet gösteren yerli üretici Seger, 2010 yılından bu yana planlı bir şekilde gerçekleştirdiği toplumsal cinsiyet eşitliği (TCE) ile ilgili çalışmalarını bir raporla kamuoyuna ve çalışma hayatı temsilcilerinin dikkatine sundu. Toplumda farkındalık oluşturma, işveren ve çalışan tarafında da yol haritası olma niteliğindeki rapor, kadının güçlenmesinin yöntemlerini sürdürülebilirlik çerçevesinde adım adım tanımlıyor.

Daha uygar ve üst medeniyet düzeyine çıkabilmenin en önemli göstergelerinden biri olan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği kavramını anlamak isteyen ya da bu konuya nereden başlayacaklarını bilemeyen şirketler ve tüm kamuoyu için kılavuz niteliği taşıyan “Seger Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Örnek Uygulama Modeli“ raporu yayınlandı. 1981 yılından bu yana Bursa‘da otomotiv yan sanayinde faaliyet gösteren Seger, toplumsal cinsiyet eşitliği  ile ilgili çalışmalarını web sitesinde yayınladığı bir raporla kamuoyuna sundu.

https://www.seger.com/tr/toplumsal-cinsiyet-esitligi-ornek-uygulama-modeli linkinden ulaşılabilen, hazır ve uygulanmış bir modeli kurumlara sunması açısından önem taşıyan rapor, basit ve anlaşılır içeriğiyle yardımcı bir kaynak niteliği taşıyor.

Seger’in toplumsal cinsiyet eşitliği yolundaki bilgiyi paylaştığı bu raporda iç iletişimden başlayarak, kadın istihdamının artırılmasına yönelik uygulamalar, komiteler, eğitimler ve kadının güçlendirilmesi prensipleri (WEPs) imza süreci, UN Women & Global Compact gibi uluslararası platformlarla ilişkiler, Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarıyla kadının güçlenmesi ve kadına şiddet alanındaki çalışmalar, örnek uygulamalar ve en önemlisi toplumsal cinsiyet eşitliğinin Seger sürdürülebilirlik faaliyetleri kapsamında nasıl ele alındığı ve bundan sonra nasıl devam edeceği yönünde bilgileri içeriyor.

Genel Müdür Tülin Tezer: “Tüm faaliyetlerimizi ‘Sesimiz Eşitliğimiz Komitesi’ adı altında topladık

Otomotiv sektöründe kadın iş gücünü temsil eden Seger Genel Müdürü Tülin Tezer SEGER Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Raporu‘nun amacını, sürecini ve başladıkları 2010 yılından bu yana kurumundaki değişimi şöyle anlattı:

“Kurum içindeki eşitlik çalışmalarının sürdürülebilir ve ölçülebilir olması amacıyla Eşitlik Komitesi oluşturduk. Bu komite Seger’de eşitlik çalışmalarına dair eylem planlarının oluşturulması ve uygulanmasında ana koordinasyondan sorumlu oldu. Kadın ve erkek çalışanlardan oluşan komitemiz, raporumuzda yer alan Seger’in 12 maddelik “Eşitlik Politikasını“ hazırladı. Küresel Cinsiyet Eşitsizliği 2022 Raporuna göre Türkiye bugün 124. sırada yer alıyorsa da geçmişimize baktığımızda ülkemiz ve Cumhuriyetimiz kadınların temel insan haklarının korunması ve kadınlarla erkekler arasında süregiden ayrımcılıkların yok edilmesi mücadelesinin sürdüğü uygar bir dünya ülkesi olmanın adımlarını 100 yıl önce atmıştı.”

Sorunların çözüme kavuşturulması için çalışıyoruz

Bu uygar vizyonun devam etmesi için Seger’in de kurulduğu günden bugüne daima kalıp yargılarından sıyrılmış eşitlikçi bir anlayışın yerleşmesi için çabalayan kurumlardan biri olduğuna değinen Tezer, “Şirketimiz özellikle 2010 yılından bu yana toplumsal cinsiyet eşitliğine (TCE) katkı sunmak amacıyla Türkiye’de farklı alanlardaki eşitsizliklerin saptanarak sorunların açığa çıkarılmasına ve çözüme kavuşturulmasına yönelik çalışmalarda aktif rol oynuyor. Çalışanlarımızı ve paydaşlarımızı bilgilendirmek, farkındalık oluşmasına destek olmak üzere toplumsal cinsiyet eşitliği temelli eğitimler organize ediyor, projeler geliştiriyoruz. Bu doğrultuda 2010 yılında kadın çalışan oranımız %13 iken yıllar içinde artırarak 2022 yılında bu oranı %25’e yükselttik. Önce WEPs (Women Empowerment Principles – Kadının Güçlenmesi Prensipleri)’i imzalamamız ve ardından Global Compact, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma grubunun altında yer alan Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu’na katılmamız, toplumsal cinsiyet eşitliğine verdiğimiz önemi gözler önüne seren kilometre taşlarımız oldu” dedi.

Rapor önemli veriler sunuyor

Seger Genel Müdürü Tülin Tezer, “Sürdürülebilirlik, etik ve eşitlik ilkelerimiz doğrultusunda toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına destek sağlamak üzere hayata geçirdiğimiz ve yer aldığımız tüm çalışmalara ait veriler ile detaylı bilgileri “TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ ÖRNEK UYGULAMA MODELİ” raporunu kamuoyunun bilgisine ve bizim ölçeğimizdeki kurumlara örnek olarak sunmaktan memnuniyet duyuyoruz” ifadelerini kullandı. 

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar