Title IX Yasası 50. yılı kutlamaları kapsamında ABD Büyükelçiliği ve Kızlar Sahada Sporda İlham Veren 50 Kadın projesini gerçekleştirdi

Title IX Yasası 50. yılı kutlamaları kapsamında ABD Büyükelçiliği ve Kızlar Sahada Sporda İlham Veren 50 Kadın projesini gerçekleştirdi

Kızlar Sahada ve ABD Büyükelçiliği sporda cinsiyet eşitliği alanında farkındalık sağlamak için 1972 yılında ABD’de atılan önemli bir adım olan Title IX’ın 50. yılını özel bir projeyle kutladı.

Title IX’ın 50. yılında “Sporda İlham Veren 50 Kadın” projesi, tarihte ve günümüzdeki önemli kadın sporcuları çocuklarla buluşturdu. Etkinliğe, alanında rol model olan sporcuların yanı sıra, 2019 yılından bu yana Kızlar Sahada ile ortak çalışmalar yürüten Kocaeli Kadın Futbol Takımı’ndan 27 çocuk katılım sağladı. Çocuklar, bu proje kapsamında tasarlanan kutu oyunu sayesinde, kadın sporcuları tanıma ve onları resmetme şansına sahip oldular. Bu resimler, Title IX 50. Yıl Sergisi’nde sergilendi. Katılımcılar sergi ziyaretinin ardından bilgi yarışması, şut çekme, top sektirme gibi eğlenceli yarışmalara katıldı ve kazandıkları madalya ve sertifikalar ile günü mutlulukla tamamladılar.

Title IX’ın eğitimde cinsiyet eşitliğini sağlama amacı ve spor dünyasındaki etkisi, etkinliğin genel temasını oluşturdu. 1972 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde lise sporlarında 295.000 kız sporcu varken, bu sayı 2019 yılında 3.4 milyona çıktı. Bu büyümenin arkasında ise Title IX’ ın gücü vardı.

Etkinliğin açılış konuşmasını Kızlar Sahada Kurucu Ortağı Kiraz Öcal, Women in Football Derneği Başkanı Ebru Köksal ve ABD İstanbul Başkonsolosu Julie Eadeh gerçekleştirdi.

Öcal: “Çocukların kadın sporcuları tanıması, kendilerine hedef koyabilmeleri ve o hedefe varabilmeleri açısından çok kritik. Bu projeyle amacımız, dünya genelinde spor alanında rol model olmuş kadın sporcuları tanıtmak ve çocukların onlarla özdeşim kurmasını sağlamaktı. Bu projeye katılan kız çocuklarına, akıllarına gelen ilk üç futbolcunun ismini sorduğumuzda, çocukların tamamı erkek futbolcuları tanıyordu. Şimdi ise Title IX’ın 50. yıldönümünü kutlamak için tasarladığımız ‘Sporda Rol Model 50 Kadın’ kutu oyunu ile artık çok daha fazla sporcuyu tanıyorlar.” diyerek çocukların cesurca kendilerine üst düzey hedef koyarak o yolculukta ilk adımlarını atma şansı verilmesinin önemini vurguladı. Women in Football Dünya Başkanı Köksal, kadın futbolundaki hızlı yükselişe işaret ederek: “Tüm futbol ekosisteminin ve özellikle profesyonel kadroların da dahil edilerek, kapsamlı olarak geliştirilmesi ve finansal yatırım yapılması gerekiyor ” mesajını verirken ABD İstanbul Başkonsolosu Eadeh: “Kadınların güçlenmesini desteklemek, ABD’nin Türkiye’deki Diplomatik Misyonu’nun öncelikleri arasında yer alır. Ekibim ve ben, Misyon olarak, her alandaki kadınlar ve kız çocuklarının eşit haklardan faydalanabilmesini savunuyoruz. Bugünkü etkinliği düzenleyen Kiraz Öcal’ın katıldığı ‘Global Sports Mentoring Program’ (Küresel Spor Mentorluğu) Programı, yaptığımız çalışmalara örnek gösterilebilir. Ayrıca, kadınların teknoloji alanında kariyer sahibi olmasını desteklemek amacıyla genç kadınları ABD Dışişleri Bakanlığının düzenlediği ‘TechGirls’ değişim programına yolladık. Misyon’un hibe programıyla kadınlara ait işletmelere yönelik çok sayıdaki girişimcilik programını destekledik. Elbette, bunlar ABD’nin Türkiye’deki Diplomatik Misyonu’nun kadınların güçlendirilmesini önceleyen çalışmalarının yalnızca birkaçı” şeklinde aktarımda bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından, Prof. Canan Koca moderatörlüğünde “Sporda Rol Model Kadınlar” başlıklı panel gerçekleştirildi. Panelde rol model sporcularımızdan Asil Özbay, Bakiye Duran ve Nesrin OLgun Arslan yer alarak deneyimlerini çocuklarla ve bizlerle paylaştı. Günün sonunda, ABD Kadın Milli Futbol Takımı’nın eşit ücret mücadelesini konu alan LFG Belgeseli, yapımcı Abby Greensfelder Fine ‘ın çevrimiçi katılımıyla düzenlenen söyleşinin ardından gösterildi. Film gösteriminin ardından etkinlik sonlandı.

ABD Büyükelçiliği ve Kızlar Sahada işbirliğiyle düzenlenen bu etkinlik, Title IX’ ın 50. yılında toplumsal cinsiyet eşitliğine olan katkısını ön plana çıkarırken çocukların çizdiği resimler ve rol model kadın sporcularla olan buluşmaları, bu katkının somut göstergeleri oldu.

Kızlar Sahada hakkında;

Dünyanın en büyük futbol ağı olan Common Goal’ün resmi üyesi olan Kızlar Sahada, 2013 yılında kadınların futbol yoluyla güçlenmesi amacıyla kuruldu. Turnuvalar, kurumsal eğitimler, akademi, futbol okulları, futbolcu gelişim programı ve süregelen birçok projeyle, kurulduğu günden bu yana cinsiyet eşitsizliğinin önüne futbol yoluyla geçmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Kızlar Sahada, Gençlik Kupası ile üniversite ve liselerdeki futbol oynamak isteyen kadınların ve kız çocuklarının sahaya çıkmasını ve sosyal güçlenmeyi artırmayı amaçlıyor.

2019’da TMOK tarafından Fair Play Tanıtım Büyük Ödülü’ne layık görülen Kızlar Sahada’nın bu amaç doğrultusunda hayata geçirdiği projelerden bazıları şöyle:

● 2013 yılından bu yana Türkiye’nin ve hala tek kadın futbol tunuvası İstanbul Kupası bu yıl 9. kez düzenlendi.

● 2019 yılında sosyoekonomik dezavantajlı kız çocuklarının güçlenmesi için, 9 ilde ücretsiz Visa Kızlar Sahada Futbol Okulları hayata geçirildi ve proje 2022 yılında ülke çapında 9 kadın futbol kulübü, 11 şube, 12 kadın antrenör ile 550’den fazla kız çocuğu ile devam ediyor!

● 2019, 2020, 2021 ve 2022 yıllarının yaz aylarında OFI iş birliği ile Sakarya, Ordu ve Düzce’de mevsimlik tarım işçilerinin çocukları için karma Futbol ve Sosyal Gelişim Kampları düzenlenerek çocuk işçiliğin önüne geçilmesi amaçlandı.

● 2020 yılında kadın futbolcuların kariyer ve ekonomik güçlenmelerini desteklemek amacıyla Kotex Kızlar Sahada Futbolcu Gelişim Programı başladı. Türkiye’nin 61 ilinden 400’ün üzerinde lisanslı kadın futbolcunun yer aldığı program Eylül 2022’de İstanbul’da gerçekleşen Bootcamp ile devam etti. Üniversitelerde kulüpleşerek projelerini geliştirecek olan Kızlar Sahada temsilcileri, sporun üniversiteler çapında yayılması konusunda çalışmalarını sürdürmektedir.

● 2021 yılında Adidas ile birlikte İlk Topum Projesi kapsamında Türkiye’nin 74 ilinden 500 çocuk ve 50 okula, 1000 adet futbol topu dağıtıldı; İstanbul ve Erzincan’da 9-12 yaş grubu kız çocukları için İlk Topum Futbol Şenliği düzenlendi.

● 2022 yılında ABD Dışişleri Bakanlığı, espnW ve Tennessee Üniversitesi ortaklığıyla 10 yıl önce hayata geçirilen Global Sports Mentoring Programında Türkiye’yi Kızlar Sahada temsil etti.

Geride kalan 10 senede 7000’den fazla kadın, 35 kadın antrenör, 26 kadın hakem ve binlerce çocuk Kızlar Sahada ile sahaya çıktı.

Kızlar Sahada sporda eşitlik için Türkiye’deki kadın futbolunun geliştirilmesi çalışmalarına farklı etkinlik ve projelerle katkı sağlamaya devam ediyor.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar