“Teknolojimizle kurumların Türkiye’de şeffaf ve güvenli bir şekilde bağış toplamalarını sağlıyoruz”

“Teknolojimizle kurumların Türkiye’de şeffaf ve güvenli bir şekilde bağış toplamalarını sağlıyoruz”

Uçurtma Projesi, bağış alanındaki güvensizliği blokzinciri üzerinden sağlanan şeffaflık ve takip edilebilirlikle yok ederek, gerçekten ihtiyacı olan öğrencileri bursla buluşturmak için yola çıktı. Bağışçıları blokzincirin karmaşıklığıyla uğraştırmadan, teknolojiyi akıllı sözleşmelerin de katkısıyla güven sağlamak için odağına alan Uçurtma Projesi’nin Kurucusu Mert Susur ile sosyal girişimlerini tüm detaylarıyla konuştuk.

Blokzinciri tabanlı sosyal girişim olan Uçurtma Projesi’ni hayata geçirdiniz. Projeden ve burs alanına getirdiği yeniliklerden bahseder misiniz?

Uçurtma Projesi, burs ve genel olarak bağış alanındaki şeffaflığı ve takip edilebilirliği artırmayı hedefliyor. Klasik yöntemlerle yapılan yardımlarda paranın nerede olduğunu ve kime ulaştığını takip etmek için aracılara güvenmek gerekiyor. Ancak Uçurtma Projesi bağış sürecindeki aracıları ortadan kaldırarak bağış yapan ile bağış alanı bir akıllı kontrat ile buluşturmayı, böylece önceden tanımlanmış kuralların uygulanıp uygulanmadığını yazılımla takip ediyor. Bu şekilde yapılan burslar ancak şartlar sağlandığında karşı tarafa ulaşabiliyor. Örneğin, bir öğrenci söz verdiği notları aldığı sürece bursunu alabiliyor veya ileride Uçurtma Projesi’nin altyapısını kullanan bir başka dernek ya da kurum yapılan bağışları ancak söz verdiği şartları sağladığında elde edebiliyor.

Burs verme işlemi nasıl gerçekleşiyor?

Uçurtma Projesi üzerinden burs toplamak isteyen bir öğrenci önbaşvurusunu yapıyor. Başvuru, öğrenci iletişim ekibimizin onayından geçtikten sonra kendisine ait bir destek kampanyası yaratılıyor. Yaratılan bu kampanyaya websitemiz üzerinden erişilebiliyor ve böylece öğrenciler destek toplayabilir hale geliyorlar. Öğrencilere destek olmak isteyenler öğrencinin verdiği sözleri okuyup destek vermek istediklerinde Ethereum ağından öğrencinin kabul ettiği kripto para üzerinden desteklerini gönderebiliyorlar.

Toplanan paralar, kampanya ödeme tarihinde öğrencilerin kampanyalarından otomatik olarak sahip oldukları kripto para cüzdanlarına ulaşıyor. Böylece öğrenciler burslarını kripto para olarak kullanabiliyor ya da borsaları kullanarak Türk Lirasına çevirebiliyorlar.

Bunların yanı sıra destek olmak isteyenler tüm Uçurtma Kampanyalarına da destek gönderebiliyorlar. Buraya gelen destekler de düzenli olarak tüm öğrencilerin ihtiyaçlarına göre, adil ve şeffaf bir şekilde dağıtılıyor ve blokzinciri üzerinden kimlerin ne kadar ödeme aldığı gösteriliyor.

Uçurtma Projesi ile burs konusundaki hangi sorunları ortadan kaldırmak istiyorsunuz? Nasıl bir etki yaratmayı hedefliyorsunuz?

Geçtiğimiz yıllarda okumak için burs arayan birçok öğrencinin sonrasında bu paralara ihtiyacı olmadığı ya da bu paraları söz verdikleri şekilde kullanmadıkları sosyal medyaya yansımıştı. Biz de buradaki güvensizliği, sağlayacağımız şeffaflık ile ortadan kaldırarak hayallerini gerçekleştirmek isteyen öğrencilere kendilerini ifade edip güven sağlayabilecekleri bir platform hazırlamayı hedefliyoruz. Böylece platformumuz üzerinden para toplayan öğrenciler başarılarını belgeledikleri sürece destek almaya devam edebilecekler.

Öğrencilerin başarıları konusundaki şeffaflığı nasıl sağlıyorsunuz? 

Öğrenciler başarılarını düzenli olarak Öğrenci İletişimi ekibimizle paylaşıyorlar ve biz de bu kapsamda kampanya sayfalarını güncelliyoruz. Bunun yanında yaptığımız tüm işlemler blokzinciri üzerinde kaydedildiği için öğrencilere ulaşan tüm destekleri şeffaf bir şekilde öğrenci kampanyalarında gösterebiliyoruz. Destekçiler, destek oldukları öğrencilerin kampanya sayfalarını ziyaret ettiklerinde bugüne kadar gelen tüm destekleri ve harcamaları açık ve net bir şekilde görebildikleri gibi, öğrencilerin vaatleriyle ilgili de şeffaf bir şekilde bilgi alabiliyorlar.

Akıllı sözleşmelerin içeriği konusunda, burs alan öğrencilerin bir taahhüdü veya bursiyerlerin bir şartı olabiliyor mu?

Akıllı sözleşmeler belli aralıklarla kendilerini otomatik olarak kilitliyorlar. Bu kilidin açılmasının tek şartı da, öğrencilerin başarılarını Uçurtma ekibine şeffaf bir şekilde belgelemeleri. Bu şekilde öğrenciler kampanyalarındaki fonlara ulaşabiliyorlar. Eğer öğrenci şartları sağlayamazsa, para destekçilerin hesaplarına geri gönderiliyor. Buradaki şartları öğrenci kendisi belirliyor. Ancak özel olarak burs vermek isteyen bir firma Uçurtma Projesi üzerinden seçtiği öğrencilere burs dağıtmak isterse Uçurtma Projesi ekibi olarak, bu anlaşmanın koşullarını onların belirlemelerine yardımcı olabiliyoruz.

Uçurtma Projesi aracılığıyla burs vermek isteyen ancak, blokzinciri teknolojisi konusunda az bilgisi olan bursiyerler için bir formülünüz var mı?

Blokzinciri konusunda çok yetkin bir gönüllü ekibimiz var. Ekibimizin en önemli misyonu Türkiye’de blokzinciri projelerinin sosyal sorumluluk alanında daha fazla kullanılabilir olmasını sağlamak. Bu sebeple burs almak ya da burs vermek isteyenleri blokzincirinin karmaşıklıklarından soyutlayıp kolay ve hızlı bir şekilde işlem yapabilmeleri için yenilikçi çalışmalar yapmaya çalışıyoruz. Bunun yanında ekibimizdeki gönüllü arkadaşlarımız da bu alanda ücretsiz eğitimler ve seminerler düzenleyerek Türkiye çapında blokzincirinin kullanım alanlarını her fırsatta anlatmaya çalışıyorlar. Uçurtma Projesi üzerinden öğrencilere destek olacak kurum ve kişilere de blokzinciri teknolojileri konusunda destek vermeyi ve onlara da bu konuda ücretsiz eğitimlerle yardımcı olmayı çok isteriz.

Bireysel ve kurumsal bursiyerler, platform üzerinden öğrencilerle temasa geçebiliyor mu?

Bireysel olarak destek verenler öğrencilerin başarılarını kampanya sayfalarından takip edebiliyorken, destek olmak isteyen kurumsal destekçiler için de farklı çalışmalar planlıyoruz. Üzerinde düşündüğümüz bir çalışma yöntemi de, kurumların başarılı öğrencileri en erken şekilde tanıyıp, burs sağlamaları ve belli aralıklarla staj ya da eğitimlerle mezun olduktan sonra firmalarında çalışmaya hazır hale getirmelerini sağlamak. Bu tarz uzun vadeli iş birlikleri yapabileceğimiz kurumlarla da tanışmayı ve konuşmayı çok isteriz.

20 öğrenciye ayda 1.000 TL’lik burs sağlama hedefiniz var. Bu hedef konusunda ne durumdasınız?

Doğrusunu söylemek gerekirse Türkiye’nin ve dünyanın içerisinde bulunduğu pandemi ve ekonomik kriz bizi ciddi bir şekilde etkiledi. Ne yazık ki öğrencilerimiz için istediğimiz destek miktarına ulaşamadık. Bugüne kadar yaptığımız kampanyalar ve sponsorlarımızla en fazla 49 bin TL toplayabildik. Hala daha 240bin TL hedefimizden çok uzaktayız.

Son olarak, önümüzdeki dönemde projeye katmayı planladığınız yeniliklerden bahseder misiniz?

Uçurtma Projesi olarak öğrencilere daha fazla burs dağıtabilmek için birlikte çalışacağımız kurumlar arıyoruz. Bir taraftan da dernek ve vakıfların blokzinciri üzerinden şeffaf bir şekilde bağış toplayabilmeleri için Uçurtma Projesi’nin altyapısını hizmet olarak sunmak adına Ar-Ge çalışmalarımız devam ediyor. Böylece ulaşmaya çalıştığımız nokta, Türkiye’de şeffaf ve güvenli bir şekilde bağış toplamak isteyen ve bağış toplama izni olan kurumların hızlı bir şekilde teknolojimizi kullanarak bağış toplayabilmelerini sağlamayı hedefliyoruz. Ekip olarak, blokzinciri teknolojilerine ve sağladığı şeffaflığa inanıyoruz ve bu teknolojiye herkesin kolayca erişebilmesi için gönüllü olarak hiçbir kar beklemeden gece gündüz çalışıyoruz.

Kerem Efendioğlu
ADMINISTRATOR
PROFİL

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar