Sürdürülebilirlik hareketinde STEM eğitiminin önemi

Sürdürülebilirlik hareketinde STEM eğitiminin önemi

Twin Science & Robotics girişiminin kurucu ortağı olan Cemil Cihan Özalevli, Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) sürdürülebilir dönüşümü yönlendirmeye çalışan sorumlu paydaşların seslerini duyurduğu Climate and Nature platformunda yayınlanan makalesiyle yaptıkları çalışmaları anlattı:

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen yıkıcı depremlerin ardından Türkiye’nin doğu bölgesinde hayat durma noktasına geldi. 50 binin üzerinde can kaybı, binlerce yıkılmış bina ve tamir edilemeyecek şekilde hasar gören altyapı nedeniyle bölge sakinleri çaresiz ve yardıma muhtaç durumda.Memleketim olan Adana’da depremden etkilenen şehirlerden biri. Arkadaşlarımı, yakınlarımı ve komşularımı kaybettim. Bu deprem benim gibi pek çok insanın hayatının dönüm noktası oldu.

6 Şubat sabahı Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde görme engelli çocuklar için yaptığımız STEM atölyesine hazırlanırken, telefonu elime alıp ailemi aradım. Arkadaşlarımızı ve aile fertlerini enkaz altından kurtarmaya yardım etmek için yıkılan şehre gidiyorlardı. Bir yol ayrımındaydım.

Onlara katılmalı mıyım? Onlara yardım edebilir miyim? Bu aşamada nasıl faydalı olabilirim diye düşündüm. Hayatını eğitimi dönüştürmeye adamış bir sosyal girişimci ve mühendis olarak, becerilerimi en iyi etkiyi yaratacak yerde kullanmaya karar verdim. Gelecekteki felaketleri önlemek için çocuklara sürdürülebilirliğin önemini, bilime gönül vermeyi ve görme engelli çocukların da bilim alanında yapacakları çok şey olduğunu göstermeyi amaç edindim.

Milletime ve küresel topluma olan inancımla, Birleşmiş Milletler ve RASIT ( Royal Academy of Science International Trust) adına verdiğim sözü yerine getirmek üzere bölgenin geleceğini iyileştirme görevini üstlenmeye karar verdim.

Önceliklerimizi ve sürdürülebilir kalkınmaya olan ihtiyacımızı yeniden değerlendirmek

Genel olarak felaketler ve onların yaşattığı yıkıcı etkiler hakkında konuşma eğilimindeyiz. Ancak bunların arkasında yatan ve oluşumuna yol açan temel sebepleri konuşmuyoruz. Çarpık kentleşme, kar odaklı stratejiler ve inşaat politikalarımız bu durumun başlıca nedenlerini oluşturuyor.

Ülkem için sorduğum sorular arasında, ‘’Neden sürdürülebilirliği göz ardı ettik ve teknolojik ilerlemenin önemini dikkate almadık, insanlar ve tüm ekosistem için dünyadaki yaşamı iyileştirmeyi ihmal ettik? Sürdürülebilir yapı mühendisliğinin bu kadar kolay ve erişilebilir olduğu teknolojik ilerleme dünyasında neden kar odaklı olmayı seçtik?’’ yer alıyor.

Dünyamızı derinden etkileyen çevre sorunlarıyla mücadele etme konusunda bekleme lüksümüz yok. İklim krizinin insan faaliyetlerinden kaynaklandığını artık biliyoruz. Yaşam biçimimizi değiştirmek zorundayız.

Bu sorunların üstesinden gelmek ve iyi etki yaratmak amacıyla, 2022 yılında Dünya Ekonomik Forumu tarafından Teknoloji Öncülerinden biri olarak seçilen ‘’Twin Science’’ adını verdiğimiz sosyal etki odaklı bir eğitim teknolojisi şirketini hayata geçirdik.

Sürdürülebilirlik için STEM eğitimi

Sürdürülebilirlik atölyelerinde 20 binden fazla çocuğa öğrenme olanakları sunduk. Bu çalışmalar sırasında geleneksel eğitimin yetersiz olduğu ve güncel bilgiler içermediğinin farkına vardık. Bu bilinçle, dünyanın gelecekteki sorunlarını ele almak üzere kurucu ortaklarımla birlikte, STEM yetkinliği ve toplumsal farkındalığı vurgulayan Twin Science adını verdiğimiz eğitimi tasarladık.

Sunduğumuz eğitimlerle, akademik ve sosyal yetenekleri olan, çok yönlü bireyler yetiştirmeyi hedefliyoruz. Gençleri doğru bilgi ve becerilerle donatarak, 21. yüzyılın zorluklarıyla yüzleşmeye ve olumlu dönüşümün öncü bireyleri olmalarını sağlamaya çalışıyoruz.

Twin Science ile çocuklara, uçabilmeleri için çift kanat sunuyoruz. Birinci kanat, son derece gelişmiş 21. yüzyıl becerileri ile oluşturulan güçlü STEM alanlarını temsil ediyor. İkinci kanat, edinilen bilgiyi hayata geçirmek için gerekli olan toplumsal farkındalığı ifade ediyor. Çift kanada sahip olan çocukların dünyamız üzerinde olumlu etki yaratma yetisine sahip olacaklarına inanıyoruz.

Çocuklar kültürel dönüşümü nasıl başlatacak?

Çocuklar, Sürdürülebilirlik için STEM ile doğal afetlerin önlenebileceği ve hayatların kurtarılabileceğinin bilincindeler. Dolayısıyla bu çocuklar, sürdürülebilir kalkınma alanındaki çalışmalarında STEM’den yararlanacaklar.

Sürdürülebilir olmayan çiftçiliğin etkisini ‘’Sürdürülebilir Çiftlik’’ projesi aracılığıyla deneyimliyor ve görüyorlar. Görme engelliler için ‘’Akıllı Baston’’ projesi prototipi oluşturuyorlar. ‘’Okyanus Temizleme Robotu’’ gezegeni kurtarmanın önemini kavramalarını sağlıyor.

Geleceğin kentlerini inşa edecek mühendis ve mimarlar, ekosisteme, bölgedeki insan ve tüm canlıların yaşamlarına ve bunların dünya üzerindeki etkilerine öncelik veren bireylerden oluşacak. Kültürel dönüşümü gerçekleştiren ve fark yaratan genç bireyler olarak, geleceğin liderleri olma yolunda ilerleyecekler.

Geleceğin fark yaratanları, ‘’Sürdürülebilirlik için STEM’’ yaklaşımıyla, teknolojik gelişmelerden faydalanmanın yanı sıra toplumsal farkındalık geliştirerek, sorumlu karar vermeyi öğreniyor, vicdanlarını kullanıyor ve toplumun kolektif refahını hesaba katarak düşünüyorlar. Twin Science programıyla eğitilen çocuklar, hepimizin hayal ettiği sürdürülebilir bir dünya yaratmak için STEM kullanıyor olacak.

Cemil Cihan Özalevli kimdir?

Twin Science & Robotics girişiminin kurucu ortağı ve İçerikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Cemil Cihan Özalevli, 2011 yılında Young Guru Academy’nin (YGA) sürdürülebilirlik ve iklim eğitimi konusunda farkındalığı artırmayı amaçlayan Dünya Bilim Hareketi projesinde gönüllü olarak çalışmaya başladı. 2013 yılında güneş enerjisi şirketi kurarak Türkiye’de bu alanda projeler hayata geçirdi.

MIT Innovators Under 35 ve Forbes 30 Under 30 listelerine giren Özalevli, Dünya Bilim Hareketi projesinde kullanılmak üzere Twin Science yaklaşımını geliştiren ekibe liderlik etti.

Kaynak:

https://www.weforum.org/agenda/2023/04/why-sustainability-must-become-an-integral-part-of-stem-education/

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar