‘Sürdürülebilir kalkınmaya odaklanarak girişimcilik çalışmalarımıza ağırlık vereceğiz’

‘Sürdürülebilir kalkınmaya odaklanarak girişimcilik çalışmalarımıza ağırlık vereceğiz’

Toplumdaki tüm dezavantajlı gruplara yönelik Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Finansal Bilinç, Girişimcilik ve Mülteci Çalışmaları gibi programlarla yerel, ulusal ve küresel düzeyde kamu politikalarına katkı sağlayan Habitat Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır’la derneğin projelerini ve hedeflerini konuştuk.

Habitat Derneği ne zaman ve nasıl kuruldu? Kuruluşundan bu yana vizyonu nedir?
Habitat Derneği, 1995 yılında Kopenhag Sosyal Kalkınma Zirvesi’nde ve Birleşmiş Milletler Habitat II Zirvesi için bir araya gelen gençler tarafından kuruldu. Habitat’ın kuruluş vizyonu; dünya gençliği ile Türkiye gençliği arasında iletişim köprüsü kurmaktı. Habitat, bu vizyon doğrultusunda gençlerin kapasitelerini geliştirmek ve uluslararası ortaklıklar kurmak adına birçok proje ve program geliştirdi. 1997’den bu yana Türkiye’nin 81 ilinde binlerce genç gönüllü ile din, dil, ırk, cinsiyet, cinsel yönelim ve siyasi görüş ayrımı yapmaksızın toplumdaki tüm dezavantajlı gruplara yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Finansal Bilinç, Girişimcilik ve Mülteci Çalışmaları Programlarımız kapsamında yürüttüğümüz kapasite artırıcı projelerimiz ile yerel, ulusal ve küresel düzeyde kamu politikalarına katkı sağlıyoruz. Kuruluşumuzdan itibaren bütün çalışmalarımızda hükümetler, yerel yönetimler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla çok paydaşlı ortaklıklar kurarak, örgütlü ve gönüllülük bilinciyle hareket ettik. Gençlerin sürdürülebilir kalkınmada etkin rol oynamasını hedefleyerek; Kent Konseyi, Gençlik, Kadın, Engelli ve Çocuk Meclisleri ile Ulusal Gençlik Parlamentosu’nun kurulmasına öncülük ettik. Bununla birlikte Gençlik Kültür Evleri ile TOBB Genç ve Kadın Girişimciler Kurulları gibi birçok mekanizmanın oluşmasına da destek verdik.

Habitat Derneği’nin çalışma alanları nelerdir?
Sürdürülebilir kalkınma alanında çalışan bir kurum olarak çalışmalarımız arasında bireylerin dijital becerilerini geliştirecek ve teknoloji konusunda farkındalıklarının artmasını sağlayan Bilgi ve İletişim Teknolojileri Programı ile yine bireylerin mali kaynaklarını doğru kullanmaları ve yönetmeleri konusunda toplumda finansal bilinç oluşmasını hedefleyen Finansal Bilinç Programı yer alıyor. Ayrıca girişimci ve girişimci olmak isteyen kişilerin iş fikirlerini eğitimlerle destekleyerek, onların mentorlarla buluşmalarını sağlayan Girişimcilik Programı ve Türkiye’de yaşayan mültecilerin ekonomiye katkı ve katılımlarını sağlamak, sosyal hayata uyumu destekleyen Mülteci Çalışmaları Programı ile çalışmalarımız toplam dört programdan oluşuyor.

Habitat Derneği’nin bu zamana kadar hayata geçirdiği projeler neler? Kuruluşumuzdan bu yana vizyonumuz ve misyonumuz doğrultusunda çok çeşitli projeler yürüttük. Bunlardan bazı örnekler verecek olursak, 24 ilde farklı hedef kitleleri ve paydaşlara yönelik olarak teknoloji ve girişimcilik eğitimlerini ulaştırdığımız Habitat Bilişim Akademileri, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Başbakanlık GAP Bölge Kalkınma İdaresi ortaklığında 2001-2006 yılları arasında yürüttüğümüz Güneydoğu Anadolu Gençlik için Sosyo-Ekonomik Gelişim Programı kapsamında dokuz ilde kurulan gençlik kültür evleri ve geliştirilen yeni projeler ile de bölgedeki gençlerin sorunlarına çözümler geliştirdik. T.C. Kalkınma Bakanlığı, Türkiye Vodafone Vakfı ve UNDP ortaklığında 2012 ile 2017 yılları arasında kurduğumuz Uluslararası Girişimcilik Merkezi’nde,Türkiye ve bölgedeki girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi ve girişimcilerin uluslararası rekabet edebilirliğine katkı sağlamayı hedefledik. 2017 ve 2019 yılları arasında Erzurum, Ardahan ve Kars illerinde TANAP ortaklığında yürüttüğümüz Habitat Sosyo-Ekonomik Kalkınma Programı (HASEKAP) ile bölgedeki beşeri sermayenin geliştirilmesini için destekleyici eğitim ve faaliyetler gerçekleştirdik.

Habitat Derneği’nin bundan sonraki süreçte hedefleri neler?
Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini odak noktamıza alarak girişimcilik ve teknoloji alanındaki çalışmalarımıza ağırlık vereceğiz. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz İstanbul Blockchain Okulu Projesi’yle blockchain teknolojisiyle ilgili vereceğimiz temel farkındalık ve uzmanlık eğitimleriyle Türkiye’deki bilişim sektörüne katkı sağlamayı hedefliyoruz. Kız Kardeşim Projesi Yerel Lezzet Programı’yla halihazırda yemek üzerine çalışan ve işletmesi olan girişimci kadınlara destek niteliğinde iş geliştirme hibesi, süreç boyunca markalaşma ve danışmanlık hizmeti sağlayacağız. 2019 yılı içinde İstanbul’da Yerel Lezzet Kampı düzenleyeceğiz. Uyum için İş Mentorları Projemiz ile Türkiyeli, Suriyeli veya diğer mülteci girişimcilerin iş birliği yapabilmesi amacıyla network ve iş geliştirme faaliyetleriyle istihdama, İMECE Projesi ve RIAC Projeleri kapsamında düzenlediğimiz müzik etkinliği ve Türkçe Konuşma Kulüpleri ile de sosyal uyuma destek veriyoruz. Son olarak önümüzdeki dönemde, yıllardır girişimcilik ekosisteminin gelişmesi üzerine yürüttüğümüz çalışmaları bir adım öteye taşıyoruz. Facebook ve TOBB ortaklığında yapay zekâ laboratuvarları ile maker atölyelerinin olduğu ve aynı zamanda çeşitli kuruluşlara da hizmet verebileceğimiz yeni inovasyon merkezimizde, çalışmalarımıza daha etkin bir şekilde devam edeceğiz. KOBİ’ler ve girişimcilere yönelik geliştirdiğimiz yeni eğitim içeriklerimizle, bu zamana kadar yürüttüğümüz çalışmaları ilerletmeyi hedefliyoruz. 

Kerem Efendioğlu
ADMINISTRATOR
PROFİL

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar