Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi #3: Sağlıklı Bireyler

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi #3: Sağlıklı Bireyler

Geçmiş yıllara kıyasla sağlıklı yaşam konusunda ilerleme sağlansa da, her yıl 6 milyondan fazla çocuk, beşinci yaş günlerini göremeden ölüyor. Her gün yüzlerce kadın ise hamilelik veya doğumla ilgili komplikasyonlardan dolayı yaşamını yitiriyor. Birleşmiş Milletler’in 2030 yılına kadar ulaşılması amacıyla koyduğu hedeflerin üçüncüsü Sağlıklı Bireyler, yetersiz kalan sağlık koşullarına ve bunun çözümüne odaklanıyor. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin üçüncüsü Sağlıklı Bireyler maddesini detaylarıyla inceledik.

Sağlıklı yaşamın güvence altına alınması toplumların refahı için önem taşıyor. Günümüzde gelişen teknolojiyle beraber tıp alanındaki çözümleri artırıp kolaylaştırsa da, Birleşmiş Milletler’in iki sene önce yayınladığı raporda 15 yaş altı yaklaşık 6,3 milyon çocuğun birçoğunun önlenebilir nedenler ya da hastalıklar yüzünden hayatını kaybettiği duyuruldu.

Geçtiğimiz senelerde yapılan çalışmalarla çocuk ölüm oranlarında AIDS, sıtma ve diğer hastalıklarla mücadelede ciddi ölçüde yol alındı. UNDP’nin verilerine göre, 1990 yılından bu yana anne ölümlerinde de yüzde 45, önlenebilir çocuk ölümlerinde dünya genelinde yüzde 50’yi aşan azalma görülse de, sağlık hizmetlerine erişimdeki eşitsizlikler devam ediyor. İnsanların sağlık sigortalarının olmaması, temel ilaçlara ve aşılara ulaşamaması sebebiyle önlenebilir hastalıklardan ölümler engellenemiyor.

Beş yaş altı 56 milyon çocuk risk altında
2017 yılında BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Dünya Sağlık Örgütü, BM Nüfus Birimi ve Dünya Bankası’nın yayınladığı ortak raporda, her beş saniyede 15 yaş altı bir çocuğun önlenebilir hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtildi. Bunun yanında, yeni doğan çocuk ölümlerinin, tüm ölümlerin yaklaşık yarısını oluşturması sağlık konusundaki tedbirler için bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini gösteriyor. Raporda, tedbir alınmadığı takdirde dünyadaki beş yaş altı 56 milyon çocuğun sağlıklı yaşam koşullarına sahip olmadığı için ölüm riski olduğu da belirtiliyor.

Tofaş’tan çalışanlara vücut yaşı ölçümü
Geleneksel sağlık yöntemleri, hastalıkları reaktif bir şekilde iyileştirmeye odaklanır. Tofaş ise kurduğu sistemle hastalıkları beklemek yerine çalışanlarına proaktif bir program sunuyor. Tanita cihazıyla çalışanların vücut yaşı ölçülüyor ve gerçek yaşlarıyla karşılaştırılıyor. Elde edilen verilerle, çalışanların beslenme alışkanlıklarıyla sağlık sorunları arasındaki ilişki belirlenerek çalışanlar yüksek/düşük risk veya normal şeklinde sınıflandırılıyor. Bu sınıflandırmalar sayesinde çalışanların kendilerine özgü beslenme programları geliştiriyor, gerekirse doktor gözetiminde durumlarının kontrolü sağlanıyor. Bu sistem sayesinde sürdürülebilir ve profesyonel bir sağlık yönetimi yapılırken aynı zamanda çalışanlar sağlıklı beslenme alışkanlıklarına sahip oldu. 

Dünya Sağlık Örgütü’nden Irak’a büyük yardım
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Irak’ta Musul yakınlarındaki üç travma ve iki doğum hastanesini yönetmek, görevlendirmek ve işletmek için Aspen Medikal’i görevlendirdi.  Aspen, Irak Sağlık Bakanlığı’ndan (SB) klinisyenler tarafından destekleniyor. Projenin kilit bir parçası, hastanelerin Sağlık Bakanlığı’na geçiş planının temelini oluşturan bir strateji geliştirmekti. Aspen, hastanelerinin operasyonel ve klinik sorumluluklarını Sağlık Bakanlığı’na devretmek için tasarladığı eğitim ve geçiş planını sundu. Bu plan, Iraklı sağlık profesyonellerinin işe alınmasını da içeriyordu. Aspen, 48 bin ağır yaralıyı tedavi etti ve 3 binden fazla bebek doğumu gerçekleştirdi. Iraklı klinisyenler, özellikle de kadın sağlık profesyonelleri, sağlık hizmeti bulunmayan bölgelere geri dönmeye teşvik edildi ve şimdi Irak Sağlık Bakanlığı SB tesisleri işletiyor.  

Sağlıklı yaşam için topluma nasıl yardım edebiliriz?
Kulaktan dolma değil, güvenilir bilgilere dayalı seçimler yaparak ve çocukların aşılatmak yoluyla kendi sağlığımızı güçlendirerek ve koruyarak işe başlayabiliriz. Sağlıklı bir yaşam ve kaliteli sağlık hizmetlerine herkesin erişme hakkı olduğu konusunda farkındalığı artırmak için çalışabiliriz.

Kerem Efendioğlu
ADMINISTRATOR
PROFİL

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar