Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi #2: Açlığa Son

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi #2: Açlığa Son

Dünyada herkese yetecek kadar yiyecek olmasına rağmen günümüzde her dokuz kişiden biri kronik açlık çekiyor. Uygulanan kalkınma politikalarına rağmen savaşlar ve iklim değişikliği nedeniyle son üç yıldır açlık çeken insan sayısı artıyor. Birleşmiş Milletler’in 2030 yılına kadar ulaşılması amacıyla koyduğu hedeflerin ikincisi Açlığa Son, bu sorunların çözümüne odaklanıyor. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin ikincisi Açlığa Son maddesini detaylarıyla inceledik.[

Günümüzde aşırı açlık ve yetersiz beslenme birçok ülkede kalkınmanın önünde büyük bir engel olarak duruyor. Son 20 yıldaki hızlı ekonomik büyüme ve tarımsal verimlilikteki artışla yetersiz beslenen insanların sayısında yarıdan fazla azalma sağlansa da, son üç yıldır rüzgar tersine esiyor. Dünya Gıda Programı (WFP), BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ve BM Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) iş birliğiyle hazırlanan raporun 2018 verilerine göre, dünyada açlık çekenlerin sayısı son üç yılda artış göstererek 821 milyona ulaştı. Bu sayı, açlık konusunda dünyanın on yıl önceki düzeye gerilediğini gösteriyor ve maalesef, dünyada beş yaşın altındaki çocukların yüzde 22’si, açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle gelişme bozuklukları yaşıyor.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, 2030 yılına kadar açlık ve yetersiz beslenmenin her biçimini sona erdirmeyi, başta çocuklar olmak üzere tüm insanların yıl boyunca yeterli besine sahip olmalarını hedefliyor. Açlığa son hedefi, küçük çiftçilerin desteklenmesi ve arazi, teknoloji ve piyasalara eşit erişimlerini destekleyen sürdürülebilir tarım uygulamalarının teşvik edilmesini kapsıyor. Bunların yanında, tarımda verimliliği artırmak için altyapı ve teknolojiye yatırım yapılması için uluslararası iş birlikleri gerekiyor.

En büyük neden savaşlar ve ilkim değişikliği 
Dünyada herkese yetecek kadar gıda üretilmesine rağmen hâlâ yüz milyonlarca insanın açlık çekmesinin ve açlık çeken insanların sayısının artmasının başlıca sebepleri ise savaşlar ve iklim değişikliği. Yaşanan çatışmalar ve iklim değişikliği nedeniyle geride kalan yıllarda uygulanan kalkınma politikaları sayesinde elde edilen kazanımları tehdit ediyor.

FAO’nun açlığa karşı sürdürdüğü uygulamalar

Birleşmiş Milletler’in gıda ve tarımla ilgili kuruluşu FAO, Açlığa Son hedefi kapsamında ülkelerin taahhütlerini yerine getirmelerine yardımcı oluyor. Cabo Verde, Gambiya ve Senegal’de FAO’nun teknik uzmanlığıyla kurulan “Sahel bölgesi için bir milyon su deposu” programı kapsamında yağmur suyu toplama ve depolama sistemleri kullanılıyor. Bu sistemler, başta kadınlar olmak üzere dezavantajlı toplulukların temiz suya erişmesine ve suyu depolamasına yardımcı oluyor. Böylece ailelerin tarımsal üretimleri ve dayanıklılıkları artırılarak beslenme koşulları iyileştiriliyor.

Güney Sudan’da çiftçilerin, temel besinleri mısır olan güz tırtıllarıyla mücadele etmesine yardım eden FAO, Sahraaltı Afrika’da ise bu tırtılların tespit edilmesini, istila düzeylerinin bildirilmesini ve tırtılların yayılmasını engellemeye yardımcı olmak için bilgilerin paylaşıldığı bir cep telefonu uygulaması geliştirdi.

Artık gıdalardan değer yaratan girişim: Fazla Gıda
Türkiye’de 2015 yılında kurulan Fazla Gıda sosyal girişimi açlığa son hedefi doğrultusunda, gıda tedarik zincirinde oluşan gıda atığının 2030 yılına kadar yüzde 50 azaltılması ve işletmelerin gıda fazlasıyla değer kazanması için teknoloji çözümleri üretiyor. Yaptıkları artık gıda stoklarını bağışlama, satma ve geri dönüştürmeyle ve oluşturdukları atık yönetim sisteminin süreç takibini ve raporlamasını yaparak bir pazar yaratıyor. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından desteklenen Accelerate 2030 Hızlandırma Programı’na seçilen dünyadaki dokuz etki odaklı girişimden biri olan Fazla Gıda, sadece Türkiye’de değil dünyada da etkin şekilde gıda atığı ve açlıkla mücadelede teknoloji altyapısıyla çözümler üretiyor.

Açlığa son vermek için biz neler yapabiliriz?
Açlığa son vermek için UNDP, bize farklı fikirler veriyor. Ev, iş ve mahalle yaşantımızda değişikliğe giderek küçük çiftçileri ve pazarları destekleyebilir, daha çok sürdürülebilir gıdaları tercih edebilir, gıda israfıyla mücadele edebiliriz. Bir seçmen olarak da gücümüzü kullanabilir, hükümetlerden ve iş dünyasından açlığı sonlandıracak tercihler yapmalarını isteyebiliriz.

Kerem Efendioğlu
ADMINISTRATOR
PROFİL

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar