Stockholm+50 toplantısı 2-3 Haziran’da gerçekleşecek

Stockholm+50 toplantısı 2-3 Haziran’da gerçekleşecek

Dünya liderleri ve hükümetler, iş dünyası, genç aktivistler, uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum temsilcilerinin bir araya geleceği, tüm canlıların refahı için sağlıklı bir gezegene doğru harekete geçmeyi amaçlayan uluslararası Stockholm+50 toplantısı 2-3 Haziran 2022 tarihinde İsveç’te gerçekleşecek.

Dünyamızın acil durum sinyalleri verdiği gelişmelerin ışığında yapılacak toplantıda, iklim değişikliği, doğa ve biyolojik çeşitlilik kaybı, kirlilik ve atıktan oluşan üçlü gezegen krizinin ele alınarak, eylem planı oluşturulması amaçlanıyor.

Stockholm+50 konferansı nedir?

İsveç ve Kenya’nın ortak ev sahipliğinde ‘’herkesin refahı için sağlıklı bir gezegen’’ teması altında gerçekleşecek olan Stockholm+50 toplantısında, yeni bir küresel işbirliği çağına işaret eden Stockholm Birleşmiş Milletler Beşeri Çevre Konferansı’nın 50. yıldönümü kutlanacak.

1972 yılında yapılan ilk konferansta 113 ülke, Stockholm Bildirgesi’ni ve İnsan Çevresi için Eylem Planını kabul ederek, çevre ile ilgili kaygıları uluslararası gündemin ön safhalarına yerleştirme görevini yerine getirdi.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın (UNEP) oluşturulmasına zemin yaratan konferans, çevre, ekonomik büyüme ve insan refahı arasındaki bağlantılar konusunda sanayileşmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında önemli diyalogların başlatılmasına yol açtı.

Stockholm+50, sağlıklı bir gezegene doğru olan yolculuğumuzda önemli bir dönüm noktasını oluşturuyor. 50 yıllık çevresel eylem üzerine inşa etme, kutlama ve düşünme fırsatı sunuyor.

Üçlü gezegen krizi nedir?

Üçlü gezegen krizi, insan ve sağlığını tehdit eden birbiriyle bağlantılı üç konudan oluşuyor: iklim değişikliği, doğa ve biyolojik çeşitlilik, kirlilik ve atık.

İklim krizi, gıda ve su kıtlığını olumsuz etkileyen fırtına ve kuraklık gibi aşırı hava olaylarının giderek daha sık ve şiddetli yaşanmasına neden oluyor.

İnsan kaynaklı faaliyetler karaların yüzde 77’sini ve okyanusların yüzde 87’sini değiştirdi. Aşırı kullanım ve yanlış yönetim nedeniyle 2 milyar hektardan fazla arazi bozuluyor ve bir milyon canlı türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Küresel halk sağlığına yönelik en büyük çevresel tehdit olan hava kirliliği, her yıl tahmini olarak 7 milyon bireyin erken ölümüne neden oluyor.

Okyanuslara her yıl 11 milyon metrik ton plastik atık dahil oluyor. Buna ek olarak her yıl 50 milyon ton e-atık üretiliyor.

Stockholm+50’de gezegenin acil durumu ele alınacak

Stockholm+50’nin, küresel çerçevede sosyal ve ekonomik ilerleme, refah ve dayanıklılık için gerekli olan sağlıklı bir gezegene ulaşma yolunda 2030 Gündeminin ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin uygulanmasının hızlandırılmasına yardımcı olacağı bekleniyor.

Dünyanın dört bir yanından geniş bir paydaş grubuna ev sahipliği yapacak olan toplantının, çevre sorunlarının ele alınmasında çok aktörlü, çok sektörlü bir yaklaşımın ve işbirlikçi eylemin önemini vurgulayacağı belirtiliyor.

Stockholm+50 ayrıca, Dünya’yı korumak ve yaşam destek sistemlerinin herkesin kullanımına açık olmasını sağlamak için nesiller arası sorumluluğumuzun altını çiziyor.

50 yıldan bu yana gezegenin en büyük çevresel zorluklarıyla yüzleşmek için bir araya gelinen toplantılar sonucunda, uluslararası cıva ticaretinin kısıtlanması, tehlikeli kimyasalların yasaklanması ve yenilenebilir enerji fiyatlarının düşmesi gibi somut çıktılar elde edildi.

Gelecek 50 yıl için, çevre, yoksulluğun azaltılması ve insan hakları konularında gereken eylemlerin hızlandırılması ihtiyacına dikkat çekiliyor.

Stockholm+50, yeniden bir dönüm noktası olmak ve insanlığı sağlıklı bir gezegene ve herkesin refahına giden yola yönlendirmek için önemli bir fırsat sunuyor.

Kaynak:

https://www.stockholm50.global/news-and-stories/what-you-need-know-about-stockholm50

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar