STK ve platformlar deprem bölgesi için çalışmalarına devam ediyor

STK ve platformlar deprem bölgesi için çalışmalarına devam ediyor

Yaralarını hep birlikte sarmaya devam ettiğimiz 6 Şubat deprem felaketinin yıl dönümü yaklaşırken, bölgeye dair ihtiyaçları takip ederek destek olunabilecek alanlar, projeler ve sivil toplum kuruluşlarından bazılarını derledik.

6 Şubat ve 20 Şubat 2023 tarihlerinde gerçekleşen, Türkiye’de 11 ilde yıkıcı etkileri olan ve 14 milyonun üzerinde kişinin doğrudan ve dolaylı olarak etkilendiği depremler sonrasında “Deprem Sonrası Tarımsal Değer Zincirleri Analiz Raporu”nun sonuçlarına göre, depremin yarattığı maddi hasar 34,2 milyar dolar olarak belirlendi. 3,3 milyondan fazla insan evsiz kaldı.

6 Şubat deprem felaketinin yıl dönümü yaklaşırken bölgelerde hâlâ barınma, beslenme, eğitim, hijyen gibi pek çok farklı alanda ihtiyaçlar yaşamı zorlaştırmaya devam ediyor.

Deprem bölgesi için çalışmalarını sürdüren platform ve sivil toplum kuruluşları şöyle:

LOCAL MAKERS DAYANIŞMA AĞI

Adil, sürdürülebilir ve lokal ürünleri ve üreticilerini bir araya getiren Local Makers markası, dayanışma çağrısıyla deprem bölgesindeki lokal üreticilerin üretim, satış, dağıtım aşamalarında yaşadığı tüm insani ve ekonomik engelleri kaldırmak için adımlar atmaya devam ediyor.

16 Şubat 2023 tarihinde başlattığı destek çağrısıyla deprem bölgelerindeki lokal ve butik üreticilerle ilgili bilgileri toplamaya başlayan Local Makers Dayanışma Ağı, web sitesinde yaptığı açıklamada çağrısının ardından başvuru formunu dolduran üreticiler ve ekibinin bölgedeki üreticilerin bilgilerini derlemesi ile bir dizin oluşturarak gündemin yoğunluğu ve sosyal medyanın hızlı akışı içerisinde bu bilgilerin zamansız ve erişilebilir bir yerde kalmasını hedefliyor.

Bölgedeki üreticilere yardım etmek isteyen herkesin faydalanabileceği açık kaynaklı Local Makers web sitesinin “Kurumsal Destek” sayfası üzerinden sağlanabilecek desteklerin belirtilmesi ve bölgedeki yerel üreticilerin yeniden sisteme katılabilmesi mümkün.

İHTİYAÇ HARİTASI

Afet Platformu üyeleri arasında yer alan İhtiyaç Haritası, ihtiyaç sahiplerini destek olmak isteyen birey, kurum ve kuruluşlarla buluşturmaya devam ediyor. Destek olmak isteyen kurumlar haritalandırma metoduyla deprem bölgesinde tespit edilen ihtiyaçlardan çalışma alanları ile bağlantılı olanları saptayarak bununla birlikte çalışma alanından bağımsız olarak bölgedeki ihtiyaçların bazılarını sahiplenerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırabiliyor.

https://ihtiyacharitasi.org/

ROBOTEL TÜRKİYE

El ve parmak ihtiyacı duyan bireylere, özellikle çocuklara, üç boyutlu yazıcılarla kişiye özel üretilmiş, ekonomik ve kullanılabilir mekanik ellerin ücretsiz paylaşılmasını sağlayan Robot El Derneği, depremde uzuv kaybı yaşamış 1.500 çocuğa robotel yapma hedefi koyduğunu belirtti. Derneğe dilenen sayıda çocuk için robotel yapımına dair bağış gerçekleştirilebilir. 1 çocuk için destek bedeli 15.000 TL’dir.

https://robotel.org/

SİVİL ALAN HAREKET AĞI (SAHA)

Afetlerin yıkıcı etkileriyle başa çıkmak için bir araya gelmiş, depremden sonra harekete geçen uzmanlar ve sıra dışı aktörlerin yer aldığı bir oluşum olan Sivil Alan Hareket Ağı (SAHA), deprem sonrası travmatik deneyimlere maruz kalan çocuklara yönelik duygusal destek sağlamak amacıyla bir terapi oyuncak modeli olan CanKucak Projesi’ni hayata geçirdi.

SAHA, altı aylık program süresince Hatay bölgesindeki 1000 çocuğa travma sonrası destek sağlamak ve iyileşme süreçlerine katkıda bulunmak üzere CanKucak Sertifikasyon Programını tamamlamış uygulayıcılar yetiştirmeyi, terapötik oyuncakların dağıtımını ve etki sürecinin takip edilmesini planl​ıyor.

https://sivilalanhareketagi.org/

SOSYAL ZİNCİR

Deprem bölgesindeki üretici ve KOBİ’leri toptan satın alma fırsatlarıyla eşleştiren ücretsiz bir sosyal girişim olan Sosyal Zincir, depremden etkilenen üreticileri kamu, sivil toplum ve özel sektörden satın alma birimleriyle buluşturarak, işletmeden işletmeye (B2B) eşleştirme yapılmasını sağlıyor.

Deprem bölgesinde yer alan üreticiler ile işbirlikleri sağlama imkanı sunan Sosyal Zincir ile satın almacı kurumlar arasında da yer almak mümkün. Böylelikle ihtiyaca uygun üreticiler ile eşleşerek ihtiyaçlar karşılanabilirken hem de bölgedeki üreticilerin ekonomik kalkınmasına destek olunabilir.

https://sosyalzincir.org/satin-almacilar

TEMEL İHTİYAÇ DERNEĞİ (TİDER)

İnsanların temel ihtiyaçlarına adil ve eşit şekilde ulaşabilmesi için gıda bankacılığını yaygınlaştırma çalışmaları yürüten Temel İhtiyaç Derneği (TİDER), Adıyaman Milli Eğitim Müdürlüğü ve Adıyaman Öğretmen Evi ile işbirliği içinde destek projesi hayata geçirdi. TİDER proje ile Adıyaman merkez ve ilçelerinde birleştirilmiş sınıflarda eğitim gören 462 ilköğretim öğrencisinin 2023-2024 eğitim-öğretim yılının sonuna kadar, her gün 3 kap sıcak yemek ile sağlıklı, besleyici ve temiz içerikli gıdaya erişmesine destek olunmasını sağlıyor.

Destek olmak isteyen kurumların dilediği gün/hafta/ay boyunca bu öğrencilerin beslenmelerine destek sağlaması mümkün Bir öğrenci için bir öğün 30 TL, bir hafta beslenmesi ise 150 TL’dir.

https://tider.org/

TOPRAKTAN TABAĞA TARIMSAL KALKINMA KOOPERATİFİ

Şef Ebru Baybara Demir tarafından oluşturulan Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, yarattığı ekosistem ile geleneksel kooperatif algısını kadınların bir şekilde yaptıkları üretimi amatör bir ruhla satışa sunması algısından stratejik planlama gerektiren bir yönetim modeli noktasına taşıdı.

Deprem bölgesinde yer alan anaokulu ve ilköğretim öğrencileri için okullarda kahvaltı paketine destek olmak için;

100 öğrencilik kahvaltı paketi: 3.500 TL​

500 öğrencilik kahvaltı paketi: 17.500 TL​

1.000 öğrencilik kahvaltı paketi: 35.000 TL​

https://www.topraktantabaga.com.tr/deprem-bolgesine-gonderilecek-yardimlar

TÜRK EĞİTİM DERNEĞİ (TED)

Eğitim alanında sivil inisiyatifin etkinleştirilmesini, okul öncesinden yüksek öğretime kadar tüm boyutlarda yaptığı eğitim çalışmalarını ülke çapında ve uluslararası düzeyde sürdürmeyi amaçlayan Türk Eğitim Derneği (TED), ebeveyn kaybı yaşamış olan çocuklara destek olmayı hedefleyen Deprem Geleceğimizi Yıkmasın kampanyasını hayata geçirdi. Kampanyaya bağışçı olarak dilenen sayıda öğrenci için yapılan düzenli veya tek seferlik bağışlarla destek olunabilir.

TÜBİSAD

Türkiye’de e-dönüşümü sağlayacak ulusal projeler üretmek, bu projeleri diğer sivil toplum örgütleri, kamuoyu, kamu ve özel sektör kuruluşlarıyla paylaşarak tüm kesimlerin desteğini almak amacıyla çalışmalarını yürüten Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), afet bölgesindeki bireyleri teknolojiyle buluşturmaya devam ediyor.

Afet Bölgesinde bulunan bireylerin eğitim, sosyal ve çalışma hayatlarında meydana gelen kayıplar nedeniyle artan fırsat eşitsizliğini azaltmak ve nitelikli topluluklar yaratmak hedefiyle öğrencilerin örgün teknoloji eğitimine ulaşması, farklı yaş grubundaki bireylerin ihtiyaçlarına yönelik beceri ve sosyal destek almalarını sağlayarak afet bölgesi ve Türkiye’nin kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında 11 teknolojik eğitim konteyneri (TEK) ve teknolojik eğitim sınıfı (TES) kuruldu. 2024 yılı sonuna kadar da 24 adet TEK/TES kurmak hedefleniyor.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar