Sosyal faydayı tasarımla buluşturan sosyal girişim: Industree Foundation

Sosyal faydayı tasarımla buluşturan sosyal girişim: Industree Foundation

Kırsal kesimlerde geleneksel üretim yapan zanaatkarları organize ederek sürdürülebilir işletmeler yaratmalarına ve kolektif üretimlerini global pazarlara ulaştırmalarına olanak sağlayan sosyal girişim Industree Foundation, 2000 yılında Neelam Chibber tarafından Hindistan’da kuruldu. Şimdilerde ülke sınırlarını aşarak 200 bin üreticiye ulaşan, döngüsel ekonomi ilkelerine göre üretim yapan bu girişim, doğal liflerden üretilen tasarımlarıyla sürdürülebilir bir yaratıcı sektör yaratmanın mümkün olduğunu gösteriyor.

Industree Foundation’ın kurucusu Neelam Chibber, endüstriyel tasarım bölümünden mezun olduktan sonra yerel zanaatkarlarla ilgilenen kamu kurumlarına danışmanlık vermeye başladı. Ancak Chibber, yerel üreticilerin tasarımlarını danışmanlık alan kurumların mağazalarında hiç görmediğini fark etti ve 1994 yılında kırsal üreticilerin pazara ulaşmasını sağlamak için ilk adımlarını attı. Ardından hükümetle irtibata geçen Chibber, üreticilere hibe ve yardım programları sağlayarak kendilerini geliştirebilecekleri bir ekosistem yaratmalarına öncülük etti. Böylece Industree Foundation’ın hikayesi başlamış oldu.

Muz ağacı liflerinden sepetler, yapraklardan çantalar

Kırsal alanlarda yaşayan üretici toplulukların geleneksel becerilerini değerlendirmelerine olanak sağlayan sosyal girişim, üreticilerini işe almak yerine ortaklık modeliyle çalışıyor. Bir arada yaşayan üreticiler, Industree Foundation sayesinde organize olarak küçük işletmeler kuruyor ve beraber üretim yapıyor. Bu yerel işletmeler tarafından üretilen tasarımlar, Neelam Chibber tarafından kurulan Mother Earth isimli marka altında tüketiciyle buluşuyor ve H&M, IKEA gibi müşteriler sayesinde de global pazarlara ulaşabiliyor.

Sürdürülebilir ve etik bir üretim yapmayı ana amacı haline getiren Industree, küçük çiftçilerle işbirliği yaparak bambu, yaprak ve ağaç lifleri gibi doğal malzemelerden üretim yapıyor. Ayrıca enerji ihtiyacını yenilenebilir enerji kaynaklarından gidererek ve atığı minimize etmeye çalışarak gezegenimize verdiği zararı minimuma indirmek için çalışıyor.

Chibber: “Bugün ihtiyacımız olan şey sosyal girişimcilik”

Üretici topluluğunun çoğunluğu kırsal kesimlerde yaşayan ve eğitime ulaşımı kısıtlı olan kadınlardan oluşan Industree Foundation’ın 2021 yıllık raporuna göre, kadın üreticilerin yüzde 77.4’ü toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık kazandığı görülüyor. COVID-19 sebebiyle oldukça zor geçen bu dönemde bile geliştirme programına devam eden Industree, 2021 yılında 2 bin 333 kadın üreticinin işgücüne katılmasını sağladı. Bu zor dönemin sürdürülebilir ve etik üretim ve tüketimin değerini ortaya koyduğunu düşünen Chibber, “Bugün ihtiyacımız olan şey sosyal girişimcilik” diyerek 2030 yılında 3 milyon kadına ulaşmayı hedeflediklerini belirtiyor.

Üreticilerine verdiği eğitimlerle onları sadece ekonomik alanda değil, sosyal ve toplumsal alanlarda da destekleyen Industree, kapsayıcı bir kalkınma için sosyal girişimciliğin değerini gözler önüne seriyor.

Kaynakça:

https://www.entrepreneur.com/article/367372

https://economictimes.indiatimes.com/people-places/social-entrepreneur-neelam-chibber-founder-industree/articleshow/6069523.cms?from=mdr

https://www.industree.org.in/wp-content/uploads/2013/11/Annual-Report-2021-LR.pdf

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar