Sabancı Vakfı 8. Kısa Film Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu

<br>Sabancı Vakfı 8. Kısa Film Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu

Bu yıl sekizincisi düzenlenen Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması 17 Ocak’ta Sabancı Center’da düzenlenen törenle finale kalan 12 film arasından üçünü ödüllendirdi. Ayrıca ilk defa bu yıl Sosyal Etki Ödülü alanında da ödül verildi.

Toplumsal gelişmenin bireylerin potansiyelinin ortaya çıkartılması ve ilham veren hikayelerin toplumla paylaşılmasıyla mümkün olacağı anlayışıyla çok sayıda projeyi destekleyen Sabancı Vakfı, toplumsal sorunların sanat aracılığıyla ele alınmasını desteklemek amacıyla 2016 yılından bu yana her yıl Kısa Film Yarışması düzenliyor.

Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışmasının amacı, sinemanın yaratıcı bakış açısı ve etki gücünden yararlanarak toplumsal konulara farkındalık yaratmak. Özellikle iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konularına dikkat çekmek, bu yönde harekete geçirici bir etki yaratmak ve toplumsal diyalog ortamı sağlamak yarışmanın hedefleri arasında yer alıyor.

Geçtiğimiz yıllarda ‘’Mülteci Kadınlar’, ‘Çocuk İşçiler’, ‘Ayrımcılık’, ‘Dijital Yalnızlık’, ‘Değişen İklimler, Değişen Hayatlar’, ‘Yeni Dünyada Yeni Meslekler’, ‘Ne Eğitimde Ne İstihdamda Yer Alan Genç Kadınlar’ temaları ile gerçekleştirilen Kısa Film Yarışmasının bu yılki teması ‘Su Krizi’ olarak belirlendi.

Sabancı Center’da ‘’Kısacası Susuzluk Çekiyoruz’’ sloganıyla sekizincisi düzenlenen ve ‘Su Krizi’ temasına odaklanan yarışmada 12 film finale kalırken, yönetmenlerin çoğunun 35 yaş ve altında olması dikkat çekti.

Yarışma duyurusunun yapıldığı andan itibaren Türkiye’nin 23 şehrinden 163 kısa film başvurusu geldi

Kısa Film Yarışması ile yeni sanatçıların yetişmesine destek olmayı hedefleyen Sabancı Vakfı, her sene yarışmaya başvuran tüm eser sahiplerini sinema ve televizyon dünyasının önemli isimleriyle bir araya getiriyor. Bu yılın jürisinde ünlü tiyatro oyuncusu Tilbe Saran, Salih Bademci ve film eleştirmeni Alin Taşcıyan da yer aldı.

Uzun soluklu kültür ve sanat projesine enerjisiyle başından beri destek veren Yekta Kopan’ın renkli sunumuyla gerçekleşen etkinlikte üç film ödül almaya hak kazandı.

Su krizi teması ile dünya üzerinde yaşayan tüm canlılar için ciddi bir tehdit oluşturan sorunun büyüklüğüne farkındalık oluşturmayı amaçlayan Kısa Film Yarışmasının kazananları:

Sinan Kaldan’ın yönetmenliğini yaptığı ‘Vahşi’ filmi mansiyon ödülü aldı.

Üçüncülük ödülü, yönetmen Mehmet Gürü Avcu’nun ’Antorposen’ adlı filmine verildi. Ödülü, 2016 yılından bu yana Sabancı Vakfı Kısa Film Platformu’nun sanat yönetmenliğini yapan Zeynep Atakan takdim etti.

İkincilik ödülü, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan tarafından ‘Sana Doğru’isimli filmin yönetmeni Cihan Yıldırım’a takdim edildi.

‘Düşlerdeki Hayat’ filmi ile birincilik ödülüne layık görülen filmin yönetmeni Can Yeşiloğlu ödülünü, Sabancı Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’dan aldı.

Sinan Kaldan’ın yönetmenliğini yaptığı ‘Vahşi’ filmi mansiyon ödülü almaya hak kazanırken, bu yıl ilk defa verilen Sosyal Etki Ödülü de ikincilik kazanan ‘Sona Doğru’ filmine verildi. 

Yarışmada birincilik alan filme 60 bin TL, ikinciye 40 bin TL, üçüncüye ise 25 bin TL ödül verilecek. Bu yıl ilk defa verilen Sosyal Etki Ödülü de 25 bin TL ile ödüllendirilecek.

Etkinlikte yapılan önemli bir açıklamada, Avrupa’daki sinema endüstrisini desteklemek ve her yaştan izleyiciyi Avrupa sineması hakkında eğitmek amacıyla faaliyet gösteren Avrupa Film Akademisi tarafından Berlin’de 36’ncısı gerçekleştirilen yarışmada Sürdürülebilirlik Ödülü’ne (Prix Film4Climate) layık görülen ismin, Sabancı Holding Yönetim Kurulu ve Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı olduğu duyuruldu.

50 yıllık geçmişe sahip bir vakıf olarak, toplumsal sorunlara sinema yoluyla dikkat çekmek amacıyla 8 yıl önce Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması’nı başlattıklarını aktaran Güler Sabancı: 

‘Dünyanın geleceği ve toplumsal gelişim için sinemanın dönüştürücü rolüne ve toplumsal sorunlara ışık tutma konusundaki gücüne inanıyoruz. Dünyamız iklim aciliyeti, artan eşitsizlikler ve yoksullukların getirdiği çoklu krizlerle mücadele ediyor. Bu seneki konumuz olan su krizi en baskın tema olarak karşımıza çıkıyor. Küresel nüfusun yüzde 40’ı halihazırda su kıtlığı yaşıyor. Bu krizlerin üstesinden gelmek için kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında iş birliği hayati önem taşıyor. Bu sayede sürdürülebilir bir dünya için çözümlere birlikte katkıda bulanabileceğimize inanıyorum’’ değerlendirmesini yaptı.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar