Patagonya’nın plastik atıklardan ürettiği yeni montu  

Patagonya’nın plastik atıklardan ürettiği yeni montu  

Kosta Rika her gün 4 ton plastik üretiyor ve bunun beşte biri nehirlere ve sahillere karışıyor.

Bionic adlı bir şirket bu sorunun üstesinden gelmek için sahillerde ve nehirlerde biriken plastikleri toplatıyor ve ardından bu atıkları kullanarak yüksek performanslı Gore-Tex kumaşlara dönüştürüyor.

Patagonya’nın Stromshadow adıyla ürettiği yeni parkası, okyanuslarda biriken plastikten elde ediliyor. Markanın şimdiye kadar ürettiği en sıcak tutan dış giyim ürünü olan parka, hava koşullarına dayanıklı ve hiçbir toksik kimyasal içermiyor.

Bu ürün, yenilikçi sürdürülebilir malzemelerin son birkaç yılda ne kadar ilerlediğinin kanıtı.

Patagonya’nın erkek outdoor giyim bölümü ürün direktörü Mark Little, iki yıldır bu parka üzerinde çalıştığını belirtiyor ve ‘’hem dayanıklı hem de stil açısından uzun süre kullanılabilecek zamansız parçalar üretmeye kendimizi adadık’’ diyor.

Patagonya’nın tasarım ilkeleri

Sürdürülebilirlik söz konusu olduğunda Patagonya markasının çok güçlü tasarım ilkeleri var.

Kamuoyuna tek hissedarının Dünya olduğunu açıklayan şirket, yöneticilerinin gezegene fayda sağlayacak kararlar almaya odaklanmasını sağlamak için tasarlanan ‘’Patagonia Purpose Trust’’ girişimini hayata geçirdi.

Piyasadaki geri dönüştürülmüş plastiklerin çoğu, belediyenin geri dönüşüm sistemi aracılığıyla toplanan eski su şişelerinden oluşuyor. Patagonya bu tür geri dönüştürülmüş plastiği 2000 yılında kullanmaya başladı ve bunu yapan moda markaları arasında ilk sıralarda yer aldı.

Little, okyanusta biriken plastiğin toplanması ve geri dönüştürülmesinin çok daha zor bir işlem olduğunu söylüyor. Bu sorunun üstesinden gelmek isteyen Patagonya, Bionic girişimi ile ortak oldu.

Kıyıya vuran çok sayıda plastiğin bulunduğu Orta Amerika ve Asya kıyılarında çalışan Bionic girişimi, şişelerin toplanmasına yardımcı olmaları için yerel toplulukları işe alarak sosyal bir etkiye imza atıyor. Öte yandan toplanan bu plastik yığınları Kosta Rika’nın Cobano kentindeki geri kazanım tesislerinde ipliğe dönüştürülerek çevresel etki yaratılmasına olanak sağlıyor.

Bionic girişiminin kurucu ortağı Tim Coombs, bu sürecin geleneksel geri dönüşüm kutularından toplanan plastiklerin işlenmesinden çok daha karmaşık olduğunu aktarıyor. Bu alanda uzman mühendisliğin devreye girdiğini belirtiyor.

Dış giyim kumaş üretiminde önde gelen malzeme bilimi şirketi olan Gore-Tex, yüksek teknolojili kumaşların yaratılmasına yardımcı olmak için Bionic girişimi ile yakın işbirliği içinde.

Bionic girişimi ve Gore-Tex ile uzun vadeli ortaklık kuran Patagonya, bu ortaklığın, deniz plastiği kullanan sektördeki diğer markaların operasyonlarını ölçeklendirmelerine yardımcı olacağını umuyor. Markaları etkilemek ve müşterileri ürünlerde kullanılan malzemeler konusunda eğitmek için yol gösterici olmaya çalışıyor.

Kaynak:

https://www.fastcompany.com/90970505/patagonia-just-designed-its-warmest-coat-ever-and-its-made-from-trash?utm_source=newsletters&utm_medium=email&utm_campaign=FC%20-%20Compass%20Newsletter.Newsletter%20-%20FC%20-%20Compass%2010-25-23&leadId=533554&mkt_tok=NjEwLUxFRS04NzIAAAGPBB_iV9-TgFsCLo-e04n8UdlqkPMdxqk9w1Kjnle7raLhM_INZgWBv9MCe6cjQ4ZbDHOF-AamAeISf8-02TCO5LdLOWd2TyI5MtIrbYY

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar