Pandemi sonrasında işgücüne dahil edilen çocuk sayısında artış var

Pandemi sonrasında işgücüne dahil edilen çocuk sayısında artış var

Güney Afrika’da beşincisi düzenlenen Küresel Çocuk İşçiliğinin Ortadan Kaldırılması Konferansı’nda, 2025 yılına kadar çocuk işçiliğinin sonlandırılması için daha fazla çaba gösterilmesi çağrısında bulunuldu.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından Mayıs ayında Durban’da gerçekleştirilen konferansta yapılan eylem çağrısı, çalışmaya zorlanan çocuk sayısındaki artışla mücadele etmeyi amaçlıyor.

Son rakamlar dünya genelinde 160 milyon çocuğun etkilendiğine işaret ederken, özellikle 5-11 yaş arasındaki grubun pandeminin de tetiklemesiyle daha savunmasız duruma geldiğine işaret ediyor.

Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, çocukların hayatında fark yaratılması adına delegelere kapsamlı eylem çağrısında bulunarak, çocuk işçiliğinin, çocuk gelişimi ve ilerlemesinin düşmanı olduğunu vurguladı.

Çocukların başarılarıyla inşa edilmemiş olan ülke ve ekonomilerin, gelişmişliğin ön saflarında yer alamayacağına dikkat çekti.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Genel Direktörü Guy Ryder, çocuk işçiliğin temel insan hakkı ihlali olduğunu ve çocukların özgürlüğünün en kritik hedefleri arasında yer aldığını belirtti.

ILO’ya göre, son yirmi yıl içinde çocuk işçiliğine karşı verilen mücadelede gerçekleşen olumlu gelişmelerin 2020 yılında pandemi nedeniyle durduğu ve işgücüne dahil edilen çocuk sayısında artış olduğu öne sürüldü.

Afrika tarihinde çocuk işçiliği konusunda gerçekleşen ilk konferans

Uluslararası Çalışma Örgütü’ne göre, çocuk işçi sayısının en yüksek olduğu ve ilerlemenin en yavaş olduğu bölge olarak bilinen Afrika kıtasında ilk kez bu konuda küresel bir konferans düzenlendi.

Kıtada çocuk işçiliğinin yaklaşık yüzde 70’inin tarım sektöründe olduğu belirlenirken, çocukların genellikle aile bireyleriyle beraber çalıştıkları görülüyor.

Güney Afrika konferansı, sırasıyla Oslo (1997), Lahey (2010), Brezilya (2013), Buenos Aires (2017)’de düzenlenen ve konuyla ilgili farkındalığı artıran, ilerlemeleri değerlendiren, kaynakları seferber eden ve çocuk işçiliğine karşı küresel hareket için stratejik yön belirleyen dört önemli konferanstan beşincisini temsil ediyor.

Çocuk işçiliğinin sonlandırılması için Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin son tarihi olan 2025’e yaklaşılırken, Covid-19 pandemisinden önce birçok bölgede kaydedilen ilerlemenin tekrar yakalanması ihtiyacı hatırlatıldı.

Konferansın, çocuk işçiliğini ortadan kaldırmaya yönelik eylemlerin yaygınlaştırılmasının temel çerçevesini çizecek olan resmi bir Eylem Çağrısı ile sonuçlanması bekleniyor.

Kaynak:

https://news.un.org/en/story/2022/05/1118312?utm_source=UN+News+-+Newsletter&utm_campaign=0be6c5af12-EMAIL_CAMPAIGN_2022_05_17_12_03&utm_medium=email&utm_term=0_fdbf1af606-0be6c5af12-107950321

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar