Otizm farkındalığı yaratan tiyatro oyunu: Süper İyi Günler

Otizm farkındalığı yaratan tiyatro oyunu: Süper İyi Günler

Tohum Otizm Vakfı ve Tiyatrokare iş birliğiyle oynanan ‘Süper İyi Günler’ hem otizme farkındalık yaratıyor hem de üç boyutlu animasyonlar eşliğinde seyirciye yepyeni bir bakış açısı kazandırıyor. Albert Einstein, Bill Gates, Lionel Messi, Tim Burton, Wolfgang Amadeus Mozart, Van Gogh gibi ünlülerde bulunduğu tahmin edilen Asperger Sendromu, otizmin ileri bir evresi olarak tanımlanıyor ve Türkiye’de çok az biliniyor. 

Dünya edebiyatının en çok sevilen genç kahramanlarından birine dönüşen 16 yaşındaki asperger sendromlu Christopher Boone’un bir cinayeti çözme hikâyesi üzerine kurgulanan oyun, Christopher’ın geniş hayal dünyasını ve renkli karakterini farklı bir pencereden görmeye olanak sunuyor. 

Tiyatrokare, Londra, New York, Melbourne, Hong Kong gibi kentlerle eş zamanlı perde açan dünyaca ünlü Süper İyi Günler, Dünya Asperger Günü’ne özel bir oyun oynadı.  Oyun sosyal medyada da büyük yankı yarattı. Prof. Yankı Yazgan, eğitim müfredatında otizm spektrumunu anlatırken Süper İyi Günler oyunun en güçlü kaynak olabileceğini vurguladı. Işıl Yücesoy, sosyal medyadan başroldeki Emir Özden’in büyük bir yetenek keşfi olduğunu vurgularken, Nedim Saban’a tiyatro sanatına getirdiği yenilik için teşekkür etti. Birce Akalay da yakın arkadaşı Ayça Erturan’ın anne rolü oynadığı oyunu “çiçeğimi izledim” olarak paylaştı.

“Asperger sendromlu bireyler dünyayı ortalama insandan çok daha farklı algılıyor”

Oyunu Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Betül Selcen Özer ile birlikte izleyen psikiyatrist Prof. Dr. Yankı Yazgan oyunun ardından kısa bir konuşmayla Asperger sendromu hakkındaki bilimsel görüşleri açıkladı. Yazgan; “Asperger sendromu sosyal, iletişimsel ve algısal becerilerin gelişimindeki farklılığın aşırıya kaçıp hayatını etkilediği bir durum. Otizm Spektrum Bozukluğunun bir parçası olarak tanımlanan bu durumu taşıyan kişiler dünyanın fiziki özelliklerini, nasıl işlediğini daha kolay anlayabilirken, sosyal iletişim ve empati yetenekleri yavaş ya da sınırlı geliştiğinden ötürü, ilişkiler dünyasının karmaşıklığını çeşitli formüllerle ve algoritmalarla anlamaya ve çözmeye çalışıyorlar. Bu birçok durumda onların, toplumun ve gündelik hayatın akışının dışına düşmelerine, ayak uyduramamalarına yol açabiliyor. Oyunun kahramanı aynı zamanda otizmli bireylerin küçük bir kısmında görülebilen ‘savant sendromu’ nun bazı özelliklerini taşıdığı için herkesi etkileyen ama sosyal durumlarda işlemediğinden ötürü garipsenmesini getiren tipte bir zekâ parıltısıyla davranıyor. Asperger sendromlu bireyler dünyayı ortalama insandan çok daha farklı algılıyor; metaforları, altta yatan anlamları, karşısındakinin aklındaki niyeti anlamakta çok zorlanıyorlar. Bu söyleneni “olduğu gibi” anlamalarını, yalan söyleyememelerini ve karşıdakinin yalanını sezememelerini doğuruyor. Hayatı çocuksu bir bakışla, “temiz” haliyle görüyorlar ama bunun getirdiği yaşam zorluklarının etkilerini de fazlasıyla yaşamaktalar. Hem kendileri hem yakınlarıyla beraber” dedi.

Oyun bugüne kadar Londra West End ve New York Broadway başta olmak üzere dünya çapında “The Curious Incident of a Dog in the Night-Time” adıyla 3 milyondan fazla seyirciyle buluştu. “Tony ve Oliver gibi prestijli ödüllerde başta “En İyi Oyun” olmak üzere nice ödüle layık görüldü.

Süper İyi Günler 2, 3 Mart tarihlerinde Artı Sahne, 14 Mart’ta Kozyatağı Kültür Merkezi, 23 Mart’ta Trump Kültür, 8 ve 9 Nisan’da Caddebostan’da perde açacak.

Tohum Otizm Vakfı iş birliğiyle, Ford’un katkıları, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yanında Beko, Michelin gibi markaların çözüm ortaklıklarıyla perdelerini açan oyunun hızla tükenen biletlerine ve doğrudan otizmli bireylerin eğitimine katkı sağlayacak Tohum Zone kategorisi biletlerine www.biletix.com  adresinden ulaşılabiliyor.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar